Jászói-cseppkőbarlang és szlovák kirándulóhely szállások

A Szlovák Karszt Nemzeti Park látogatható barlangjai közé tartozik a Jászói-cseppkőbarlang (Jasovská jaskyňa). Jászó (Jasov) község határában, Szepsi- től (Moldava nad Bodvou) északra fekszik, a Kassai-katlanban (Kosickd kotlina) húzódó Mecenzéfi dombvidéken (Medzevská pahorkatina).

A barlangot már csaknem két évszázada, 1846 óta látogatják az érdeklődők. A közeli premontrei kolostor szerzetesei ugyanis az említett esztendőben tették hozzáférhetővé a nyilvánosság számára. A barlangot már 13. századi írásos emlékek is jegyzik. Falai a régmúlt történelmi eseményeiről tudósító értékes üzeneteket is őriznek. A legrégibb felirat 1452-ből származik, és Brandeisi Giskra János győzelméről számol be, amelyet Hunyadi János felett aratott a Losonc (Lucenec) melletti csatában.

A következő piros linken keresztül megkapjuk a szálláshelyek listáját magyarul friss vendég fórum véleményekkel a fotók mellett. Garantáltan kedvező online árak a felsorolt szállások esetén: Közeli városi szállások, hotel és apartmanok jó árakkal, leírással ITT – szálloda szobák, kempingek és apartman (kiadó ház, lakás vagy nyaraló villa) ajánlatok is. Kis csoportok részére a hotelkereső kínálja a szabad panzió, vendégház helyeket.

A Jászói-cseppkőbarlangot középtriászi mészkövekben vájták ki öt szinten a Bódva (Bodva) folyó felszín alatti vízfolyásai. A folyóvíz kialakította ovális járatok kötik össze a barlangtermeket és -csarnokokat, amelyeknek gazdag cseppkődíszítése fehér, szürkésbarna és barnásvörös színű. Látható a cseppkőalakzatok között cseppkőkéreg, drapériaszerű cseppkőzászló, cseppkőoszlop, dobcseppkő, de vannak olyanok is, amelyek különböző tárgyakra vagy állatokra emlékeztetnek. A barlang bejárata 257 méteres magasságban fekszik. A barlangséta során a látogatók 314 lépcsőfokon ereszkednek le a barlang gyomrába. A 90-95 százalékos légnedvességnek köszönhetően a barlangban 1995 óta végeznek gyógyító barlangterápiát.

Jászói halastavak, szép tájak és kirándulóhelyek sora teszi méltán híressé ezt a vidéket.

Jasovska-barlang fotó

Városok, települések a közelben, környéke szállás ajánlóval online: Košice, Turňa nad Bodvou, Moldava nad Bodvou, Bukovec, Šaca, Vyšný Medzev, Vyšný Klátov, Dvorníky, Košická Belá, Helcmanovce, Viszló és Komjáti. Illetve magyarul: Kassa, Torna, Szepsi, Berencsbukóc, Saca, Felsőmecenzéf, Felsőtőkés, Udvarnok, Kassabéla és Nagykuncfalva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.