Vatikán útikalauz vagy leírás

Vatikánvárosi Állam, Szentszék
Vaticanum, Status Civitatis Vaticanae (Sancta Sedes) (latin)
Vaticano, Stato della Cittá del Vaticano (Santa Sede) (olasz)
Vatican, État de la Cité du Vatican (Saint-Siége) (francia)

Terület: 0,44 km2
Népesség: 870 (2003) 824 (2008)
Népsűrűség: 1977 fő/km2
Főváros: Vatikánváros
Államforma: teokratikus választó monarchia
Nemzeti ünnep: okt. 22. (II. János Pál pápa beiktatásának napja, 1978)
Pénznem: euró (1 euró=100 cent)
Nyelvek: olasz, latin (mindkettő hiv.), francia
Népcsoportok: olasz (85 %), svájci és egyéb (15 %)
Vallás: római katolikus (100 %)
Városi lakosság aránya: 100%
Írástudatlanság: 0 %

A Föld legkisebb területű független állama Róma központja közelében, a Tevere folyó nyugati partján. A római katolikus egyház központja. A fallal körülvett terület magába foglalja a Pápai és Kormányzósági palotát, a vatikáni kerteket, a Vatikáni Múzeumokat a Szent Péter teret és a Szent Péter-bazilikát, valamint hozzá tartozik még 12 épület Rómában és a városon kívül.
A római püspököknek a 4. századtól meglévő birtokait 754 és 756 között Kis Pipin frank uralkodó bőkezű adományokkal egészítette ki. Ekkor jött létre Itália középső részén az Egyházi Állam, amely a mindenkori pápa világi hatalmának keretéül szolgált. A múlt század közepén területe még tengertől-tengerig ért mintegy 42 000 km2-nyi területen, és több mint 3 millió alattvalóra terjedt ki a pápa világi hatalma. Az egységért küzdő olasz hazafiak 1859-1860-ban az Egyházi Állam északi részét elfoglalták és Olaszországhoz csatolták. 1870-ben Rómára is kiterjesztették hatalmukat, és a mai Vatikán kivételével az egész várost beolvasztották az Olasz Királyságba, amelynek 1871-től Róma a fővárosa. A pápa nem ismerte el világi hatalmának csorbítását egészen az 1929-ben megkötött ún. lateráni szerződésig. Ekkor deklarálták, hogy a Vatikán Rómától és Olaszországtól független, jogilag önálló politikai képződmény, önálló városállam a mindenkori pápa mint államfő vezetésével.
A világ egyik legnagyobb valuta- és aranytartalékával rendelkezik (több mint 12 milliárd dollár). Külön rendőrsége, újsága, vasútállomása és rádióadója van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.