Lisszaboni városnézés és zene

Városnézés tömegközlekedéssel, pl. villamossal

A legolcsóbb és leglátványosabb mód ahhoz, hogy megismerjük Lisszabont, ha felülünk az egyik régi villamosra. A villamosok (Eléctricos) 1910 óta járnak Lisszabonban, használatukat Angliából honosították meg. Az igen kedvező árú turistajegy segítségével egy nap alatt kényelmesen beutazhatjuk az egész várost. Döcögős tempóban halad a 28-as felfelé az Alfama dombra, elhaladva a román kori Sé-katedrális mellett, és tovább keresztül a középkori városrészen. Ha kiszáll az ember az Igreja de São Vicente de Fora megállóban, onnan gyalog felsétálhat a São Jorge-kastélyhoz, ahonnan belátni az egész várost. Érdekes az útvonala a 16-os járatnak is: Poço do Bispo-Algês, ami csaknem teljesen átvisz a város egyik szélétől a másikig a Tejo mentén. A 24-es vonala: Largo do Carmo-Rua da Alfândega, a Bairro Altón keresztül a Tejóhoz. A Praça do Comérciótól azonkívül indul még egy kifejezetten városnéző villamosjárat is, különböző útvonalakon. Innen egészen Belémig el lehet jutni villamossal. Ennek a mintegy 50 perces villamosútnak a során bepillantást nyerhetünk a lisszaboniak mindennapjaiba is. Akinek ezután még van kedve és ideje, az feltétlenül szálljon be az Elevador de Santa Justába, ebbe a századfordulón épített acélkonstrukcióba, amely a Rua do Douróról 30 méter magasra viszi fel az utast a Chiado negyedbe, ahonnan a Baixa városrészre nyílik kilátás.

Aki pedig még a villamosok történetére is kíváncsi, az elmehet a Museu da Carrisba. Itt láthatók Lisszabon régi villamosai, a szépen restaurált eléctricosok. Ha szerencsénk van, vethetünk egy pillantást a javítóműhelybe is. Rua 10 Maio 101.

A zene itt van a levegőben mindenfele

Lisszabon kulturális élete, sok más európai városéval összehasonlítva, másodosztályú, de „romantikus”. Többé-kevésbé rendszeres zenei és balettelőadásokat kínál a Gulbenkian Alapítvány és a Belémi Kultúrközpont (Centro Cultural de Belém, Praça do lmpério). A fontosabb rendezvények a következők:

■             Encontros Gulbenkian de Música Contemporânea. Modem zenei programok a Gulbenkian Alapítvány épületében és másutt. (Plakátokon meghirdetve). Május eleje.

■             Festival de Sintra. A klasszikus zenei programot a közeli Sintra város szervezi, mely vonattal könnyen elérhető Lisszabonból. A rendezvényekre a történelmi palotákban kerül sor. Információ beszerezhető: Câmara Municipal de Sintra. Június vége, július eleje.

■             Festival de Música da Costa de Estoril. Klasszikus zenei programok Lisszabonban. A változó helyszínekről a programfüzetek és a plakátok adnak felvilágosítást. Július-augusztus.

■             Festival de Jazz. Fantasztikus szabadtéri koncertek az amfiteátrumban és a Gulbenkian parkban. Augusztus.

■             Noites de Queluz. A Queluzben levő régi királyi palota impozáns kulissza a klasszikus zenei programok és balettelőadások számára. Szeptember.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük