Az esti Berlin könnyű nehéz eset

A cím arra utal, sehol nem ilyen nehéz összeállítani egy esti programot, mint itt, mivel a választék olyannyira bőséges, hogy a programok felsorolása minden nap körülbelül két-három nyomtatott oldalt tesz ki. Van, akinek úgy tűnik, ez a világ kulturális paradicsoma. Ezért könnyen azt hihetjük, akaratlanul is elmulasztunk valamit. Nagy sport mérkőzések utáni petárdázásoktól eltekintve az éjszakai utca is biztonságos, jó a tömegközlekedés éjjel a legtöbb fő útvonalon. Minden jól kivilágított (elit közvilágítás), sokáig nyitva tartó éttermek, non-stop zöldségesek és csak éjszakai élelmiszer boltok is léteznek.

A színházak, az operák, az operett- és musicalszínházak extra nagy száma arra vezethető vissza, hogy Berlin kettészelt város volt. Minthogy a híres színházak a keleti városrészben voltak, a fal felhúzása után egyre-másra igyekeztek pótolni a veszteségeket a nyugati oldalon. Napjainkban azonban már alig lehet finanszírozni valamennyi kulturális létesítményt, így mindig átalakul valami.

A Lehniner Platzon található, Peter Stein alatt legendássá fejlődött nyugat-berlini Schaubühnét a változások után a SchumannstraBe 13/a alatt levő kelet-berlini Deutsche Theater váltotta fel, mely napjainkban a megbízható, hagyományos színház szerepkörét tölti be. Max Reinhard már a 20-as években világhírt biztosított számára. Itt mindig kiemelkedő tehetségű színészek és rendezők dolgoztak, s a színház meg is maradt a klasszikusok játszóhelyének.

Heiner Müller drámaíró és rendező halála óta várat magára a válasz, hogy mi lesz a sorsa Bertolt Brecht Berliner Ensemble-jának, az egykori Theater am Schiffbauerdammnak, ahol a Dreigroschenoper (Koldusopera) ősbemutatóját tartották. A Rosa-Luxemburg-Platzon levő Volksbühne agitprop stílusban provokálja nézőközönséget. Az egykori Sing-Akademie klasszicista épületében található Maxim Gorki Theater Festungsgraben 2. alatt mindig új meg új. figyelemre méltó előadásokkal brillíroz. Lett légyen az Tábori Mein Kampfja, egy Fassbinder-darab vagy Sobol Gettója, biztos a telt ház ugyanez a helyzet A köpenicki kapitánnyal, a főszerepben Harald Juhnkéval, akit Katharina Thalbach rendező nyert meg erre a szerepre, s a rendezés hosszú idő óta sikert arat a közönség és a kritikusok körében egyaránt.

Egyre nagyobb lendülettel hódít tért magának a könnyű múzsa. A Metropolban, a FriedrichstraBén René Kollo nagymester gondoskodik modem technika segítségével az operett színház sikeréről. A Hansa Theater (Alt Moabit 48.) továbbra is őrzi a berlini Volkstheater (Népszínház) hagyományait. Másutt bohózatnak hívják ezt a műfajt, melyet ez a színház kínál. Klasszikus komédiákat játszanak a Kurfürstendamm színházai.

A zenebarátok ma még három opera közül választhatnak – a kulturális költségvetés bizonyára meg fogja nyirbálni a kínálatot. A klasszikusokhoz kötődik a Bismarckstraßén levő Deutsche Oper. A Behrenstraßén levő Komische Oper vitatott jövője már biztosítottnak tűnik, az Unter den Lindenen található Deutsch Staatsoper pedig Daniel Barenboim irányítása alatt a berliniek és az idelátogatók legkedveltebb színháza lett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük