Eger látnivalók, nevezetességei

Heves megye székhelye a csodálatos történelmi múlttal rendelkező, közel 57 ezer lakosú (állandó lakosság, népesség) oktatási és kulturális központ.

Nevét a város környékén még ma is nagy számban található égerfáról kapta. A város 91 éven át, 1687-ig volt az Oszmán Birodalom része, mint egy több szandzsákot magába foglaló vilajet székhelye (törökök).

Leghíresebb műemléke a hősiesség szimbólumaként is ismert 1261. körül épült Egri vár. A hozzá fűződő leghíresebb történelmi esemény a vár 1552-es ostroma Dobó István parancsnoksága alatt a török túlerőben lévő haderejét verték vissza sikeresen a védők, mely Gárdonyi Gézát is megihlette híres művének megalkotásához.

Itt működik a Dobó István Vármúzeum mely állandó kiállításokon mutatja be a vár történetét, föld alatti erődrendszerét, a középkori büntetési módokat és ezek eszközeit.

A várban találjuk még az Egri Képtárat, mely az ország egyik jelentős képzőművészeti gyűjteményét tudhatja magáénak. 16. századi itáliai, 17.századi német, osztrák, 19.századi magyar festészet kiemelkedő alkotásai tekinthetők meg. Legismertebb festménye Henrick Ter Brugghen- Pipára gyújtó fiú(1623) képe.

Nem messze a vártól a Hild József terve alapján 1831-1836-ban klasszicizmus stílusjegyeit magán hordozó Egri bazilika áll. Két oldalát a híres velencei szobrász, Marco Casagrande alkotásai díszítik. Az egykori egri líceum épülete az Eszterházy téren áll a bazilikával szemben, ma a főiskola épületeként működik. A Knézich Károly utcában található egri minaret az Oszmán Birodalom legészakibb emléke. Magyarország 3 ép minaretje közül a legmagasabb és a legjobb állapotban megmaradt építmény. A 91 éven át tartó török uralom alatt 10 minaretet emeltek a városban, ezek közül is csak ez az egy élte túl.

Eger nemcsak történelmi műemlékeiről, hanem termálvízéról is méltán nevezetes.

Az egri termálforrások vizét, az ott kialakult meleg vizű tavakat a város népe már ősidők óta használta fürdésre. A törökök is éltek a természet adta lehetőségekkel, uralmuk alatt a fürdőkultúra felvirágzott. Ma 5 hektár területen egyedülálló természeti környezetben várja kedves vendégeit az Egri termálfürdő május 1-től augusztus 31-ig.

Nem maradhat említés nélkül a város történelmi borvidéke, mely a Bükk hegység déli lankáin terül el, kékszőlő-fajta borából készülő Egri bikavér védett eredetű bornak számít.

Videós képek: www.youtube.com/watch?v=nR6KIkzs3GA.

Közelben, környéken híres, turisztikailag egyre népszerűbb hely: Egerszalók ITT.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük