Berlin vásárlás, üzlet keresés

Hol vásároljunk Berlinben? Nem ételek, tartós használati cikkek és dísztárgyak…

A város valamennyi kerületének megvan a maga bevásárló negyede, és változatlanul a nyugati oldal, azon belül is a Kurfürstendamm és környéke a legforgalmasabb. A Ku’damm két oldalán divatos butikok és nagy üzletházak (például a Karstadt) sorakoznak egymás mellett. A Ku’dammon, főleg a Bleibtreustraße és Olivaer Platz közé eső szakaszán valamennyi nemzetközi divatmárka képviselteti magát, luxusszínvonalú ékszerüzleteket is szép számmal találunk. Elérhető közelségben fekszik a közkedvelt wittenbergplatzi KaDeWe, a többszintes Europe-Center bevásárlóközpont és az újjáépített Kranzler Eck impozáns üvegpalotája; észak és dél felé, különösen a Savignyplatz irányában előkelő bevásárló utcák ágaznak le.

A keleti oldalon a divatos márkákat kereső vásárlók a A Galeries Lafayette Áruház homlokzata FriedrichstraBén zsúfolódnak össze. A Friedrichstraße Passagen elnevezésű stílusos üzletközpont-együttes forgalma töretlen. A Galeries Lafayette csillogása franciás stílust képvisel. A Hackescher Markitól északra elterülő utcák és udvarok divatbutikok, galériák, antikvitások és könyvesboltok fantasztikus választékát rejtik. Kelet és nyugat találkozásánál, a Potsdamer Platzon áll az Árkádén nevű hatalmas, fedett bevásárlóközpont, több mint száz üzlet és szupermarket kapott helyet benne.

A város üzleteinek többség hétfőtől szombatig 9 vagy 10 órától este 8-ig fogadja a vásárlókat, bár – különösen a kevésbé frekventált környékeken – egyes boltok korábban bezárnak. Adventkor, valamint év közben további hat vasárnapon az üzletek délután 1-től 8-ig tarthatnak nyitva.

Mit vásároljunk?

Antik tárgyak. A barokknak vagy rokokónak mondott, mégis elérhető áron kínált bútordarabok vagy porcelántárgyak általában hamisítványok, ajánlatosabb a XIX. és a XX. századi termékekből válogatni. Nézelődjünk a Ku’damm mellékutcáiban, például a Fasanenstraßén Könyvek. A nagyobb könyváruházak, például a Hugen- dubel (a KaDeWe áruházban és Tauentzienstraße 13.) és a Dussmann (Friedreichstraße 90.) hatalmas kínálata néhány idegen nyelvű könyvet is tartalmaz. Kimondottan angol nyelvű könyvekre szakosodott a Books in Berlin (Goethestraße 69.) és a Viliágé Voice (Ackerstraße la), ez utóbbihoz kávézó is tartozik. A Berlin Story könyvesbolt (Unter den Linden 26. nyitva: mindennap 10—18) kizá¬rólag Berlin városához kapcsolódó könyveket tart; mintegy háromszáz angol nyelvű kötete a porosz királyoktól a Harmadik Birodalomig és a modem építészetig minden elképzelhető témát feldolgoz. A fővárosban találunk antikváriumokat is (Schlüterstraße és a Knesebeckstraße).

Régiségek. A régi, kifakult fényképek, történelmi ruhadarabok és a múltat idéző egyéb emléktárgyak gyűjtői előszeretettel bóklásznak Berlin számtalan bolhapiacán. Az egyik legjobb friedrichstraßei S-Bahn-állomásnál, a sínek alatt tálalható Berliner Antik- und Flohmarkt (kedden zárva). Szinten népszerű a charlottenburgi Straße des 17. Juni és a Museumsinsellel szemben, a Kupfergrabenon rendezett hétvégi kirakodóvására. A kreuzbergi, Landwehr-csatorna menti Maybachufer török piacán (Türkischer Wochenmarket) hatalmas a fűszerválaszték, s egzotikus ételeket is kóstolhatunk. (nyitva kedden és pénteken délután)

Ínyencségeknek. Édesszájúakna ajánljuk a Lebkuchent (mézeskalács), a Spekulatiust (fűszerezett karácsonyi sütemény) és marcipán. A KaDeWE külön szintet tart fenn az ínyencségeknek (Feinschmeckeretage), 500 kenyér- és 1500 sajtféle mellett keleti ételkülönlegességekből, teákból és kézzel készített csokoládékból szemezgethetünk.

Porcelán. Keressük a kortárs Rosenthal és a XVIII. században Nagy Frigyes által alapított Königliche Porzelan Manufaktur (KPM) termékeit. A KPM üzeme melletti mintaboltban (Wegelystraße 1. a Straße des 17. Juni mellett) leértékelt termékeket is beszerezhetünk. A régiségkereskedésekben meisseni (Charlottenstraße 34.), müncheni Nymphenburg és Frankenthal termékekre bukkanhatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük