Andorra szálláshelyek, hotel, nyaralás és üdülés árak

Az Andorrai Hercegség (másként Andorrai Fejedelemség vagy Andorrai Völgység) Európa legnagyobb területű miniállama Franciaország és Spanyolország között. A Pireneusokban fekszik, legmagasabb pontja a Coma Pedrosa a maga 2946 méterével, hegyeiben dohánytermesztés folyik.

Szálláshelyek az olcsótól legmagasabb kategóriáig, itt az 5 csillagos luxus is megfizethető: Andorra szállás kereső, hotel és apartman árak ITT.

Az összes interneten elérhető árajánlat összehasonlítása. Gyors szállodakereső online, nézz körül a szállások között egy konkrét dátumra! Andorra összes települése, szállás ajánlatok összegyűjtve ITT. Kattintson az előző piros linkre! Garantáltan kedvező egyéni árak. Hotelek, apartmanház, vendégház, szállodák kereshetően, síelés, wellness és hegyvidéki üdülés. ABC rendben: Andorra la Vella, Ansalonga, Arinsal, Canillo, El Serrat, El Tarter, Encamp, Erts, Escaldes-Engordany, Grau Roig, Incles, La Cortinada, La Massana, Les Escaldes, Llorts, Ordino, Pas de la Casa, Ransol, Sant Julia de Loria, Soldeu és Xixerella.

Útikalauz Andorra, nevezetességei, látnivalói és a történelme:

A hegyvidéket három keskeny völgy tagolja Y alakban, a völgyben halad a fő vízfolyás, a Valira folyó, mely Spanyolország felé folyik. Andorra a turizmus és a kereskedelmi idegenforgalom fellegvára, GDP-jük 80%-a ebből származik. Az évi 9 millió turista, nemcsak a nyári, téli üdülőhelyeket keresi, az ország vámmentességét élvezi. A bankszektor szolgáltatásai szintén jelentősen járulnak hozzá a bevételekhez. Andorra 1993 óta az ENSZ tagja. Az Európai Uniónak nem teljes jogú tagja, kapcsolatuk speciális. A készárumozgások terén tagként kezeli az unió, a mezőgazdasági termékek mozgásakor viszont EU-n kívüli országnak számít. Saját pénze nincs, 2000 óta az eurót használja. Egyelőre nem verhet saját euróérméket, de 2009-től valószínűleg engedélyt kap majd erre. A kétnyelvű (katalán, francia) miniállam fővárosa, Európa legmagasabban fekvő fővárosa, Andorra la Vella.

Az andorraiak önrendelkezési joga Nagy Károlytól származik, aki a mórok elleni harcban tanúsított helytállásukért adományozta azt a helyieknek. A terület feletti ellenőrzést, a helyi gróf, Urgel látta el, később ez a tisztség Urgel egyházmegye püspökére szállt. A 11. században a püspök és a szomszédos francia gróf között viszályt szült a terület hovatartozása. 1278-ban a konfliktust a társhercegség bevezetésével orvosolták. Az Andorra feletti uralom megoszlott a francia Foix grófja (társhercegi címe később a francia államfőre szállt) és a katalán (spanyolországi) La Seu d’Urgell püspöke között. A társhercegség feudális intézménye által született meg a mai Andorra. 1934-ben egy orosz fehérgárdista tiszt, Borisz Szkozirev (Boris de Skossyreff) kiáltatta ki magát Andorra fejedelmévé, majd 1941-ig próbálkozott a trón megtartásával, ám végül az urgeli püspök által küldött csendőrök kiebrudalták az országból. Andorrát relatív elszigeteltsége miatt nem érintette az európai történelem, Spanyolországon és Franciaországon kívül kevés országgal volt kapcsolata. A politikai rendszer változását a turizmus és az infrastrukturális fejlesztések kívánták ki az 1990-es években. Az 1993-ban elfogadott alkotmány szerint Andorra független parlamentáris demokrácia. A társhercegek töltik be az államfői funkciót, a végrehajtó hatalom viszont a kormányfőé. Az államfőnek (társhercegeknek) korlátozott hatalma van, nincs vétójoga a kormány tevékenysége felett. Andorrában az államfőket delegáltjaik képviselik. A jelenlegi (2009) francia társherceg Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök, spanyol részről pedig Joan Enric Vives i Sicilia, Urgell püspöke. Az ország védelme Franciaország és Spanyolország feladata.

A hivatalos nyelv a katalán, a szomszédos spanyol autonóm terület, Katalónia nyelve, amelyhez Andorrát szoros kulturális szál fűzi. A spanyolt és a franciát szintén széles körben beszélik. Az ország domináns vallása a római katolikus.

