Montpellier szállás kereső, hotel és látnivaló blog-ajánló

Montpellier

központi tér Montpellier

Okcitánul: Montpelhièr, francia nagyváros, Languedoc-Roussillon régió központja Hérault megyében. A Földközi-tenger partjának közelében, a Languedoc dombvidéken fekszik, félúton Spanyol- és Olaszország között, Párizstól 750, Barcelonától 345 kilométerre. Érdekes város, fontos kereskedelmi és kulturális központ. Óvárosa és modern városrészei egyaránt tudnak szép példákkal szolgálni a városi létre. Állandó lakossága 275 ezer fő körüli, sűrűn lakott, teljes területe 56.88 km².

Egyre több kiadó szoba, apartman és szép szálloda ajánlatai közül válogathatunk az interneten kényelmesen.

Szállások ajánlatai, magyarul vendég fórum véleményekkel, fotókkal, értékelésekkel és térképpel: Montpellier hotelek, apartmanok és kiadó B&B szobák ajánlatai itt. Minden szállás egy helyen kereshető, a friss vendég vélemények sokat segítenek a döntésben az elhelyezkedés térkép és a fotó mellett.

Újabb, 2015. óta foglalható a Studio Indépendant Millénaire (2 fő részére, kényelmes, felszerelt, kedvező ár és jó elhelyezkedés).

Új, 2017.-től foglalható a Chez Tom et Jerry (3 fős apartman, belváros, wifi internettel, modern kiadó lakás).

Chez Tom et Jerry kiadó lakás

Név szerint kiemelhető régóta a New Hotel Du Midi *** közepes árkategória a belváros szívében, magasabb kategória a Pullman Hotel Antigone **** szintén a centrumban, többször akciós/kedvezményes a Citea Montpellier Citadelle Residence ** a központ közvetlen közelében. Az olcsóbbak közé tartozik a L’oliveraie Hotel és a Goelia Sun City Residence több dátumra.

Nézz körül gyorsan! 2-3 perc elég a szállások ajánlatainak áttekintésére, teljes listája bármely konkrét dátumra: Montpellier szállás ajánlatai lista itt. Garantáltan jó árak, jellemzően jóval a portai (lista) árak alatt, nincs trükközés, kedvezmények vannak. Az összes szállásfoglalási rendszer árát kigyűjti másodpercek alatt ez a rendszer. Szép fotók, képek, térkép és leírás is segít a döntésben.

Montpellier környéke, további közeli települések szállás ajánlóval: Castelnau-le-Lez 3.9 km 1, Lattes 3.9 km 7, Saint-Jean-de-Védas 4.4 km 8, Lavérune 4.4 km 1, Pérols 6.5 km 2, Juvignac 7.0 km 1, Saint-Aunès 7.7 km 1, Montferrier-sur-Lez 7.9 km 1, Saint-Georges-dʼOrques 8.3 km 1, Palavas-les-Flots 8.4 km 6, Carnon-Plage 9.7 km 4 és Saint-Clément 10.1 km 1. Továbbá: Jacou, Clapiers, Celleneuve, Le Crès és Grabels.

Saját repülőtere a Méditerranée (MPL) – Montpellier repülőtér 6.9 km-re van a központtól. Közeli nagy repülőterek távolsága légvonalban: a Nimes-Ales-Camargue-Cevennes repülőtér (FNI) 46,4 km (FNI) (Garons), Beziers Cap d’Agde Airport (BZR) 52.6 km és a Caumont (AVN) 88.8 km – Avignon.

Fontos gazdasági és tudományos központ, világhírű orvostudományi egyetemének egykor a neves reneszánsz író, Rabelais is diákja volt. A városban folyó orvosi és gyógyszerkutatások máig országos jelentőségűek. Ahogy Montpellier bortermelése is kiemelkedő.

Olcsó, csoportos és diákszállás (Hostel, Auberge de Jeunesse) lehetőségek angolul és franciául még felkutathatóak (Hotel Prime, kollégiumok, hostelek stb.).

Története magyarul:
A vidéket először 985-ben említi egy nemesi birtoklevél. Bár Montpellier ekkor még nem számított városnak, hamar fejlődésnek indult. Előbb spanyol uralom alatt állt, majd

Franciaország vásárolta meg a mai Bas Languedoc vidékkel együtt. A városba nagy mennyiségben érkeztek a keleti fűszerek és gyógynövények, így már a XIII. században híre ment Montpellier gyógyszereinek és kiváló orvosainak. Az egyetem alapítását, 1239-ben IV. Miklós pápa bullája engedélyezte, melyet máig a városi archívumban őriznek. A város igen büszke rá, hogy egyeteme egyedül a világon több mint hét évszázada folyamatosan működik. Az újkor kezdetén Montpellier emellett már nevezetes kereskedelmi központ volt. Bár a vallásháborúk során sokat szenvedett, XIV. Lajos uralkodása idején újra felgyorsulhatott fejlődése, tartományi főváros lett. Jelentőségteljes szerepéből csak a francia forradalom után vesztett, a XX. századig csak egyetemének hírneve tartotta fenn iránta az érdeklődést.

Látnivalók, nevezetességei a városnézés tervezéséhez:
Szűk sikátorok, napsütötte terecskék, és valóságos kastélygyűrű, nagyjából e néhány szóval jellemezhetnénk a francia várost. A XVIII. század nagy fellendülése idején gazdag polgárai, kereskedői, maga az arisztokrácia tagjai ugyanis egymással versengve emelték palotáikat. Míg Montpellier nyugati oldalán a Chateau d’Eau, a la Mosson, a l’Engarran, a keleti oldalon a Flaugergues és a la Mogére kastély tartozik a legszebbek közé. Ne mulasszuk el megtekinteni őket.

Középkori palotákat persze a festői óvárosban is szép számmal találunk, igen jelentős a Hotel des Trésoriers de France, de a zsidó rituális fürdőként szolgáló mikvé sem elhanyagolható, ahogy a prefektúra épülete sem, mely talán mindközül a legszebb. Utóbbit Bouzy bíboros építtette, nemcsak a palota, az előtte álló Cybéle kút is a XVIII. században készült.

Ugyancsak látványos a belváros főtere, a Place de la Comédie, ahol az Opera 19. századi épülete is magasodik. Szomszédságában Étienne Antoine szobrászművész míves szökőkútját, a kecses nőalakokkal ékesített, Fontaine des Trois Gracest is megcsodálhatjuk.

Érdemes végigsétálnunk az Esplanade sétányon is, melyet 1723-ban építették. Számos kút és szobor mellett, a sétány egyik végében találjuk a Citadelle erődöt is, melynek alapjait 1624-ben fektették le.

Ami a város egyházi épületeit illeti, a Szent Péter katedrális a város egyetlen olyan temploma, amely túlélte a vallásháborúk pusztításait. 1346-1367 között V. Orbán pápa adományából épült. 1536-ban ide helyezték a püspöki székhelyet is, ekkor jelentősen kibővítették.

Montpellier múzeumainak sorából a Musée Fabre emelkedik ki. Alapját az az 1825-ből származó magángyűjtemény adja, melyet Francois-Xavier Fabre festőművész adományozott a városnak. A kiállított festmények között Raffaello, Paolo Veronese, Rubens, Ribera és Zurbaran alkotásait is megtaláljuk.

A városnézés persze nem lenne teljes, ha kihagynánk az orvosi fakultáns, a Faculté de Médecine épületét, mely eredetileg egy 15. századi kolostor volt, csak átépítették. Főhomlokzata a 18. században készült. Napjainkban az oktatás túlnyomó része ugyan nem itt folyik, de itt találjuk az egyetem dísztermét és az Orvostudományi és Anatómiai Múzeumot is. Az épület kupolás csarnoka az Amphithéatre Saint-Come, a felépítéséhez szükséges összeget XIV. Lajos udvari orvosa adományozta az orvosi fakultásnak.

XIV. Lajos egykori népszerűségéről több emlékmű is tanúskodik, egyrészről az Arc de triomphe, XIV. Lajos diadalíve, valamint az uralkodó 1688-ban öntött lovas szobra, melyet a forradalom idején összetörtek ugyan, de újra elkészítették, s 1838 óta ismét a helyén magasodik.

Aki kevésbé szokványos turistalátványosságokra vágyik, keresse fel a Saint Clément Aqueductot is, a vízvezeték rendszer, mely a 18. században a város vízellátását biztosította, 22 méter magas árkádokra épült, így rendkívül látványos.

Ha pihenésre vágyunk, relaxálni szeretnénk, kellemes helyre bukkanhatunk a város legrégebbi botanikus kertjében, a Jardin des Plantesben, melyet IV. Henrik rendeletére hoztak létre 1593-ban, hogy az orvosi fakultás hallgatói számára gyógynövényeket termesszenek benne. A kert jelenleg is színpompás látványt nyújt, közel 3000 különböző növénynek ad otthont.

A város sok látványos esemény színhelye, nyaranta nemzetközi és diákfesztiválok váltják egymást. Míg június végétől július közepéig nemzetközi zenei fesztivál, szeptemberben nemzetközi sportfilm-fesztivál várja a Montpellierbe látogatókat.

Gyerekkel érkezőknek érdemes felkeresniük a városi állatkertet, de a Galilei planetárium és a Mare Nostrum akvárium is tartogat meglepetéseket. A jó szórakozás garantált.

A franciák szeretik a közeli Spanyolországot is meglátogatni, ahol élvezik a Costa Brava vendégszeretetét. Egy hosszabb európai nyaralásba belefér mindkettő nekünk, és autóval végig utazhatunk így pl. egészen Barcelonáig Montpellieren át.

Turista montage - fotó

Turista montage

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben az interneten.

Időjárása, aktuális hőmérséklet és előrejelzések, szél és csapadék értékek, napfelkelte és naplemente ideje, páratartalom: www.xn--mto-bmab.fr/montpellier.

Linkek: Ugrás a Wikipedia oldalra – angol útikalauz adatok.

Egyetem weboldala oldala: www.umontpellier.fr – www.univ-montp1.fr.

Egyetem

Egyetem fotó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük