Budapest turistaként, jó/új helyek és programok

Budapest

Budapest

Radnóti Miklós: “..nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
..”

Nekem szülővárosom Budapest, és életem jelentős részét ott töltöttem. Ma már turistaként megyek vissza, ami érdekes, hiszen tényleg nem érzem otthon magam, és egészen más szemszögből nézem a fejlődést/változásokat a buli negyedtől a Liget Projekt kétes/baljós fakivágásaiig.

Évről évre tartogat újabb és újabb meglepetéseket (nappal, este és éjjel), a külföldiek szerint ‘vivid’ (pezsgő, élénk), dinamikusnak is nevezhető a fővárosunk, a haza élni élni akaró szíve. Minden évben idén nyílnak új helyek, választékban nincs hiány, mint zenei, mint kulturális és gasztronómia terén helyt állt a város, itt elsősorban a 2004 utáni időszakot értem, minden társaság megtalálja a maguk ízléséhez való szórakozó helyét. Mivel mondhatni a romkocsmáiról, olcsó (sokaknak filléres) éjszakai életéről egészen jó hírnek örvend, ez mind a hazai, és külföldi fiatalokat nagyon vonzza. A legtöbb rész biztonságos. Az érdekes tematikájú kocsmák egyre merészebb elemekkel próbálják csábítani a fiatal szórakozni / kikapcsolódni vágyókat. A tavalyi évben (2017.) tovább hódított a játékosság, ezt megpróbálták ötvözni a romkocsmával, azaz szabaduló szoba játékkal, remek szórakozás azoknak az embereknek, akik valami újat próbálnának ki, aztán szívesen megdolgoztatják elméjüket, és közben egy kis alkohol fogyasztással jó/új sztorik születnek.

Szállás a belvárosban, keresés tippek ITT, Lipótváros – V. kerület ITT, luxus hotel, olcsó hostel, apartman kategóriák egy helyen, gyorsan kikereshető minden.

Az utóbbi időben özönlenek a turisták, megtelnek a diszkont (fapados) gépek.
Szabadulószoba (60 perc időre) / romkocsma: ‘exit the room’ . Pl.: www.exittheroom.hu/budapest.
Kiszabadulós játék ajándékba

A fiatal turisták jóval nyitottabbak az újabb és különlegesebb programokra. Mivel a magyarországi sörfogyasztás növekedést mutat, az elmúlt években, ami nem csak a mennyiséget, de a minőséget is érinti, a nyár egyik legfelkapottabb turista mókája, a beerbike, avagy sörbicikli, a várost bebiciklizve sörözhetünk. A kormánynál egy józan ‘dolgozó’, természetesen nem egy ittas ember ül.

Ma már nemcsak a fiatalabb ide tévedő turistákat vonzza a buli negyed, több korosztályt érdekel ez, és a sportosabb 40-50-60-asok a tánctéren is megmutatják magukat. Az ilyen turistáknak, már külön elnevezésük is lett, ők az úgynevezett „buli turisták” akik Budapest felkapottabb helyein ‘menetrendszerűen’ megérkeznek.

Aki teheti, annak ajánljuk, hogy a fő látnivalókat ne mulassza el. Az alkohollal mértékkel! A minőségre figyelve, kulturált ember módjára járjunk be mindent a budai hegyektől, a váron át egészen a Hősök tere/Liget zónáig. Hosszabb útikalauz leírás, amit itt a megadott elúző linken elérhető.

Néhány újdonság név szerint, és díjazott helyek:
HUMBÁK MŰVEK – a humorral teli fiatalos hely új helyre költözve (), Tibi atya egyetlen hivatalos kocsmája. Címe: Budapest, Erzsébet körút 12, 1073.
– Kézműves Söröző: Neked csak Dezső egy filmes idézetekkel dekorált falú, kisebb kocsmaként indult a Dohány utcában, mely nevét a Tanú féltett, levágott disznajáról, Dezsőről kapta. 2017 őszén aztán a kisebb jelző már túl kicsinek bizonyult, és a csapat költözött: a Rákóczi út és a Gyulai Pál utca sarkán rendezkedtek be. Induljon a buli!
– Borbár: Doblo egy VII. kerületi borbár a Dob és a Holló utca sara. A nagy borászatok borai mellett, kézműves és bioborokkal ismerkedhetünk meg. Egy este elején vagy végén miért ne? Étel különlegességek és pénztárca barát olcsóbb falatok egyaránt fellelhetőek itt.
– Melegbarát helyek: Tütü Budapest, Why Not Budapest és az Anker’t (+Romkocsma), többek ellenkezése ellenére ez megy, sikeres.
– Nagy területű az Ötkert nevű szórakozóhely a Zrínyi utcában, pár percre a Bazilikától, metró/busz/villamos megállótól, a Duna partjától, a híres korzótól. Vannak bulik és rendezvények, amik ingyen látogathatóak, az árak közepesek, az étlap sokszínű, a program változatos. Az alkalomhoz/helyi szabályokhoz illő ruhával készüljünk, például csütörtökön és pénteken: otkert.hu/hu/#hazirend.

Ötkert buli

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.