Andorra közigazgatásilag hét közösségre oszlik, melyek majd mindegyike tartogat meglepetéseket az Andorrába utazó turistáknak. A történelmi emlékeken túl, azonban kétségkívül az ország bevásárló turizmusa a legjelentősebb. A Costa Braván nyaraló turisták kedvenc fakultatív programja a helybéli vámmentes üzletek felkeresése. Ezekben valóban érdemes vásárolni, elsősorban elektronikus cikkeket, fényképezőgépeket, szeszes italokat, de viszonylag a helyi, híres szivarok olcsók.

Persze az ország magashegységi turizmusa sem elhanyagolható, míg télen a síelés (pályaszállások), nyáron az alpinizmus és a trekking vonzza Andorrába a sportolni vágyókat. A síszezon decembertől márciusig tart. A kiváló síparadicsomok Soldenben (1825 méter), valamint a félsziget legmagasabban lévő településén, Perignan-ban találhatók, de az Envira-hágó mellett Pas de la Casa szintén pazar síterep.

A főváros legjelentősebb épületei a Parlament és a Törvényszék épülete, mely a 14. században még családi erődítményként funkcionált s csupán 1580 óta ad otthont a tanácsnak. A tanácsteremhez tartozó kápolna említésre méltó, hiszen a csodatévő urgeli püspök tiszteletbeli helye. A főváros nevezetességei közé tartozik továbbá a 12. századból származó Szent István templom, mely a lombard stílus jegyeit tükrözi. A városka határában álló 13. századi híd kőkeresztje pedig arról emlékezetes, hogy az 1278-ban született egyezményre itt adták áldásukat a pápai követek. A város főterén, a Plaza del Poblén kényelmes sétákat tehetünk.

A következő nevezetes közössége Andorrának Escaldes-Engordany, mely elsősorban kénes termálforrásainak és síterepeinek köszönheti hírnevét, valamint, hogy mezőgazdasági faluból bevásárló- és szállodai központtá vált. Escaldes jelentőségét növeli továbbá, hogy évente nemzetközi jazz-fesztiválnak ad otthont.

Canillo a legnagyobb területű egyházmegye. Itt találjuk Meritxellt, a zarándokhelyet, mely Andorra védőszentjének otthona. Az állam legnagyobb tiszteletű egyházi épületében egy legendás papucsos Madonna szobrot őriznek, mely a 10. századból származik s 1873 óta Mária napra minden évben idevonzza  a hívőket. Canillóban érdemes felkeresni még a Jégpalotát és a San Joan de Caselles románkori templomot.

Ordino régi múzeumával, La Cortinada közösség pedig 12. századi templomával vonhatja magára az utazók figyelmét, melynek szenzációja egy 18 méter hosszú, 800 éves freskó.

A helyi specialitások közül érdemes megkóstolni a Trinxatot, melyet szalonna, burgonya és káposzta felhasználásával készítenek az andorraiak, de a csirkéből, kolbászból és húsgombócból készült ragu, az escudella kitűnő választás lehet. A forralt bort errefelé citrommal, almával, mazsolával és konyakkal ízesítik, már csak az összehasonlítás miatt érdemes elkortyolni belőle egy pohárral.

Ami Andorra kultúráját illeti, az a nyelvhez hasonlóan, a katalán kultúra „esszenciája”. Az andorrai népzenében felfedezhetőek a katalán zene egyes sajátosságai. A régióban két kiemelkedő író tevékenykedik, Michèle Gazier és Ramon Villeró, mind a ketten andorrai származásúak. Andorra különböző néptáncoknak szülőhelye, ilyen a contrapàs és a marratxa, melyek főleg Saint Julià de Lòria területén maradtak fenn. Az ország nemzeti ünnepe szeptember 8-án van.

Magyarul hotel szoba és apartman foglalás: Andorra összes online hotele több mint 100 ajánlat síelőknek, pihenőknek, zarándokoknak. Kis vendégházak, panziók és apartmanok a kínálatban.

Andorra zoomolható térkép, az összes település utcatérkép, GooleMaps Streetview és műholdképek:

Andorra környéke, közeli települések szállás ajánlóval: Pas de la Casa, Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Soldeu, El Tarter, Arinsal, Encamp, Canillo, Ordino, Incles, La Massana, Sant Julià de Lòria, Llorts, El Serrat, Erts, Ranso, LʼAldosa, Sispony, La Cortinada, Xixerella, Bordes d´Envalira, Anyós, Aixovall, Ansalonga, L’Aldosa de Canilló és Pal.

Ez volt a hotelek Andorrában szálláshelyek, csodálatos hely a Pireneusok, ahol érdemes pihenni egyet. Utazási ajánlat a csodálatos hegyek között. Kirándulás, zarándokút tervezés egyénileg.

Kedvcsináló fotók:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.