Pen-y-Fan és Brecon Beacons

Brecon Beacons területe: 1344 km2
Pen-y-Fan magassága: 886 m
Corn Du magassága: 873 m
GLAMORGAN, WALES
A Brecon Beacons Nemzeti Parkot 1957-ben létesítették, és Dél-Britannia hegyvidéki formációiból néhány igazi különlegességet kínál. A park közepén egy hegyvonulat húzódik, a Brecon Beacons, melynek legmagasabb csúcsa a Pen-y-Fan (egyben Dél-Wales legmagasabb hegye). A nemzeti park csaknem 80 kilométer hosszan terül el a nyugati Llandeilótól a keleti Hay-on-Wye-ig, és keleten magában foglalja a Black Mountainst (Fekete-hegység), nyugaton pedig a (meglehetősen zavaró módon ugyanerre a névre keresztelt) Black Mountaint (Fekete-hegy), valamint a Fforest Fawrt.
A park nagy része régi vörös homokkőből áll a jellegzetes devonkori vöröses-rózsaszín köveket sok helyütt látni a környék régebbi épületeinek falában a keleti vidékeken. A nyugati szélen a homokkövet széntartalmú mészkő váltja fel, a rá jellemző barlangokkal és vízesésekkel.

A Brecon Beacons a Brecon nevű walesi városról kapta a nevét, továbbá arról az ősi szokásról, hogy az angolok támadásainak meg-akadályozására a hegyeken jelzőtüzeket gyújtottak (beacons jelzőtűz). A Brecon Beacons központi része manapság kedvelt kirándulóhely. A három csúcs, a Pen-y-Fan, a Corn Du és a Cribyn egy „Beacons-patkónak” nevezett túra keretében járható végig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük