A magyar utazónak mennyire fontos az egészsége?

A magyar utazónak egyáltalán nem fontos az egészsége, mutatta ki egy országos statisztika.

Sajnos több kutatás adataiból egyértelműen kitűnt, hogy a magyar utazók nem készülnek fel nyaralásukra egészségügyi szempontból eléggé. Erre jó saját példát is tudok, sajnos kettőt is, így lett tönkretéve két nyaralásom (Spanyolország és Málta). A déli országokban meleg van, más fertőzések vannak jelen. Az ellenálló rendszerünket érdemes jól feltuningolni, feleslegesen nem érintkezni másokkal, illetve még az étkezéseknél is legyünk körültekintőek. Orvosi segítség, antibiotikum és lázcsillapítók nélkül talán ma már nem gépelhetném ezeket a sorokat sem ilyen vidámkodva. Remélem a következő nyaralásom már tényleg töretlenül, felhőtlenül jól telik!

tengerparti, déli veszélyek, betegségekAz úti célpontok vizsgálatánál kitűnt, hogy a magyar nyaralók 49%-a, azaz a fele olyan országba tervezi utazását, ami hepatitis veszélyeztetett ország. Ilyenek például: Bulgária, Tunézia, Egyiptom, Románia és a legtöbb déli egzotikus úti célpont, ugyanakkor előfordulhatnak fertőzések Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban és Franciaországban is. Kevesen kerestek információkat egészségügyi kérdésekről, mindössze a válaszadók 22%-a nyilatkozott úgy, hogy tájékozódik ez ügyben is mindig. Akik információkat keresnek, azok többnyire a védőoltások, a vírusos fertőzések, a hasmenés, napvédelem és a szükséges gyógyszerek iránt érdeklődnek. Az egészségügyileg tájékozódók 44%-a keres hepatitisszel kapcsolatos tudnivalókat, mindezekhez még fontos megjegyezni, hogy a magyar utazóknak csupán 10%-a oltott hepatitis A ellen, amely betegség a mediterrán vidék (régió) egyik leggyakoribb fertőzése. Ez a leggyakrabban felvett utazási védőoltás, így más utazási fertőzések ellen még kevesebben védekeznek vakcinával. A nemtörődömségnek a hátterében valójában az állhat, hogy az utazók nem tartják veszélyesnek az egyes országokat, de a gyakorlat mutatja, hogy van egy logikai bukfenc a tájékozatlanságon felül, így igaz, hogy a helyiek se kapnak oltást, de ezen a téren erősebb is az ellenálló képességük. A válaszadók 29%-a általában nem tudra, hogy a nyaralási célpontján milyen fertőzések és egészségügyi problémák fordulnak elő a turisták körében, 47% meg volt győződve arról, hogy ahova készül, ott nincs sem hepatitis veszély, sem más fertőzésnek nem lesz kitéve, csupán 24% nyilatkozott úgy, hogy hepatitis és egyéb fertőzésveszélyes országba készül. Ezek az adatok azt mutatják, hogy a magyarok nem voltak tisztában a valósággal 2008-2010 között!

Ez ma 2011-ben is így van, de mi osszuk meg ezt az infot IWIW és Facebook-on, és akkor talán megtörik a jég, a rossz széria a nyaralások tervezése és kivitelezése terén is!

Vigyázzunk magunkra és egymásra, a nyár is veszélyes lehet délebbre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük