Brassó látnivalói és szállás tipp

Nagy séták a történelmi belvárosban, elmerülés a műemlékek sokaságában, kirándulás a Cenk-hegyen, és pihenés az aquaparkban. Ezt kínálja Brassó.

A város neve, Brassó, bolgár-török eredetû, a vidék tehát a bolgár birodalom idejében is lakott hely volt. Szász neve Kronstadt, klasszicizálva Corona. A Barcaság akkor szerepelt elõször az oklevelekben, amikor 1211-ben II. Endre a német lovagrendnek adományozta. Noha a király megtiltotta nekik, hogy kõvárakat építsenek, a keresztesek felépítették. A király kiváltságokkal halmozta el a szász telepeseket, s ezek annyira megerõsödtek, hogy a tatárjárást is átvészelték. A város Nagy Lajos idejében árumegállító jogot kapott. A város – szembefordulván a kurucokkal – Rákóczi korban is szenvedett. 1848-49-ben Brassóból az osztrákok a Havasalföldre húzódtak. Bem tábornok gyorsan kiverte a csapataikat. A várost ezután orosz csapatok támadták és a túlerõ ellen védõi csak hõsi ellenállás után vonultak ki.

A város fő találkozópontja a Tanács tér. Az elnevezés a közepén elhelyezkedő régi brassói városházától vagy tanácsháztól származik. A hajdani Markplaz vásártér 1520-ban kapta meg hivatalosan a vásárszervezési jogot, de már 1364-től éves vásárt tartottak itt, ahova az országból és külföldről is érkeztek kereskedők. Legjelentősebb épülete a Tanácsháza, amely 1420-ba épült és a tér közepén található. Jelenleg a Történelmi múzeum kiállítótermei vannak benne. A 16 szám alatti házban működött valaha a város első patikája. 1950 óta itt működik a város történelmi múzeuma, ahol régészeti, régipénz, közép- és modernkori és gyógyszerészeti részlegek várják a látogatókat.

Az egyik legszebb látnivaló a Fellegvár, amelyet a 16. században építettek a város védelmének érdekében. Egy tűzvészben leégett. 1625-ben újjáépítették és megásták azt a 81 m mély kútját is, amely a középső udvaron látható. A négyszög alaprajzú erőd, sarkain olasz rendszerű bástyákkal, melyek fölé védőtornyokat emeltek egyetlen bejárattal rendelkezik, ehhez valamikor felvonóhíd vezetett. Egy ideig börtönül szolgált, ahol török majd francia foglyok sínylődtek, a nagy pestisjárvány idején pedig itt volt az elkülönítő. A hófehér épületegyüttest szépen rendbehozták, természetesen látogatható.

Érdekes sajátossága a városnak a különleges védelem, amit élvezett egykoron. Brassóban ugyanis rengeteg a bástya. Így például érdemes megnézni a Posztós-bástyát, a Kötélverők bástyáját, a Takácsok bástyáját, a Tímárok bástyáját, a Kovács-bástyát vagy a Fehér tornyot. Látható, hogy mindegyik erődítményt valamilyen mesterség nevét kapta. A középkori építmények igazi történelmi hangulatot árasztanak.

Nagyon sok templom található a városban, a legkülönfélébb felekezetek számára. Érdemes felkeresni párat. A Katolikus templom, a Szent Miklós templom, az Ortodox templom, a Neológ zsinagóga, és a híres Fekete templom mind gyönyörű épületek. A brassói szász evangélikus Fekete templom Erdély legnagyobb temploma s ugyanakkor a legkeletibb gótikus templom Európában.

A Fekete torony egy masszív 11 méter magas torony, amelyre 1995-ben egy üvegtetőt szereltek. A XIV. században épült, és túlélt két villámcsapás okozta tüzet, az első után (1599) kapta a Fekete torony elnevezést. A bejáratát 2 m magasan építették így azt csak létrán lehetett megközelíteni. A várral mozgóhídon és egy földalatti folyósón keresztül tartották a kapcsolatot. Védelmi szerepe volt, megvédeni a városfalat az ellenségtől. Utoljára őrtoronyként az 1756-os pestisjárvány idején használták. Napjainkban a torony időszakos kiállításoknak ad helyet.

A város egyik érdekessége a Zsinór utca. A merészebbek ki is jelentik, hogy ez Európa legkeskenyebb utcája. Annyi biztos, hogy a maga változó, 111 és 135 centiméteres szélességével elnyerte a város legkeskenyebb utcája címet. Így a mindössze 80 m hosszú utca a turisták kedvenc látnivalója, a szerelmesek találkahelye és nem utolsó sorban a fényképészek kedvenc témája.

A kultúra fontos a városban. A múzeumok közül a legismertebbek a Népművészeti Múzeum, amelynek értékes kerámia, üveg, népviselet, textília, festett tojás, és üvegre, fémre vagy csontra festett szentkép kollekciója, egy 13600 darabból álló kiállításanyagot eredményezett. A Képzőművészeti Múzeum egy 20. század eleji épületben kapott helyet, az itt megtekinthető képtár elsősorban hazai művészek munkáját mutatja be. De felkereshetik a legrégebbi román iskolát is, amely Brassóban található.

A lazításra vágyók számára pedig tökéletes célpont Románia legnagyobb aquaparkja. A Smile Aquaparkban található az ország legnagyobb csúszdája, rengeteg élményelem, sportpályák és éttermek, bárok gazdagítják az élményt. Minden korosztálynak kitűnő szórakozás.

Szálláshely ajánló ITT, hotelek, kiadó panzió szobák és apartman (konyhás lakás).

Képes ízelítő, élménybeszámoló fórum képek:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.