Göteborg látnivalók, nevezetességek útikalauz fórum

Göteborg (Gothenburg), Stockholm után Svédország második legnagyobb városa, az ország nyugati partvidékén, Västra Götaland megyében található.

A Kattegat nyugati partján, egész pontosan a Göta älv és a Göta kanal partján fekszik. A városnak három egyetemmel büszkélkedhet. Előnyös földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően Göteborgnak van a legfontosabb kikötője egész Skandináviában. A kereskedelem és a hajózás mindig is fontos szerepet töltött be a városban, a 18. században itt székelt a Svéd Kelet-Indiai Társaság is, ma ipara fejlettségét a nagy gyárak mutatják, itt találjuk az SKF, a Volvo, és az Ericcson székhelyét is.

Göteborg látnivalói útikalauz bevezető alább folytatódik.

A középkorban a mai Göteborgtól 40 kilométerre fekvő Lödöse városa fontos kereskedelmi állomás és kikötő volt. A folyón lentebb elhelyezkedő norvég Båhus erőd közelsége miatt, a várost közelebb kellett költöztetni a tengerhez. Új-Lödösének is megvoltak a maga problémái, így lakosai végül a régi Älvsborg erődbe menekültek. 1621-ben Gothenburg alapítása II. Gusztáv Adolf király nevéhez fűződik. Az elkövetkezendő háborúk folyományaként 1658-ra a keleti dán tartományok Svédországhoz kerültek, így a Gothenburgtól északra és délre fekvő Bohus megye és Halland is svéd területekké váltak, mely következtében Göteborg a nyugati partvidék fontos kikötőjévé és kereskedelmi központjává fejlődhetett. Svédország legnagyobb kereskedelmi társasága a 18. században a gothenburgi székhelyű Svéd Kelet-Indiai Társaság lett. A várost angolul, hollandul és németül még sokáig régi nevén, Gothenburgként emlegették, a svéd Göteborg forma csak napjainkra terjedt el. A város jelenleg 21 kerületre oszlik, noha az 1998-as svédországi választások alkalmával három kerület – Askim, Torslanda és Älvsborg – le akart válni Göteborgról, a svéd kormány visszautasította kérelmüket.

A szállás keresés cikk Göteborgban ITT: szállás, utazás, repülőjegy tippek.

GöteborgLátnivalók, látnivalói útikalauz

Göteborgban régi időket idéző építészeti remekeket ne is keressünk, a várost csak a 17. század elején alapították. A városnézést érdemes a Városháza és a Tőzsde épületével keretezett széles főtéren keretezni, melyet Göteborg alapítójának, Gustav Adolfnak szobra ékít.

Jó a vízi városnézést is kipróbálni. A hajók 50 percenként indulnak, szintén a főtér mellől. A hajóút érdekessége, hogy az utasoknak felszólításra le kell ülniük a földre, ha a város alacsony hídjai alatt áthaladva különösebb veszteségek nélkül akarják megúszni. A város 1994-ben emelt modern operaháza is, mely a Sydney épületre emlékeztet, a vízre, pontosabban a partra épült, igazi formáját csak a víz felől lehet megcsodálni.

Érdemes Göteborg s egyben Svédország legnagyobb kikötőjében is elidőzni egy kicsit. Nemcsak nyüzsgése, az óriási hajók és daruk, és a múzeumként funkcionáló hadihajó is emlékezetes élményt kínál a turistáknak.

Ha vásárolni szeretnénk, Göteborg „Váci utcáját”, az Avenyn/Kungsportsavenynt keressük, itt találjuk ugyanis a város legnagyobb üzleteit, éttermeit és szórakozóhelyeit is. A belváros és a kikötő közé még egy hatalmas bevásárlóközpontot is építettek, mely fedett passzázsaival és közel 200 üzletével csalogatja a betérőket. Mind belvárosra, mind a kikötőre szép kilátás nyílik a Götheborgs Utkiken kilátóból.

Göteborgban 17 múzeuma és 25 színháza van, de különböző felekezetek templomaival is szép számban találkozhatunk. A múzeumok közül a legjelentősebbek a Göteborgi Művészeti Múzeum, a Röhss tervezési és művészeti múzeum, a Kelet-indiai múzeumok és a 2004-ben nyílt Világkultúra Múzeuma. Egytől-egyig érdemes felkeresni őket.

A város fejlett ipara ellenére is igazi zöld város, rengeteg kerékpárúttal, hatalmas parkokkal, hajózható csatornákkal, nyilvános sportpályákkal rendelkezik. Mind közül toronymagasan kiemelkedik a Göteborgi Botanikus Kert, mely az egyik legszebb ilyen jellegű létesítmény egész Európában. Ha elegünk van a városi forgatagból, feltétlen látogassunk el ide.

Családosoknak a szabad idő aktív eltöltésére ugyancsak remek alternatívat kínál a liseberg vidámpark, Skandinávia legnagyobb vidámparkja, mely szintén a belvárosban található. Április végétől októberig várja az érkezőket.

A helyi specialitások közül a tenger gyümölcseit, a friss halakat és a minden mennyiségben kínált, különböző mártásokkal szervírozott, skandináv húsgombócot érdemes megkóstolni.

Tenger közeli országról lévén szó, arra készüljünk fel, hogy a szél állandóan fúj, és felhők is gyakran lepik el az eget, esernyőt, esőkabátot, tehát vigyünk magunkkal.

Fotók, élménykép galéria:

Hivatalos turisztikai portál több nyelven, program, étterem ajánló, konferencia és kiállítás hírek, múzeum és látványosságok az eseménynaptárban: www.goteborg.com.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.