Córdoba szállás keresés, utazás tervek

Cordova (spanyolul: Córdoba) andalúz város Dél-Spanyolországban, az azonos nevű tartomány fővárosa, püspöki székhely. Az ókori római időkben Claudius Marcellus alapította Corduba néven. Ma mérsékelt méretű, modern város, óvárosában számos lenyűgöző építészeti remekkel, melyek arra az időre emlékeztetnek, amikor még Córdoba szinte az egész Ibériai-félszigetet uraló Cordovai Kalifátus fővárosa volt. A tizedik században közel félmilliós lakosságával Nyugat-Európa és talán a világ legnagyobb fővárosa lehetett.

Szállások ajánlatai magyarul: A hoteleket ITT érdemes átnézni (lefoglalni). Hallgasson ránk, és válassza, ami tetszik Önnek! A többiek véleményét olvashatja. Jó lemondási és fizetési feltételek. Szálloda, apartman és kis panzió kategória részletesen. 1-2-3-4-5 csillagos kategória a diákszállás, munkásszálló típustól a csúcs-luxus öt csillagos üzleti luxus lakosztályokig egyaránt megtalálható gyorsan online árakkal.

A piros linken keresztül megkapjuk a foglalható szálláshelyek listáját, korábbi vendégektől értékelés fórum: Cordoba szállások, hotel vagy apartman árak leírással ITT – közeli, kertvárosi üdülő kemping és apartman (kiadó ház, lakás vagy nyaraló villa) ajánlatok. Kis csoportok részére a hotelkereső kínálja a szabad szobákat. Az utazás élménybeszámolók sokat segítenek a fotók mellett a döntésben az online egyéni szállásfoglalásban. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálláskereső online internetes szolgáltatóktól. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomag ajánlatok.

Környéke szállás kínálatából kiemeljük még: Las Jaras 5, Alcolea 1, Villarrubia 1, Cerro Muriano, Santa María de Trassierra 11.6 km 1, Santa Cruz 20.4 km 1, Quintana 22.2 km 1, Villafranca de Córdoba 22.5 km 2, Almodóvar del Río 23.8 km 1, El Carpio 24.0 km 1, Montemayor 27.0 km 1, La Carlota 28.2 km 4, Villaharta 30.2 km 1, La Rambla 31.7 km 1, Montilla 35.4 km 3 és Montoro 36.8 km 2. Apartman (kiadó villa, házrész vagy lakás), hotel vagy vendégház szállások, távolságuk. Jó leírás segít a döntésben, és sok vendég véleményét, szavazatát olvashatjuk fórum szerűen (reviews). Nyaraláshoz félpanziós vagy all-inclusive szálloda szolgáltatást nyújtó szálloda található gyorsan.

Magyar leírás és történelme:
A Guadalquivir folyó partjánál helyezkedik el, közel a bányászati kincsekben, szénben, ólomban, cinkben gazdag Sierra Morénához. Córdoba a mediterrán éghajlati övben fekszik, melyet az Atlanti-óceán partjai befolyásolnak. Forró nyarak, a hőmérő 40 C° fölé kúszhat, és olykor fagyokkal kísért, de enyhe telek jellemzik.

Córdoba a HispaniaUlterior Baetic névre hallgató római tartomány fővárosa volt. Palotáiban, olyan jelentős költők és filozófusok találtak menedékre, mint az ifjabb Seneca, vagy Lukiánosz. Később a tartomány a Bizánci Birodalom része lett, majd a vizigótoké. 716-ban a muszlimok foglalták el, Córdobát pedig az Umayyad Kalifátus fővárosává tették. A város lakossága ez idő alatt megkétszereződött. A 10. században a világ egyik legnagyobb városának számított, kulturális, politikai és gazdasági központként funkcionált. 1236-ban Kasztília ura foglalta el. Bár az UNESCO 1984-ben a város legnagyobb részét világörökségnek nyilvánította, Córdoba területén számos modern negyedet is találunk, mint például a Zocót, vagy a vasútállomásnak otthont adó kerületet.

Nevezetességei, látnivalók:
Egész Andalúzia egyik legfontosabb műemléki látnivalója a nyugati világ egykor legnagyobb mecsetje, a córdobai Mezquita. Cirádás oszlopai a római és a vizigót időszakra nyúlnak vissza. Eredetileg keresztény templomnak épült, de csak az arab hódítók kiszorítása után működhetett ismét keresztény templomként, s üzemelhet ma is ebben a formában. Rendkívüliségét éppen az építészeti kettősség adja. Belső terét több ezer oszlop tagolja. Az épület legszebb része a mihráb, a díszes imafülke, mely bizánci mozaikmesterek irányításával készült a X. században. Az évszázadok során annyi zarándok mondta el előtte imáját, hogy a fal mentén teljesen lekoptatták lábukkal a kövezetet.

A polgári és katonai építészet is nyomát hagyta a városon, Viana palotája, vagy a királyi rezidenciák és paloták is ebből a rétegből származnak. Az óvárosban még a muszlim és keresztény időszak alatt emelet városfalak és tornyok maradványait is megtaláljuk. Córdoba kétségkívül máig megőrizte mór jellegét. Érdemes sétát tenni az óváros zegzugos sikátoraiban, parányi terein is. A fehérre meszelt, erkélyes házak barátságos belső udvaraikkal hívogatnak, a patiók virágai feledhetetlen látványt nyújtanak, egy andalúz körút elmaradhatatlan élményeit jelentik. Május 10-e és 20-a között különösen érdemes felkeresni a San Lorenzo, San Pedro, San Agustín és a San Basilio városnegyedeket, ilyenkor zajlik ugyanis a patiók versenye. A díjat mindig a legszebb virágdíszbe öltöztetett belső udvar kapja.

Córdoba ezüst- és bőrdíszműves műhelyei, a kézműves mesterségek ősi múltját idézik. Ajánlatos ezeket is felkeresni.

A város híres ünnepségeiről is, mintha Córdobában mindig fesztivál lenne. A legnevezetesebb megmozdulások, mégis a nagyhét színpompás körmenetei. A sorozat a Szent Kereszt-ünnepségekkel kezdődik május első három napján. A pogány eredetű rítus alkalmából, virágokból alkotott keresztet emelnek a város különböző pontjain. Szokás ezeket felkeresni, énekkel és tánccal köszönteni. Az ünneplőknek természetesen egy-két pohár nemes, spanyol bor is kijár. A nemzetközi érdeklődést is kiváltó córdobai fériára, május utolsó hetében kerül sor. Szeptember 25-27. között pedig a hírhedt bikaviadaloké a főszerep.

Córdoba szállodák keresése: Szállodát itt éri meg lefoglalni. Hallgasson ránk, és válassza, amit Ön kíván! Fizetni a szálláshelyen kell. Garantáltan jó árak, jó lemondási feltételek. A fenti és az oldalsó szálláskeresőt is használhatjuk. Olcsó hostel (Hostal), diákszálló, munkásszálló kategória is elérhető.

Repülőtere: Córdoba (ODB) 8.6 km távolságra van a központtól, olcsó tömegközlekedés, vonat és busz,  szép taxik is vannak itt.

Spanyol időjárás és előrejelzés, nyáron nagyom meleg, télen elfogadható idő:  www.wunderground.com/global/stations/08410.html.

Córdoba zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép:
[geo_mashup_map]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.