Bielefeld a béke szigete

Egyre több magyar él külföldön, költözik ki tanulni vagy dolgozni. Szerencsére egyre nyitottabb Európa, és meseszép szerelmek és családok is jönnek így létre. Elsősorban a szép magyar lányok kerülnek így távolra, de sokszor előfordul az is, hogy egy külföldi munka kapcsán egy férfitársunk esik egy kellemes szerelem rabságába. Nézzünk egy magyar csajos nézőpontból Bielefeldre!

Németország több mint, bajor sör, Oktoberfest, Bayern München, Bundesliga vagy drága autók. Itt sem mindenki él gondtalanul, vagy utazik többször nyaralni. Különböző népcsoportok élnek együtt pl.: bajor, sváb, szász, berlini és ott a sok külföldi (török, olasz, görög, arab, visszatelepülő német származású orosz, lengyelek). Németország ezen része is egy két lábon járó kultúra, történelem, technika, tudomány, innováció. Van itt jó borvidék is, tengerpart, hegy, hó, ínyenc étterem. Észak-Rajna- Vesztfália, ez a vidék iparilag az egyik legfejlettebb az országban, olyan cégek vannak itt, mint pl.: Oetker, Miele Schüco, Claas, Bertelsmann-Medien. Oetker-nek több üzeme is itt van. Egy-egy környező kisváros a maga sikereivel mesébe illő lakhely lehet. A sok eső miatt a levegő tiszta, a port kevéssé ismert erre. A rétek, tisztások, erdők üdék és zöldek. Kinézve az ablakon mindenfelé csak dombokat, fákat, kisebb-nagyobb tanyákat láthatunk lovakkal, őzekkel. Tavasszal pedig aranysárgában úszik az egész környék a repceföldektől.

Zöld és tiszta vidék, nyugodtabb az élet mint Magyarországon. A béke szigetek tele vannak bicikliutakkal, tényleg alig van szemét, van közlekedési morál, ami a nagy autókra is vonatkozik. Az idős nénike, a babakocsit toló anyuka is ember, a zebrát azért találták ki, hogy használják. Nem szégyen a mozgás, szinte mindenki űzi, csinálja. Jó a közbiztonság, kisebb helyeken mindenképpen.

Nagyfokú a bürokrácia, de mégis minden működik, és betartják az előírásokat, ezáltal rend van,  haladnak a dolgok fennakadás nélkül. Van  olyan, aki szűkösen él, de senki sem éhezik. Fejlett a szociális háló, az egészségügy pedig kiemelkedően jó szolgáltatásokat nyújt. A társadalom minden rétegében találsz szép számmal tehetős embereket. Az idősebb korosztály éli világát, vagy azt teszi, ami eddig kimaradt az életéből, vagy még jobban élvezi azt, ami korábban csak szabadidős tevékenység volt. Nem érnek rá, utaznak, tanulnak, akár egyetemi hallgatók , és törődnek az egészségükkel. Itt a férfiakra is jellemző, hogy főznek, mosnak, egyesek még gyesre is mennek.

Télen sincsen hó, nyáron meg nincs olyan meleg és napsütés, ez elég furcsa lehet egy a 4 évszakot megszokott keleti-európai ember számára. Itt csak két évszak van igazából: tavaszi esős és őszi esős. Az összes többit meg lehet venni és utazni kell (már aki teheti). Talán ezért is olyan zárkózottak az emberek errefelé, nem az utcán élik az életüket. A közvetlenebb, beszélgetősebb emberek persze itt is kielégítik vágyaikat, igaz itt ez kihívás. Ha pl. mosolyogva ráköszönünk korán reggel valakire, előfordulhat, hogy nem fogadják, inkább elfordulnak, mert attól tartanak, hogy akarunk tőlük valamit. Más a helyzet a munkában,  ott mindenki jobban mosolyog, lesik például az ügyfelek óhajait. A férfiak előzékennyebbek a hölgyekkel szemben. Amúgy elég nehezen nyílnak meg, erős komplexusaik vannak, viszonylag nehéz barátokra találni, ám, ha sikerül, akkor nagyon barátságosak, érzelmesek, érdeklődőek és, kedvesek is tudnak lenni.

Kicsit hűvösebbek, kimértebbek az emberek errefelé, divatból pesszimisták, elégedetlenek, de más éghajlat, más vidék, így ez nem furcsa. Tömegsport a spórolás. Még nagyobb autó vagy ház, kifelé élni? Ehelyett nem igényesek a hasukat illetően sem; mindegy, csak olcsó legyen. Figyelemmel kísérik a politikát, a világ dolgait, ahogy mi ezt Magyarországon nem. Itt is történnek botrányok, létezik korrupció, erőharcok, de a sajtó nyugodtan tudósít minderről, nem jellemző az övön aluli mocskolódás.

Sznobabbék: előkertet kapirgálnak, autót mosdatnak

Mások: vásárolgatnak, pletykalapokat olvasgatnak.

Az aktívabbaknál: sport, sport, sport: futás, foci, kerékpár, hegyi séta, golf, vitorlázás, sportrepülés, túrázás, lovaglás,, Forma-1. Nyáron: grill, sör, sokaknak: kultúra, utazás, kávé-süti barátokkal, klubba járás. Vidéken elterjedt a vadászegyesület, folyton versenyek, ivászat, parti, bálok.

Itt az emberek átgondoltabban, tempósabban, célirányosabban végzik a munkájukat, és életük is rendezettebb. Egyenesek, őszinték, ami nekünk elsőre furcsa is lehet. Mindent el lehet egy kisvárosban intézni: zeneiskola, sportok, bevásárlás, orvos, lovarda vagy sokminden más. Közel az erdő, ahol öröm az időtöltés, őzek a tisztáson, áfonya- vagy gombaszedés a gyerekekkel, a kis patakok is vannak. Van kultúrája és a  történelme ennek a nagy országnak. A városokban sokszor van kiállítás, színház, komolyzenei koncert, gyermek programok. Esti felvonulás mécsessel, gyerekkel, a kántáló három királyok, harangszó szilveszterkor, ill. a modern egyházi istentisztelet is része sokak életének. A  vasárnap nagyon békés, családok és barátok élvezik a hétvégét együtt. Sokat kirándulnak vagy kerékpároznak a friss levegőn. Komfortos ICE vonatok repítik az utasokat, vagy a fejlett autópályon érhetünk oda viszonylag gyorsan barátainkhoz. Pezsegő élet sokszínű szabadidős programokkal mondhatnánk kényezteti az itt lakó középosztálybeli polgárt Bielefeld környékén, a német béke mese egy szigetén.

Az élhető munkatempó és terhelés miatt itt több idő juthat a gyerekekre, családra, ügyes-bajos dolgokra. Szabadidőben fordítás-tolmácsolás, továbbképzés, konferenciák, cikkírás, sport és barátok. Kiegyensúlyozott, harmonikus az életkép.

Egy másik hosszú cikk Bielefeldről: Bielefeldi szállások ITT – kattints és ugrás ide!

A fentiek másképp, Bielefeld videóklip és dal:

TripAdvisor:
Utazási és szállás tippek, vélemények angolul

Utazási infok (angolul): Ugrás az oldalra

Németország: Németország – ugrás ide!

Egy hozzászólás a(z) “Bielefeld a béke szigete” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük