Hamburg – Kapu a nagyvilágra

Hajófelvonulással és regattával, vidám embersereggel és tűzijátékkal ünneplik a hamburgiak május 7-én a kikötő születésnapját.

Századunk 20-as éveiben Fritz Schumacher, a neves városépítész védnöksége alatt a raktárvárossal átlósan szemben, a vám csatorna két oldalán teremtettek lehetőséget e szükséglet kielégítésére. Meßberg és Speersort között felépült a hajózási hivatal negyede.

A klinkertéglával és égetett téglával borított homlokzatú, hatalmas épülettömbök a Neue Sachlichkeit és az expresszionizmus stílusjegyeinek keverékét tükrözik. Építészetileg legkiemelkedőbb a felfelé keskenyedő Chile-ház, lépcsőzetes emeleteivel és csillogó déli homlokzatával. Az épületet Fritz Höger építette 1922-1924 között Henry B. Sloman részére, aki a chilei salétromimport révén szerezte gazdagságát.

A kikötőre a legszebb kilátás a St. Michaelis-templom tornyának 82 méter magas kilátójáról nyílik. A „Michel”. ahogy a hamburgiak becézik városuk jelképét, fenségesen trónol az Elba partján. Észak-Németország legszebb protestáns barokk templomát fényárban úszó fehér, arany és szürke belső terével a hamburgiak koncertteremként is nagyra értékelik. A Michel alatt nyúlik el hosszan, egészen a kikötő pereméig a futurisztikus, gólyalábakra épült Gruner + Jahr sajtóbirodalom.

Aki szeretne közelebbről is megismerkedni a jelenkori kikötő háttérbe húzódó, de érzékelhető hangkulisszáival, annak nem szabad kihagynia egy sétahajózást a kikötőben. Ez vitathatatlanul a városnézés legszebb élményt nyújtó része. Maguk a hamburgiak is kötelességüknek tartják, hogy vendégeiknek ily módon is megmutassák a várost, azzal a nem is nagyon titkolt szándékkal, hogy maguk megismételhetik a kikötőlátogatást. A kirándulás a St.-Pauli-Landungsbrückétől (Kikötőhídtól) indul. A hosszan elnyúló, szecessziós épület rézbontású kupolájával és tornyocskáival önmagában is csodálatos látvány. 1907-1909 között az épületet a tengerentúli utasforgalom számára építették, napjainkban a sétahajók és az elbai gőzösök kötnek itt ki.

A sétahajó kapitánya természetesen csak egy kis részt tud megmutatni a 8700 hektár kiterjedésű kikötőből – méreteit illetően ez Rotterdam után Európa második legnagyobb kikötője: 45 kilométer hosszúságú rakpart, több mint 300 tengerjáró hajó kikötésére alkalmas terület, évente 14 000 szállítmányozás, összességében 72 millió tonna árumennyiséggel. Ám e lenyűgöző számok ellenére is a kikötő már jó ideje gondokkal küszködik. Rengetegen veszítették és veszítik el állásukat, csupán 1966 és 1986 között felére csökkent a kikötőmunkások száma, miközben a ki- és berakodott áru mennyisége 50%-kal nőtt. S ugyanakkor a Blohm + Voss, a Hamburgban utolsónak maradt nagy múltú hajógyár is a távol-keleti konkurencia miatti nagymértékű elbocsátásokra készül. Struktúraváltásra van tehát szükség, de Hamburg kikötő nélkül elképzelhetetlen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük