Brüsszel – Színpompás ünnepek

A brüsszeliek szeretnek ünnepelni, ehhez megragadnak minden alkalmat. Az ünnepeiknek – mint például az Ommegang-nak, ami a történelmükhöz fűződő felvonulás és a brüsszeli ünnepségek csúcspontja – általában régi hagyományai vannak. Ezek megrendezéséhez ideális környezet a Gran’ Place a csodálatos Főtér régi céhházaival. Májusban van a dzsesszkedvelők nagy találkozója, mert Brüsszel e téren is tud érdekességet kínálni.

■             Reine Elisabeth. A nemzetközi zenei versenyen évente váltakozva zongora-, illetve hegedűművészek vagy éppen énekesek kapnak lehetőséget klasszikus művek bemutatására a Palais des Beaux Arts-ban. Májusban.

■             Jazz Rallye. A legkülönfélébb stílusirányzatok – a dixielandtől a modem dzsesszig – több mint 500 képviselője játszik egy hétvégén éjjel-nappal az óvárosi kisvendéglőkben és a Grand’ Place-on. Május végén.

■             Ommegang. A régi patríciuscsaládok leszármazottai vonulnak fel korhű viseletben lovon és gyalog a Grand’ Place sokat megélt utcakövein. Ezen a színpompás ünnepen őseik cselekedetét idézik fel, amikor 1549-ben ünnepélyesen bekísérték a városba V. Károly királyt. Július első csütörtökje.

■             Virágszőnyeg a Grand’ Place-on. A tér minden második évben virágtengerré változik – augusztusra.

■             Aufstellen des Meiboom. A májusfa nevét figyelmen kívül hagyva itt erre augusztusban kerül sor, s azt hajnalig tartó mulatozás követi.

Aktuális és nem régi fesztiválok: www.2camels.com/festivals/brussels.php. Sör hétvége 2012-ben augusztus 30.-án indul. Belgiumban igazi sör maratont lehet tartani, ami szinte véget se ér.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük