Brazília hotelek, szállás keresése, utazás tervek

Ha másról nem is, a brazil farsangról, közismertebb nevén a riói karneválról és a Forma 1-es világbajnoki futamokról, sokaknak a trópusi paradicsom, Brazília jut eszébe, és a profi foci és sok más versenysport hírességeiről nem is beszéltünk még.

Az Olimpia (2016. augusztus 5.-21.) idejére (pl. Nyitóünnepség) évekkel ezelőtt lefoglaltak szinte mindent a hotelekben, de sok új tömegszállás (hostel, diák- vagy turistaszálló) nyílt, ahogy 2-3 emeletes ágyakban van hely elfogadható áron. Előtte és utána találhatunk szabad helyeket máshol is.

A piros linken keresztül megkapjuk a foglalható szálláshelyek listáját: Rio de Janeiro szállások, ágy, hotel szoba vagy apartman árak leírással ITT – közeli, kertvárosi üdülő kemping és apartman (kiadó ház, lakás vagy nyaraló villa) ajánló. Kis csoportok részére a hotelkereső kínálja a szabad szobákat. Az utazás élménybeszámolók sokat segítenek a fotók mellett a döntésben az online egyéni szállásfoglalásban. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomagok.

Szállodakereső egyénileg, Brazília ezer és ezer szálláshelye, online napi akciós árak, képek és térkép, egyre több hely magyarul: Brazíliai szállás: olcsó apartman és hotel – a szálláshely keresést érdemes itt kezdeni, aztán elkalandozhatunk sokfelé. Előny, ha portugálul is beszélünk, telefonálni olcsón lehet Brazíliába is az interneten keresztül. Városok és szállások száma: Rio de Janeiro 157, Sao Paulo 161, Brasília 25, Foz do Iguaçu 51, Salvador 104, Fortaleza 66, Natal 77, Recife 23, Florianópolis 79, Porto Alegre 39, Guarulhos 10 és Búzios 101. Csak a nagy településeken ilyen sok szálloda közül választatunk. 1-2-3-4-5 csillagos hotelek, apartmanok, önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomag árakkal, akciók egész évben, így aki eljut ide, az már olcsón tudja tölteni az időt.

Hivatalos nevén a Brazil Szövetségi Köztársaság 8 millió négyzetkilométeres kiterjedésével a világ ötödik, Dél- és Latin-Amerika legnagyobb és egyik legnépesebb országa. Szinte az összes dél-amerikai állammal határos. 1960-tól fővárosát az újonnan épített Brasília a fővárosa. Az ország hivatalos nyelve a portugál, ami egy szép nyelv, és utazás előtt néhány alap mondatot könnyen elsajátíthatunk.

Brazíliában található bolygónk legnagyobb folyóvízrendszere, a nyolc rendszer közül az egyik legfontosabb az északi Amazonas. A föld legbővízűbb, legszélesebb folyóvize közel 7000 kilométeres, vízgyűjtője a világon a legkiterjedtebb. Az Amazonas-medence közel 3000 halfajnak ad otthont, így élővilágával a földkerekség leggazdagabbijának számít. Brazília területének 25%-a védett terület. Vigyázat, itt találjuk az egyik legfélelmetesebb halfajtát és a „vörös” piranját.

Nevezetességei, különleges látnivalói:
A Pantanal lapály, a világ legnagyobb mocsaras területe, melyet az UNESCO is világörökség listáján jegyez, de rajta kívül is számos rezervátumot és nemzeti parkot találunk az országban, mely szintén a szervezet védnökségét élvezi. Ami a brazil gazdaságot illeti, ez adja a teljes latin-amerikai termelés 39%-át. Az ország a világ legnagyobb kávé-, cukornád-, narancs-, és banántermelője, második legnagyobb szója, kakaó és marhahús termelője, valamint negyedik legnagyobb dohánytermelője.

Az indiánok által „Pálmák földjének” nevezett ország felfedezése Pedro Alvarez Cabral portugál hajós nevéhez köthető, akit 1500-ban vetett itt szárazföldre jó sorsa. Az ország új nevét a Pau Brasilról, vagyis a brazilfáról (magyarul: börzsönyfa) kapta, mert a portugálok ezt az egy itt található terméket vélték értékesnek. Exportálása már a 15. században a királyi monopóliumok körét gazdagította. Az arany és ezüst lelőhelyek későbbi felfedezésével a portugálok a holland, angol és francia hajósok támadásainak is kiszolgáltatták az országot. Brazília 1530-tól számított portugál gyarmatnak, cukornád- és kávéültetvényeit is ez idő tájt létesítették. A 17. század az aranyláz időszaka volt, az európai lakosság negyede érkezett ide szerencsét próbálni. Brazília 1822-ben vívta ki függetlenségét, hamarosan a rabszolgaságot is betiltották területén, 1889-ben pedig kikiáltották a Brazil Köztársaságot. Az ország első alkotmánya az elnök kezében összpontosította a hatalmat. A gazdaság centrumává Sao Paulo vált.

