Bergen szállások, utazás és nevezetesség tippek

Bergen

Norvégia második legnagyobb városa, Hordaland megye székhelye a délnyugati partoknál. A környező természet gyönyörű, világhírű fjordok kapujaként is emlegetik. Továbbá itt található Norvégia és egyben Európa egyik legnagyobb személyi hajókötője.

Az összes népszerű online szálláshely kedvezményes ajánlatok, napi és csomag árak: Bergen hotelek, napi szállás ár kereső ITT. Panzió, diákszállás-kollégium (hostel) ágyak, kiadó szoba és lakás, minden kategória díjmentesen foglalható egy helyen, 1*, 2**, 3*** és 4**** csillagos hotel kategória.

A bergeni vendég-fórum vélemények alapján népszerű szállások, kedvelt hotelek Bergenben:
Det Hanseatiske ****, 4 csillagos luxus szálloda, 16. századi régi épületben a Hansa Múzeum mellett
• Klosterhagen Hotell (a vendégek kényelmének magas foka)
• Steens Hotel *** – (Nygård Park, egyetem mellett, Wifi, bőséges büféreggeli)
• Basic Hotel Bergen (47 szobás ház, Bryggen vízpartja és a pályaudvar sétával elérhető 8-12 perc, Wifi-internet)
• és még a Radisson és Best Western hotelek, mellettük híres a Grand Terminus, Hotel Park Bergen, Confort Holberg, Clarion Collection Hotel Havnekontoret és az Admiral is. A Det Hanseatiske Hotell felújított belvárosi szobáit szintén elismerően hagyják el a vendégek.

Klosterhagen Bergen
Steens Bergen

Városok, közeli települések még szállás ajánlóval, Bergen környéke:
Sandsli 10.0 km 1, Kokstad 11.1 km 3, Lysekloster 18.9 km 1, Alversund 20.7 km 1, Osøyro 24.4 km 2, Steinsland 24.7 km 1, Fotlandsvåg 25.2 km 1, Herdla 28.4 km 1, Lindås 39.7 km 2, Strandebarm 39.8 km 1, Bolstadøyri 44.4 km 1 és Norheimsund 44.5 km 1.

Repülőtér távolsága légvonalban a központtól: Flesland (BGO) 12.4 km.

Története, érdekességek, látnivalók magyarul:
A város alapítása 1070-re nyúlik vissza. A középkorban már Skandinávia egyik legfontosabb városa volt. 1163-ban itt zajlott Skandinávia első koronázása is, amikor V. Magnus norvég király fejére került a korona. A 13. század végétől a Hanza-szövetség egyik legfontosabb telepe működött itt, mely az északi partokról érkező szárított tőkehalnak köszönhette jelentőségét. 1349-ben Bergenben kitört a pestisjárvány, melyet egy angol hajó legénysége terjesztette el a kikötőben. A 15. században a városnak számos kalóztámadással szembe kellett néznie, 1429-ben a királyi várat és a város nagy részét felégették. Bergen mindezek dacra tovább őrizte pozícióit, 1850-ig Skandinávia legnagyobb városa volt. Az északi partokkal való kereskedelmi monopóliumát 1789-ig bírta. 1916-ban tűzvész pusztított, a város nagy része a katasztrófa martalékává vált. A második világháborúban német megszállás alá került. 1972-ben egyesítették a szomszédos településekkel, melynek következtében elveszítette megyei jogait.

Bergen legrégebbi része a városközpont Vagen-öböl körüli részén található. A város eredetileg csak az öböl keleti oldalán terült el, később terjeszkedett nyugat és dél felé. Az elmúlt évszázadok kevés nyomot hagytak errefelé, mindössze néhány épületet találunk, melyek közül a legnevesebb a 12. századból származó Szent Mária templom. Az 1702-ben pusztító tűzvész után a fjord mentén sorakozó hanza kereskedőházakat, a világörökség részét képező Bryggent, középkori stílusban építették át. 1955-ben újabb tűz pusztított erre, mely rajta hagyta nyomát a festett, fából készült, téglával borított épületeken, félő volt, hogy teljesen elbontják őket.

A 19. század utolsó felében a város egy gyors bővítési és modernizációs időszakon esett át. Határait kiterjesztették, számos negyedet urbanizáltak, tömbházakat emeltek szegénynek, gazdagnak egyaránt. Az építészeket különböző stílusok inspirálták, a klasszicizmustól a szecesszióig bezárólag. A gazdagok villái Møhlenpris és Nygård környékén kaptak helyt, mely területeket szintén 1876-ban csatoltak Bergenhez.  Ezzel párhuzamosan, az urbanizációs folyamat az arstadi Solheimsvikeben lezajlott, idekerültek a nagy ipari létesítmények. A munkavállalók lakásai ezen a területen rosszul építették. A második világháború után sok nagy apartmant húztak fel Landås környékén.

Bergen fontos kulturális központja a régiónak, talán leginkább az éves Bergeni Nemzetközi Fesztiváljáról híres. A város ad otthont az 1765-ben alapított bergeni filharmonikus zenekarnak, mely a világ egyik legrégebbi zenei szervezete. A zenekar többnyire a híres komponistáról, az Edward Griegről elnevezett koncertteremben játszik, nemritkán 1500 hallgató előtt. A zeneszerző egyébként szintén itt, Troldhaugenben élt. 2000-ben Bergent Európa Kulturális Fővárosának választották meg.

Az 1990-es évek végén, a 2000-es évek elején számos pop, rock és black metál banda indult Bergenből.

A város kicsi, de annál virágzóbb központja a kortárs művészetnek is. Érdemes felkeresnünk a Bergen Művészeti Központot, és az Elektronikus Művészetek Központját és a bergeni Akváriumot is, ez a harmadik Norvégia legnagyobb és legrégibb ilyen jellegű intézménye.

A kulturális élete mellett, Bergennek pezsgő az éjszakai élete. Számos szórakozóhelyet és bárt találunk, ami nem csoda, hisz a helyiek körében a legnépszerűbb elfoglaltságok közé tartozik a tánc és a sörözés is. Persze a sport és a kirándulás sem maradhat el.

Ha turistaként látogatunk a városba, arra készüljünk fel, hogy Bergenben sokat esik az eső, és a közértekben nem lehet bort kapni. Sört lehet-e kapni? Minden kérdésre ott a válasz. Valamiért sokan szeretik ezt az északi várost.

Guide (angol): www.bergen-guide.com. Látnivalói, látványosságok részletesen. Közepes méretű város, 260-300 ezer fő a lakossága, két egyetemmel büszkélkedik.

Hostel, olcsó apartman szállás: www.hostelz.com/hostels/Norway/Hordaland/Bergen.
ill. még több olcsó szálláshely, diák vagy hátizsákos turista szálláshely: www.hostels.com/no.be.html.

Zoomolható térképe és GoogleMaps műholdképek, a város és környéke:
[geo_mashup_map]

Bergen egy csodálatos kiindulás pont Norvégia felfedezéséhez. Nézzünk egy többnapos programot (angol), fjordok, tájak és norvég folklór:

www.mightyfinecompany.com/Norway+Family+Adventure+Holidays/Magnificent+Fjords+and+Mountains+Retreat-74-259.aspx.

Bergen Bergen képeslap

Síelés a közelben: www.stavangertravel.com/ski/skiing-near-bergen.cfm.

Bergen szálláshelyek Norvégia, a nagyváros története. Sok hasznos hotel és utazási info a kikötővárosról. Síelni a közelben lehet, pályaszállás, szálloda ajánló.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.