Bergamo nevezetességei, látnivaló és Donizetti zenéi

Bergamo látnivalók útikalauz 1. rész

A sík Lombardia után keresve sem találnak pihentetőbb és festőibb várost Bergamónál amelyet a turisták túl gyakran hagynak ki, miközben átszáguldanak az autósztrádán Milánó és Velence között. Bergamo valójában két városból áll, Bergamo Bassából és Altából (alsó- és felsőváros).

A modem Bergamo Bassa, ahol a vasútállomás is áll, bármilyen kellemes és tágas, kevésbé drámai, mint a durván kinagyolt sziklaszirtre települő óváros. Ennek árnyékában fut a Via Pignola, amelyet 16-18. századi paloták szegélyeznek. Bergamo Bassa igazi kincse azonban az Accademia Carrara. Ugyan hol másutt találnának egy efféle kisvárosban olyan műgyűjteményre, amelyre egy világváros is büszke lenne? Esetünkben e szerencsés körülményt a 18. században élt Giacomo Carrara gróf jó ízlésének köszönhetjük. Pisanello, Lotto, Carpaccio, Bellini és Mantegna művei előtt nem kell sorban állniuk, mivel a múzeumban jobbára csak a szívélyes őrök lézengenek.

Ha szeretnek hegyet mászni, menjenek fel a nyikorgó siklón Bergamo Altába, ebbe a meleg színű barna kőből épült középkori városkába. A legjobban teszik, ha a központi fekvésű Piazza Vecchián ülnek le megcsodálni ezt az elvarázsolt világot. Itt bizonyára módjuk lesz megízlelni a helyi specialitást, a polenta con gli uccellit (polenta fürjjel). A piazzán áll a 17. századi Palazzo Nuovo és a 12. századi Palazzo della Ragione. E középkori épület árkádjain túl találják a kis Piazza del Duomót, amely valósággal tömve van egyházművészeti kincsekkel. A román stílusú Santa Maria Maggiore oldalában épült a reneszánsz Colleoni-kápolna Amadeo tervei alapján; a 18. századi mennyezetfreskó Tiepolo alkotása. A kápolnát a bergamói születésű zsoldosvezérnek, Bartolomeo Colleoninak szentelték. A condottiere olyan jól harcolt a velenceiek érdekeiért, hogy birtokot kapott tőlük szülőföldjén, amely ekkor velencei fennhatóság alatt állott. A kápolnában alussza örök álmát Gaetano Donizetti operaszerző.

A zene szerelmesei bizonyára felkeresik majd az Istituto Musicale Donizettit. Itt született 1797- ben a nagy zeneszerző egy varrónő anya és zálogkölcsönző apa gyermekeként. Itt is halt meg 1848-ban, elmeháborodottan, miután 75 operát komponált.

zene

Hivatalos turisztikai portál, események, szórakozóhelyek, kiállítások, konferenciák, hírek, téli és nyári sportok és étterem ajánló egy helyen: www.turismo.bergamo.it/, továbbá művészet, hegymászás, közeli sípályák, wellness, bevásárlás, modern és történelmi tudnivalók.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.