Míg a 20. század első fele a diktatúra időszaka volt, a század második felében demokratikus kormányok váltották egymást, melyek nehezen birkóztak meg a gazdasági krízisekkel. Az ipari fejlődés a 60-as években kezdődött, nemcsak az autógyártás indult meg ekkor, az új fővárost is ekkor létesítették.

Brazília felfedezését is érdemes itt, az ország földrajzi centrumában kialakított, másfél milliós lakossággal bíró, fiatal fővárosban kezdeni, mely a politikai, a kulturális és a kereskedelmi élet egyik fontos központja. Elsősorban mesterségesen létrehozott, különleges városképéről nevezetes, melyen olyan neves művészek hagyták kézjegyüket, mint Oscar Niemeyer, vagy Lucio Costa.

Természetesen Dél-Amerika legnagyobb metropoliszát, Sao Paulót sem hagyhatjuk ki a sorból, mely nemcsak arról nevezetes, hogy itt él a legtöbb emigráns, arról is, hogy itt a legpezsgőbb a kulturális élet. A barokk stílusban emelt Municipal Színházat semmi esetre se hagyjuk ki a nevezetességek sorából, ha erre járunk.

Az egykori főváros, Rio de Janeiro kétségkívül az ország egyik legjelentősebb turistaközpontja és nemcsak az ötnapos karnevál miatt, ahová valljuk be, igencsak borsos áron szerezhetünk belépőt. A hetedhét országra szóló szamba vetélkedőn túl legalább oly vonzó a Copacabana, melyet a világ leghíresebb tengerpartjaként tartanak számon. A vízi sportok szerelmeseinek mekkájában a napfürdőzök is meglelik kedvenc partszakaszaikat, legyen az a leggazdagabb Ipanema, vagy az ugyancsak nevezetes Pepino, esetleg az Aproador. Ha a város panorámájában szeretnénk gyönyörködni, feltétlen kapaszkodjunk fel Rio szimbólumára, a Corcovado-hegy csúcsára is.

Az 1500-1700 között szintén fővárosnak, mégpedig az elsőnek számító Salvador is megérdemel egy látogatást. Koloniális építészetén túl, melynek több építészeti maradványa az UNESCO világörökség listáján is szerepel, a város szakácsművészetéről is híres. A helyi ínyencségek közül érdemes megkóstolni a kókusztejjel ízesített tengeri halat, az úgynevezett moquecát, és az acarajét is. A tenger gyümölcseivel és paradicsomszósszal ízesített sült bab nem véletlen tartozik a legnépszerűbb utcai gyorsételek közé. Salvador napfényes tengerpartjai mellett szintén mágnesként vonzzák a turistákat az itt rendezett, látványos karneválok.

Az ország észak-keleti részének egyik leglátványosabb városa a csak Brazília Velencéjeként emlegetett Recife.  A híres üzleti központ modern és zsúfolt kikötőjével csábítja a látogatókat.

Ha kirándulni támad kedvünk az Amazonas esőerdőinél, keresve sem találhatnánk izgalmasabb helyszínt. A gazdag flóra és fauna garantáltan elvarázsol mindenkit. A gyalogtúrák mellett, akár hajóutakra is befizethetünk, ha kényelmesen szeretnénk felfedezni a város buja vegetációjának misztériumát. Szintén egy kisebb túra célállomása lehet a Brazília, Argentína és Paraguay határán elhelyezkedő Iguacu-vízesés, melyet akár helikopterről is megcsodálhatunk.

Olcsó szálláshelyből sokat találhatunk ebben az alapvetően szegény dél-amerikai országban, de nyelvtudás és egyéb helyi ismeretek nélkül egy fehér ember elég furcsa helyzetekbe kerülhet kikerülve a nagyvárosok forgatagából. A portugál nyelv néhány alap kifejezését egyedül is megtanulhatjuk hanganyagok és pici nyelvkönyvek segítségével. Napi fél órát befektetve 2 hétig óriási nyereségre tehetünk szert a piacokon és az emberekkel ismerkedve.

Egy akciós, olcsó repülőjegy szerencséseknek 200.000 Ft-tól is elérhető, de alapvetően számítanunk kell a 400-500 ezer Ft-os árakra.  Charter utakhoz kapcsolódva, a szamba és a karnevál országát 600.000 Ft/fő áron is fel tudjuk fedezni, és mint látható ez egy görögországi lat minute nyaralás árának akár a tízszerese is lehet. Bármilyen szegény országba is utazunk, ha távol van, akkor nekünk viszonylag gazdagnak kell lenni.

Brazília nevezetességei, szálláshelyek és térkép, repülőjegy Magyarország, Budapestről. Fórum szerűen adjunk egymásnak tanácsokat alább!

Zoomolható Brazília térkép:
[geo_mashup_map]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.