Gyradiko Étterem

A kilenc-tíz éve működő, magát csak egy falat Görögországként aposztrofáló Gyradiko Éttermet a harmadik kerületi Királyok útja és Pünkösdfürdő utca sarkán találjuk. A Taverna célkitűzése, hogy az eredeti görög gasztronómiai értékek eljuttatásával, elérhető áron biztosítson magas minőséget vendégeinek. Hogy valóban autentikus fogásokról van szó, mi sem bizonyítja jobban, minthogy az étterem emblematikus alakjának, Ghavrilosnak a segítségével, a Gyradiko szervezésében görög konyhai ismereteket elsajátító főzőtanfolyamon is részt vehetünk, ha az étlap kínálta ínyencségeket végigkóstolva, arra a meggyőződésre jutnánk, behatóbban is megismerkednénk a görög gasztronómiával.

Aki járt már görög étteremben, bizonyára elcsodálkozott a mediterrán konyha bőséges választékán. Bizony a Gyrardio esetében sincs ez másként, már az előételek lajstromát böngészve is elbizonytalanodhat az ember. Az elmaradhatatlan dzadziki mellett, csípős kecskesajt-krém, fűszeres padlizsánkrém saláta, szőlőlevélbe töltött fűszeres rizs, az úgynevezett dolma kínálja magát, hogy csak néhányat említsünk, az egyébként még vegetáriánusnak is vegetáriánus bemelegítő falatok közül. Persze a választék nem lenne teljes a sajtok és a tenger gyümölcsei nélkül, ahogy a hamisítatlan görög salátát is érdemes megkóstolni egy meleg, frissen sült pita társaságában. A görög kenyérkülönlegességből készült szendvicseket is változatos töltelékkel kínálják, a klasszikus gyros hús és hasábburgonya duóján túl, kérhetjük szuvlakival vagy biftekivel töltve.

A pikáns darált borjút és sertés rablóhúst persze zöldségköret kíséretében is megrendelhetjük, vagy kérhetünk mindjárt grill mix tányért is, így egyik pikáns húsféleségről sem kell lemondanunk. Ugyancsak a főételek sorát gazdagítja a roston sült kardhal steak, melynek elmaradhatatlan kísérője a hasábburgonya, de a görög fetával göngyölt lazac és az oliván pirított fokhagymás királyrák is. Az étkezés méltó lezárásaként a görög szirupos, diós-mézes rétes, vagyis a baklava mellett, kitűnő alternatívát jelenthet a metaxával locsolt diófelfújt, de a mézzel és dióval édesített görög joghurt is. A ház best desszertje viszont kétségkívül a tejpite, melyet csütörtöktől vasárnapig a napi desszertkínálatban kell keresni. A görög nyalánkságok persze édesebbek annál, mint amihez a magyar gyomor szokott, ízlés kérdése, ezeket is nagyon meg lehet kedvelni.

Ami az italválasztékot illeti az ouzo és metaxa mellett, több mint 40 féle ízletes görög bor közül válogathatunk, a száraz fehértől a legédesebb vörösig, az asztali boroktól a különlegességekig. Míg a kimért borok 250 Ft/dl-től kaphatók, az üvegesek ára 1800 forintnál kezdődik. Az ételek ára sem különösebben vészes, ami a főételeket illeti 2-3000 forintból bőségesen jól lakhatunk, a desszertek mindössze 300-350 forintba kerülnek.

Weblap, térkép és elérhetőségek: http://www.gyradiko.hu

Kép:

Dícsérő cikk az étteremről angolul

Dícsérő cikk az étteremről angolul

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük