Berlin – Bent vagy kint és szórakozóhelyek

Vásárok és piacok, ünnepségek és fesztiválok – úgy tűnik, a berliniek állandó mozgásban vannak, mindenütt ott vannak, ahol a városban történik valami.

■             Grüne Woche (Zöld hét). Ez több, mint nemzetközi mezőgazdasági, élelmiszer-ipari és kertészeti kiállítás, ez valóságos ’’zabálóönnep”. Január.

■             Sechstage-Rennen (Hatnapos kerékpározás). Újra feléled egy hagyományos kerékpáros rendezvény. Január.

■             Nemzetközi Filmfesztivál. A legnagyobb filmeket nem itt mutatják be, ám a berlinieknek az ’’Aranymedve” megér néhány átvirrasztott éjszakát. Február.

■             Nemzetközi turisztikai börze. Egy teljes héten át álmodoznak a berliniek és a vendégek a világ legnagyobb utazási vásárán. Március.

■             Love Parade. Technofelvonulás és technoparti évente váltakozó útvonalon. Július.

■             Német-amerikai népünnepély. Hagyománya van, a berliniek nem engedik, hogy elvegyék tőlük. Ezt Dahlemben a Hüttenwegnél ünneplik. Július-augusztus.

■             Klasszikusok szabadtéren. Akusztikai finom falatokat szolgálnak fel méltányos áron a Gendarmarkton és a Waldbühnén. Július-augusztus.

■             Berlini Ünnepi Hetek. Egyazon vezérfonal köré csoportosítják a különböző rendezvényeket: nevezetes kiállításokat, színvonalas zenei programokat, előadásokat, filmbemutatókat, színházi premiereket. Szeptember.

■             Berlin Marathon. A start a Június 17-e utcánál van, a cél pedig az Emléktemplom. Az útvonal valójában hosszabb, mint amilyennek látszik. Szeptember.

■             Berlini Dzsesszfesztivál. Néhány évvel ezelőtt még csak a ’68-as nemzedék ünnepe volt. Az utóbbi időben megfiatalodott, különösen, ami a közönséget illeti. A világ kultúráinak házában és más helyszíneken. Október.

Szórakozóhelyek

A kocsmák, bárok, diszkók kínálata óriási Berlinben, nyugodt szívvel kihagyhatjuk a LützowstraBét a „Kumpelnest 3000″ nevű hellyel együtt, meg az ehhez hasonlókat, ha el akarjuk kerülni tudatos megkopasztásunkat.

■             Zur weißen Maus (A fehér egérhez). Itt a boldog békeidők, az „arany 20-as évek” hangulatában tölthetjük el az estét. Ludwigkirchplatz 12.

■             Galerie Bremer. Itt Surinamból származó úriember fogadja a vendégeket, akik tisztában vannak azzal, ki az a Scharoun, aki ezt az 1955-ből való bárberendezést tervezte. Fasanenstraße 37.

■             Silberstein. Már maguk a művészi kivitelezésű székek is megérik, hogy ellátogassunk ebbe az öntörvényű kávéházba. Közel az új zsinagógához az Oranien-burger Straße 27.-ben.

■             Obst ft Gemüse (Zöldség-gyümölcs). Ennek a helynek mindig ez volt a neve, korábban teljesen jogosan. Itt egészen fiatal közönség található, amely otthon érzi magát a Tacheles áruház rorry’ai között is. Oranienburgerstraße 48.

■             Cafe Anita Wronski. A Prenzlauer Bergen levő víztorony körül egyik kocsma a másik mellett. Ez lenne vajon a legszebb magas helyiségével és galériájával? Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Knaackstrasse 26-28.

■             Entwederoder (Vagy-vagy). A Werner és Asterix trükkfilmrajzolói idevalósiak a Prenzlauer Bergre <£. Oderberger Straße 15.

■             Flöz. Ez Berlin legrégebbi dzsesszvendéglője, mely még mindig szép. Nas-sauische Straße 37.

■             90°. Ismert diszkó, ahová húszon felüliek is beléphetnek. Az Anhalter Bahnhofnál, Dcnnewitzstraße 37.

■             Bar am Lüzzowplatz. Ez a bár ékes bizonyítéka annak, hogy a fővárosnak is van olyan helye, ahol a szépek és gazdagok találkoznak. Lützowplatz 7.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük