Crete kerek dombjai, látnivaló és szállás Olaszország

Crete

Siena Toscana középpontjában található, bármerre induljunk el, mindenütt gyönyörű műemlék városokban és tájban gyönyörködhetünk.

Haladj dél felé az N438-as út mentén, hajts át a jellegtelen Ascianón, majd a drámai szépségű Crete régión, azon a Toscanán, amely képeslapokról és poszterekről mosolyog az emberre. A kopár, kerek agyagdombokon egyetlen fa sem nő, egy-egy méltóságteljes ciprussort leszámítva, amely keresztülkanyarog a tájon, és elvezet valamelyik eldugott gazdasághoz, egyszerű román templomhoz vagy borgóhoz, kis körülkerített faluhoz.

A régió települések szállás ajánlóval a környéken: Városok, szállások, hotel és magánszállás leírások ITT – szálloda, villa-üdülő, kiadó ház, lakás vagy vendéglátó-nyaraló agrár-gazdaság ajánlatok. Online foglalható: Szálláshelyek száma a közeli városokban: Rapolano Terme, Asciano, San Giovanni dʼAsso, Buonconvento, Monteroni dʼArbia, Serre di Rapolano, Murlo, Trequanda, Montisi, Cristena, Isola d’Arbia, Ponte dʼArbia.

Nevezetességek, látnivalók:
Asciano főutcáján, a Corso Giacomo Matteottin kis boltok és paloták sorakoznak. Felső végében áll a román kori Collegiata és a Museo Archeologico e d’Arte Sacra; az újjáépítés alatt álló múzeum a sienai szobrászatot és a helyi régészeti leleteket mutatja be. A Corso Matteottin található Museo Etrusco az etruszk örökséget őrző tipikus kis toszkán múzeum. Rövid kocsiút visz el Abbazia di Monté Oliveto Maggioréba. A 15. századi Benedek-rendi apátság távolságtartó méltósággal trónol a ciprusligetek között. A nagykerengő freskói Szent Benedek életének epizódjait ábrázolják; a ciklust Luca Signorelli kezdte el 1495-ben, és Sodorna fejezte be 1505-ben. A kolostor kitűnő ismertetője részletes leírással szolgál minderről. Az egyik képen Sodorna borzkölykök mellett festette meg magát (az egyik skarlátpiros nyakravalót visel), amelyek azonban inkább jól idomított ebeknek tűnnek.

Buonconvento szintén megérdemel egy pillantást, ha másért nem, hogy megcsodálják a fából készült, vaspántos városkapukat. Ezután vágjanak neki a szőlőskertektől tarkálló termékeny vidéknek, majd kapaszkodjanak fel a dombtetőre épített Montalcinóba. A bortermelőiről nevezetes városka minden második boltjában a híres Brunello borfajtát árulják. Az ódivatú, falambériás ivókban barikádozzák el magukat a szőlőmunkások a déli nap heve elől. A szűk, kanyargós utcákon a dombtetőre feljutva a városfalakról szédítő látványban lesz részük. A város legmagasabb pontja a Fortezza (erőd). Az itt berendezett borközpontban helyi óborokat kóstolhatnak és vásárolhatnak meg. Ne mulasszuk el körbejárni a bástyasétányt.

CreteBuonconvento várfal, erőd

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben:

Repülőterek a térségben: Firenze repülőtér (FLR) és Perugia San Francesco d’Assisi – Umbria repülőtér (PEG).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük