Barcelona – konyhaművészet és műemlékek

Séta, boldog barangolás a román kori katalán műemlékek között

A Palau Nacionalban ebben a hatalmas kupolás épületben, mely az 1929-es Világkiállításra épült, helyezték el a Katalán Művészeti Múzeumot, ahol sokéves átalakítási munkák után napjainkban még mindig csak a román kori anyag tekinthető meg. Ez azonban egyedülálló az egész világon. Már 1919-ben megkezdték azokat a munkálatokat, melyek során hozzáláttak, hogy megmentsék a kis pireneusi falusi templomok román kori freskóit. A cél az volt, hogy az eredetihez teljesen hű környezetben jeleljenek meg teljes pompájukban, ebben a barcelonai múzeumépületben. Az eredmény felülmúlta a valóságot: a látogató a tudatosan félhomályos megvilágítású termeken áthaladva a freskókkal bontott stilizált román kori boltívek és oltárok színpompáján keresztül ismerkedhet meg a katalán művészet legkorábbi alkotásaival. A freskók közül a legcsodálatosabbak a pireneusokbeli Taüll falucska Santa Maria- és Sant Climent-templomának falfestményei, ez utóbbinak az apszisában egy fenségesen trónoló Krisztus-alakkal.

Katalán konyha ínyenceknek

Barcelonában tengernyi vendéglő van, legtöbbjük konyhája azonban vagy francia, vagy olasz hatást mutat. Kellemes környezetben levő, jellegzetesen katalán konyhát kínáló vendéglőket az alábbi helyeken találhatunk.

Ahogy máshol is a világban, inkább egy jó és eldugottabb helyre menjünk ajánlásra, mint egy felkapott, túlzsúfolt helyre egy sétálóutcában. Barcelonai étterem ajánló magyarul:

■             Jaume de Provença. A város egyik legjobb étterme. Katalán és modem konyha. Provença 88.

■             Set Portes. A legjobb katalán konyha (különösen a pompás rizottók figyelemre méltóak), kellemes, hangulatos felszolgálással. Feltétlenül előre kell helyet foglalni! Passeig babéi II. 14.

■             Gambrinus. Halak, kagylók, rizottók a tányérokon, s egy hatalmas gamélarák az épület tetején. Moll de la Fusta.

■             Els Pescadors. Kissé távolabb a várostól, viszont annál szebb környezetben. Nyáron ennek a hangulatos kis halászfalunak a kedves teraszán, valahol a tenger partján, remekül érezheti magát az ember. Plaça Prím 1.

■             Can Solé. Hagyományos hal- és rizottó étterem Barccloneta egykori halásznegyedében. Sant Caries 4.

■             Pa i Trago. Leginkább a környékbeli törzsvendégek kedvelik ennek a vendéglőnek a házi kosztját. Parlament 41.

■             Can Culleretes. A város legrégibb, patinás vendéglője. Népszerű és egyszerű. Quitana S.

■             El Safareig. Kedves kis pizzéria a kis-pénzűek számára. Nyáron gyönyörű a színpompás virágokkal teleültetett hátsó ken. Taulat 42.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük