Brüsszel – ajándékok, Souvenir

A brüsszeli csipke még mindig kedvelt emléktárgy. A Városháza mögött a Manneken Pishez (Pisilő kisfiú) vezető úton egymást sűrűn követő üzletekben bőségesen elláthatjuk magunkat vele. De a brüsszeli csipke nagy korszakának a századforduló óta vége. A modem stílus sima vonalai nem tűrik meg a vertcsipke-díszítést. Azok, akik ismerik Brüsszelt, egészen másfelé indulnak, ha ajándékot – netán éppen édes ajándékot – óhajtanak vásárolni.

Boltok, piacok és üzletek:

■             Flohmarkt. Az a remény, hogy rozsdás vízcsapok és törött porcelánok helyett valami szerencsés alkalmi vételre bukkanjunk, nem mindig válik valóra a csaknem keletiesen nyüzsgő brüsszeli bolhapiacon. Place du Jeu de Balle.

■             Régiségpiac. A bolhapiaci káosz megbízhatóbb és drágább változata. Szombat reggeltől vasárnap estig minden található itt az ezüst étkészlettől az eredeti grafikákig. Place du Grand Sablon.

■             Confiserie Wittamer. A szép csomagolású belga desszert a legkedvesebb ajándék. Place du Grand Sablon 12-13.

■             Confiserie Neuhaus. Aki jobban szereti a friss édességet, itt válogathat a finom gianduja csokoládéból, friss tejszínből, pörkölt mogyoróval és likőrrel készített trüffelecskékből, melyek ellenállhatatlanok. Galerie de la Reine 25-27.

■             Dandoy. A szép régi üzletben egy másféle belga specialitás kapható, melynek neve: spekulatius. Hazaúton nyugodtan száradhat, porhanyósulhat vagy keményedhet egy kicsit. Rue au Beurre 31.

■             La Bande des Six Nez a számtalan kis üzlet egyike, amely rajzfilmfigurákat kínál. Nemhiába tartják Brüsszelt a rajzfilmek világfővárosának. Chaussée de Warve 179.

Mi ha „Nem a brüsszeli csipke az egyetlen ajándék” ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük