Berlin-Neue Nationalgalerie és Potsdamer Platz

Neue Nationalgalerie
A Mattháikirchétől délre, a Postdamer Straße sarkán található a Neue Nationalgalerie (nyitva: kedd-péntek 10-18, csütörtökön 22-ig, szombat-vasárnap 11-18). Az üvegből és fekete acélból készült épületet nyolc masszív fémoszlop tartja. A Bauhaus mestere, Mies van der Rohe tervezte; egy évvel a halála előtt, 1968-ban fejezték be az építkezést. Az épület elegáns és egyszerű. Gránit platformon áll, amelyen óriási, szabadtéri szobrok, például Henry Moore íjász című alkotása kapott helyet.
A galéria XX. századi festményeket és szobrokat gyűjt, a kubizmus, az expresszionizmus, a Bauhaus és a szürrealizmus korszakára specializálódott. A kubizmus Picasso, Gris, Leger és Lauens munkám keresztül kerül bemutatásra, az expresszionizmust Max Beckmann és a Die Brücke csoport tagjainak alkotásai képviselik, valamint Kirchner (Potsdamer Platz, 1914), Scmidt-Rottluff és Heckel művei vannak kiállítva. Láthatók Max Emst, Salvador Dali és Joan Miró szürrealista festményei. A Neue Sachlichkeit (Új Tárgyiasság vagy Új Tárgyilagosság) képviselői közül Ottó Dix és George Grosz munkáiból kapunk ízelítőt. Kandinszkij és Klee, a hatvanas és hetvenes évek amerikai festői közül Frank Stella és Ellsworth Kelly alkotásaiból szemezgethetünk. A hosszú ideig tartó időszaki kiállítások miatt évente egy-két alkalommal a galéria állandó gyűjteménye nem tekinthető meg

Potsdamer Platz
A háború előtti Európa legforgalmasabb terét a berlini fal kopár senki földjévé alakította. A tér újra életre kelt, ma ismét a művészetek, a szórakoztatóipar, a vásárlás és az üzleti élet központja. Üvegből készült hatalmas, modem épületek lélegzetelállító sokasága nőtt ki a földből. Nagy vállalatok befektetéseinek (DaimlerChrysler, Sony) köszönhetően bevá-sárlóközpontok, színházak, exkluzív szállodák, kaszinók, mozik épültek.
Naponta közel százezer ember fordul meg ennek az afféle „város a városban” létesítménynek a területén. A Sony Center vibráló. szórakoztatókomplexum, amelynek központi udvarát üvegtetővel fedték le. A technika rajongói tájékozódhatnak a legmodernebb műszerekről a Sony áruházában, amely a cég első európai üzlete volt. A film- őrültek barangolhatnak a Film Museum Berlinben (nyitva: kedd-vasárnap 10- 18, csütörtökön 20-ig). A történeti kiállítás egyik legrészletesebb egysége a Marlene Dietrich német színésznőt bemutató. Ugyanitt található az új Television Museum, amely a német televíziózás jelentősebb állomásait veszi sorra.
A Sony Centerrel szemben elhelyezkedő Kohlhoff- toronyban levő Panoramapunktból (Potsdamer Platz 1. nyitva naponta 11-20) lenyűgöző kilátás nyílik Berlin központjára.
A Sony Center északi részén áll a tizennyolc-emeletes Beisheim Center, a Ritz Carlton Hotel és a tizenhét-emeletes Delbrück-Haus. Ez utóbbi New York és Chicago art decós felhőkarcolóira emlékeztet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük