Berlin-Brandenburgi kapu, Pariser Platz és Holokauszt-emlékmű

Brandenburgi kapu
A kapu, amely egykor nagy katonai parádék és felvonulások színhelye volt, ma az egyesült város jelképe. Megvalósítja Johann Gottfried Schadow vízióját. A szobrász egészítette ki a kaput a tetejére helyezett öt méter magas Quadrigával: a rézből készült szárnyas győzelemistennőt négylovas harci szekér húzza. Schadow azt szerette volna, ha a kaput Friedenstomak (A béke kapuja) nevezik, a Quadriga alatt található, A béke menete című reliefhez igazodva.

A kaput Carl Gotthard Langhans tervezte II. Frigyes Vilmos megrendelésére. A korai klasszicista építmény 1789 és 1791 között épült homokkőből. Legutoljára 2002-ben restaurálták. A kétsoros, hat dór oszloppal alátámasztott kaput az athéni Parthenonra vezető Propülaia ihlette. A kapu a városfal része volt, a poroszok nem diadalívnek építették, hanem gyakorlati funkciót szántak neki, a vámszedés színhelye volt. Két oldalán egykor a katonai őrség és az adószedők házai álltak.

A berlini fal fennállása idején a kapu a senki földjén maradt, majd lebontását követően eksztatikus ünneplés helyszínévé vált. Mindez ma nehezen képzelhető el, az emberek gondtalanul sétálnak át a hatalmas kapu alatt, a gépjárműforgalom elől le van zárva. Nyugati szárnyát pihenőhellyé alakították, déli szárnyában működik a BERLIN információs iroda. A Németország jelképévé vált kapu szerepel a 10, 20 és 50 centes euró érméken.

Brandenburgi kapu

Pariser Platz
A Brandenburgi kapuval szemben található a macskakővel kirakott Pariser Platz, egy tágas tér, különböző stílusú épületekkel körbevéve. A francia nagykövetség a tér bal oldalán áll. Jobb oldalról a város legelegánsabb szállodája, a Hotel Adlon Kempinski szegélyezi a teret. A hotelt az 1920-as években működő legendás Adlon Kempinski helyén építették fel. Mellette az Akademie dér Künste, Günter Behnisch által tervezett üveghomlokzata sok vita tárgyát képezte. A DZ Bank épülete Frank Gehry kaliforniai építész munkája, külseje nem árulkodik az épület funkciójáról. Az épületet hal alakú, csodálatos, boltozatos üvegtető fedi, alatta Nemo kapitány Nautiluséxa. emlékeztető mozgó szobor van felállítva, s mindez egy konferenciaterem külső burkolatát képezi A látogatókat csak a biztonsági átjárókig engedik. A közelben levő amerikai nagykövetségnek megváltoztak a biztonsági előírásai.

Holokauszt-emlékmű
Az Akademie dér Künste átjárója a Holokauszt-emlék- műhöz (Holocaust Maimmal) vezet. A Brandenburgi kaputól délre, a Friedrich- Ebert-StraBe melletti téren kétezer-hétszáz darab, lépcsőzetesen változó méretű, hol az embermagasságnál kisebb hol nagyobb oszlopok között, labirintusszerű térben bolyonghatunk. Az emlékmű a New York-i Peter Eisenman építész alkotása. Szándékoltan nincsen kijelölt bejárata, sem kijárata. Alatta információs központot alakítottak ki.

Holokauszt emlékmű

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük