Tátra hegység

Területe: 795 km2
Legmagasabb csúcsa Rysy: 2499 m
LENGYELORSZÁG/SZLOVÁKIA
Krakkótól kétórányi autóútra található Kelet- Közép-Európa legmagasabb hegysége, a Tátra, amelyet a lengyelek előszeretettel becéznek lengyel Alpoknak. A hegység egy magasabban fekvő fennsíkból emelkedik ki a Kárpátok láncolatának központi részén. A csúcsok sora 15 kilométeren keresztül nyúlik el, természetes határt képezve Lengyelország és Szlovákia közt. A két ország politikai határa a gerincen fut végig és a megosztás szerint a hegységnek csupán 24%-a tartozik Lengyelországhoz.
A hegység csodálatos felszínformái elsősorban a pleisztocén eljegesedésnek köszönhetők. A mintegy kétmillió évvel ezelőtt kezdődött és tízezer éve befejeződött korszak során a gleccserek váltakozva kiterjedtek, majd visszahúzódtak a vidéken. Mára egy sem maradt közülük. Az idő és a jég vasfoga a hegyek kemény gránitját élesre csipkézte, és fantasztikus kőtornyokat faragott ki. A hegység rejtőzködő lakói a zergék, a medvék, a hiúzok, a farkasok és a szarvasok.

A kristályos kőzetből felépült hegyes tornyok, kőtarajok és katlanok közt mintegy 30 tengerszem bújik meg, ezek a Magas-Tátra jellegzetes képződményei. A vonulat nyugati részén a mészkő- és dolomitfennsíkokat a víz munkája lecsiszolta, a csúcsokat lekoptatta, a völgyeket és hasadékokat mélyen bevágta. Itt számos apró barlang és üreg keletkezett, melyek föld alatti labirintust alkotnak. Eddig hét barlangot nyitottak meg a nagyközönség számára, hat a festői Koscieliska-völgyben található. Közülük a leghosszabb a 18 km-es Litworowa-barlang.

Tátra

A barlangok legendákat szültek, s a nép képzelete sárkányokkal népesítette be őket, máshol pedig törvényen kívüliek, a hírhedt zbojnikok laktak bennük. Ma már inkább csak denevérekkel találkozhat az idelátogató. A Tátra alacsonyabban fekvő lejtőit bükk és jegenyefenyő borítja, míg a magasabbakon a törpefenyő és a hegyi rétek, legelők válnak uralkodóvá. A szikla-falakon ritka virágok kapaszkodnak meg, de a tavaszi szirombontás igazán a mezőkön és a völgyekben színpompás, főképp mikor a sáfrány sárga tengere borít el mindent.

A 19. század végén egy varsói orvosi vizsgálatnak köszönhetően a Tátra levegőjét egészségügyi szempontból rendkívül kedvezőnek minősítettek. Tanácsait követve napjainkba évi hárommillió turista látogatja meg a hegyeket.

Tátra fotó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük