Driny-cseppkőbarlang, Kis-Kárpátok Szlovákia

Nyugat-Szlovákia egyetlen látogatható barlangja. A Kis-Kárpátok (Malé Karpaty) hegyvonulatában, a Szomolányi karsztban (Smolenicky kras) található, Szomolánytól (Smolenice) délnyugatra, Nagyszombat távolsága kb. 26 km. A barlang bejárata 399 méteres magasságban fekszik, Jahodník üdülőközpontból enyhe emelkedőn közelíthető meg. A rejtélyes szakadék már a 19. században ismert volt. A Driny-cseppkőbarlangot azonban csak 1930-ban fedezték fel, és egy részét 1935-ben nyitották meg a nagyközönség előtt. Látogathatóvá tett teljes szakasza 1987-től fogadja az érdeklődőket.

A következő piros linken keresztül megkapjuk a ténylegesen foglalható hotel szállások listáját magyarul. Szállások, panzió, hotel és apartman ITT – szálloda, kemping, kiadó ház, lakás. Kis csoportok részére is jó szobaárak.

A Driny-cseppkőbarlangban nem található aktív vízfolyás, a barlang díszítéséről a felszíni vizek gondoskodnak, amelyek a tektonikus repedéseken és töréseken keresztül szivárognak a földfelszín alá. A beszivárgó víz táplálja a kis cseppkőtavakat is. A kevésbé tágas barlangtereket és a függőleges barlangjáratokat gazdag cseppkődíszítés ékesíti -cseppkőnyelvek, zuhatagok, farkasfogas cseppkőzászlók, változatos alakú és színű álló- és függőcseppkövek. A barlang jelképe egy elefántfülre emlékeztető cseppkőalakzat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük