Brüsszel – Kultúra és sör útikalauz ajánló

Kultúra este alkoholba vagy ételbe fojtva, illetve …:

Brüsszel gazdag és vonzó színházi és koncertprogrammal csábítja a művészetek barátait. Ám a Théâtre Royal de la Monnaie tájékán, mely nem olyan régen Európa egyik legérdekesebb operaszínpada volt, most csend honol. Azt követően, hogy Gérard Mortier otthagyta, világossá vált, hogy mire lenne szüksége a brüsszeli operának: állandó társulatra, amely garantálni tudja a művészi munka folyamatosságát. Kárpótlásban azonban nincs hiány. Ha valakiben van kísérletező kedv, felkeresheti az óváros számos flamand színházát, vagy azokat, amelyek a Quais-n vannak – valamennyi sajátos légkört kínál.

■             Théâtre Toone. A marionettszínháznak igen széles a repertoárja. Nem szabad elriadni attól, hogy a fabábuk Időnként saját brüsszeli kevert dialektusban beszélnek, minthogy a darabok tartalma jószerivel szöveg nélkül is értelmezhető. Petite Rue des Bouchers 21.

■             Théâtre National de Belgique. A francia ötnyelvű nemzeti színház egy nem túl vonzó épületben kapott helyet a Place Rogier- n levő betonépítményben. Itt elsősorban klasszikus darabokat játszanak.

■             Palais des Beaux Arts. A Victor Horta által a 20-as években emelt szecessziós épületben egyaránt rendeznek klasszikus zenei, dzsessz- és rock koncerteket, és tartanak sanzonesteket is. Címe: Rue Ravenstein 23.

■             Conservatoire Royal de Musique. Kiváló klasszikus hangversenyek otthona. Cím: Rue de Régence 30.

A sör fővárosa

Gambrinus, a legendás király, aki rájött a serfőzés titkára, és akit a serfőzők védnökükké választottak, Flandriából származott. Napjainkban a belgák világbajnokok sörivásban. De nemcsak mennyiségben fogyasztanak Belgiumban sok sört, hanem sokkal többféle sört állítanak itt elő, mint másutt. A középkorban jószerint minden egyes falunak saját sörfőzdéje volt. Manapság számos kis sörfőzde van országszerte, ahol kézi munkával állítják elő az árpalét. A chimeyi, orvali (Abbaye D’Orval) és mardesoui kolostorokban élő trappista szerzetesek igen erős sörükről közismertek, sörük alkoholtartalma elérheti a 10%-ot. A szerzetesek Belgiumban a középkor óta foglalkoznak sörfőzéssel. Ennek a hatását láthatjuk vidéken és a nagyvárosokban egyaránt. A kicsi országban háromszázféle sörről beszélni egyáltalán nem túlzás. A szám picit nőhetett az elmúlt évtizedekben, de a nagy márkák itt erős bástyákat építettek ki, és rendkívül drága a sör a boltokban. A kitűnő világos és barna sörök egy része külföldre jut, a szomszédos Hollandiába jelentős mennyiségben, ott sörfőzdét is üzemeltetnek belga vállalkozók.

A brabanti sörfőzés részleteivel a Grand’ Place egyik céhházában, az Arbre d’Orban berendezett sörmúzeumban ismerkedhetünk meg, mely bemutatja, hogyan főzték a XVII. században a sört. Brüsszel utolsó kézműves sörfőzdéje, a Brasserie Cantillon (Rue Gheude 56.), ahol Gueuze sört főznek – télen nyitva áll a nagyközönség előtt. A Gueuze belga specialitás, árpalé alapanyagú, savanykás sör.

Az átmenet az elmélet és a gyakorlat között igen könnyű, akár a Marollen egymás mellett sorakozó sörözőit, kocsmáit, kisvendéglőit keressük fel, akár a Grand’ Place-on levőket. A leghagyományosabb brüsszeli sörözők közé tartozik a Mort Subite mellett (Rue Montagne aux Herbes 7.) a Bécasse, mely néhány lépésre van csak a Tőzsdepalotától a Taborastraat 11.-ben. A Place Femand Crocq sörcsarnokban késő este élő dzsessz is jár a sörhöz.

Brüsszel

Brüsszel látnivalói, útikalauz 1. része ITT.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.