Berlin-Olimpiai Stadion és Gedenkstátte Plötzensee

Olimpiai Stadion
Az 1936. évi játékokra építtetett Olympiastadion megmenekült a háborús bombázásoktól, ugyanis a britek itt akarták hadseregük főhadiszállását berendezni. Az építmény monumentalitása hűen tükrözi a Führer építészeti ízlését. A főkapu felől nézve nagyon laposnak tűnik, hiszen a játékteret tizenkét méterrel a föld szintje alá süllyesztették. A hetvenhatezer fő befogadására alkalmas stadionban a mai napig rendeznek sporteseményeket, de ezek idején kívül is látogatható (nyáron 9-19 óráig, télen 9-16 óráig). A 2006-os futballvilág- bajnokság előkészületei keretében a stadiont impozáns módon korszerűsítették, és valamennyi ülőhelyet lefedő új tetővel látták el.

A stadiontól nyugatra magasodó Glockenturm (harangtorony) tetejéről az olimpiai létesítmények fantasztikus panorámája tárul elénk. A harangtorony alatti gyalogút vezet a nyáron koncerteket és filmvetítéseket felvonultató szabadtéri amfiteátrumig, a Waldbühnéig.
A stadiontól délnyugatra húzódó Messedammon található egy másik épületmonstrum, a híres ICC (Nemzetközi Kongresszusi Központ – Berlin). Kulturális programokat is tartanak benne. Szomszédságában áll a szintén hatalmas Messe und Ausstellungsgelánde (Vásár- és Kiállítótér), amelyhez képest a százötven méteres Funkturm (Rádiótorony) eltörpül; ezzel a mérettel kevesebb mint feleakkora, mint az alexanderplatzi Fernsehturn. Az ötvenöt méter magasságban működő, lifttel megközelíthető étterméből és a csúcson kialakított kilátóból lélegzetelállító panoráma nyílik.

Gedenkstátte Plötzensee
Charlottenburgtól északkeletre, Hüttigpfadban, a Gedenkstátte Plötzensee állít emléket a náci terror áldozatainak (megközelíthető a TXL buszjárattal a Hauptbahnhoftól; nyitva: naponta 9-16). Egy ösvény vezet az egykori börtön helyére, ahol 1933 és 1945 között több ezer embert kínoztak meg és végeztek ki, köztük számos tisztet a Hitler meggyilkolására szerveződött Stauffenberg-össze- esküvés tagjai közül.
A kivégzések helyszínéül szolgáló sötét csarnokok fennmaradtak. Az udvar egyik sarkában egy kőurna áll, megtöltve a koncentrációs táborokból összegyűjtött földdel. Az egyik vesz-tőhelyen történelmi dokumentumok megrázó tárlatát tekinthetjük meg, például kivégzési parancsok és a német ellenállás vezéralakjainak fényképei vannak kiállítva. Az információs irodában angol, francia és orosz nyelvű prospektusokat szerezhetünk be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük