Ausztria – Főváros és adatok

A pompás főváros

Bécs városa – mely közrefogja a Dunát – tele van a múlt emlékeivel. A Habsburg uralkodók 18. sz. végi. 19. sz. eleji nagyszabású átépítési munkálatai nyomán igazi császári székhely született. A várost kb. 6.5 millió turista keresi fel évente, több mint a lakosság négyszerese.

A látogatók zöme Kelet-Európából érkezik, főleg Magyarországról, a hajdani Monarchia másik tagállamából. A vonzó látványosságok közül ki kell emelnünk a császári palotát (Hofburg) és schönbrunni császári kastélyt, a hatalmas templomok közül a Szent István székesegyházat (Stephansdom), a Károly-templomot (Karlskirche), és a pazar Operaházat, a bécsi valcer otthonát, amelyet két zeneszerző – apa és fiú, az idősebb és az ifjabb Johann Strauss – tett híressé. Gazdagon áradó, szellemes, dallamos muzsikájuk ma is népszerű.

A zene városa sok nagy, világhírű komponistát vonzott magához: Haydn, Mozart, Beethoven, Brahms, Schubert, és Mahler is hosszabb ideig élt itt.

Bécs városában vannak még kényelmes kávéházak és utcai kávézók, ahol mindig meg lehet találni a legfrissebb újságokat; vidám hangulatú, barátságos kis borozók, gyakran a városközeli parasztházakban, ahol Heurigert, különleges újbort kóstolhat a vendég.

Ausztria másik nevezetes zenei városa, Salzburg a Salzach folyó mentén fekszik, a német határ közelében. 1756-ban itt született Wolfgang Amadeus Mozart. Háza – a zenerajongók Mekkája – még mindig áll az óvárosban. A városközpont szűk utcáit járva mintha meseországban lennénk. Mindenfelé üzleteket találunk, amelyekben az osztrák népviselet jellegzetes ruhadarabjait kínálják: a férfiaknak a bőrnadrágot és az alpesi kalapot a karimára tűzött, mutatós zergetollal, a nőknek pedig a bő szoknyás, szűk pruszlikos dirndli-ruhát.

SZÁMOK ÉS TÉNYEK

Hivatalos név: Osztrák Köztársaság
Terület: 83 855 km2
Lakosság: 8 106 000
Népsűrűség: 96 fő/km2
Főváros: Bécs
Államforma: szövetségi köztársaság
Nyelv: német 99%, magyar, szlovén
Vallás: keresztény (római katolikus 85%)
Éghajlat: kontinentális; Bécsben a januári középhőmérséklet -1 oC, a júliusi 20 oC
Földhasznosítás: művelt terület 18%, rét, legelő 24%, erdő 39%, egyéb 19%
Elsődleges nyersanyagforrások: szarvasmarha, juh, búza, kukorica, burgonya, széna és takarmány, árpa, cukorrépa, bor, gyümölcs, fa, kőolaj és földgáz, lignit, szén, vasérc, ólom, réz, magnézium
Fő gazdasági ágak: mezőgazdaság, vas- és acélipar, gépipar, erdőgazdálkodás és fakitermelés, vegyipar, textilipar, kőolaj és földgázkitermelés és -finomítás, borászat, sörfőzés, élelmiszeripar
Fő exportcikkek: gépek, vas és acél, fémáruk, elektromos készülékek, textíliák, vegyi áruk, épületfa, papír, bor, élelmiszer, tejtermékek
Nemzeti jövedelem/fő: 24 823 USA-dollár
Természetes szaporodás: 1 ezrelék
Várható élettartam: férfiak 75 év, nők 80 év

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük