Balatonfüredi látnivalók és program ajánló

Balatonfüred nevezetességei és látnivalói magukért beszélnek, szerények mégis energikusak, vonzóak.

A Balaton-part legrégibb üdülőhelyévé a város szénsavas forrásai és mediterrán klímája tette. Nevét eredetileg a fürj madár nevéből eredeztetik, de a Balatonra települő fürdőkultúra miatt átértelmeződött, és fürdő értelmet tulajdonítottak neki.

Az 1800-as években a reformkorban indult fejlődésnek. Kedvelt találkozóhelye votl a haladó szellemiségű politikusoknak, művészeknek. E korból számos hagyománnyal rendelkezik 1825-ben a Horváth ház adott otthont az első Anna bálnak.

1971-ben gyógyüdülő-városi címet kapott,

1987-ben a Szőlő és a Bor Nemzetközi városa lett.
Szívkórházában olyan híres embereket gyógyítottak, mint a hindu költőt Rabindranath Tagore-t,aki gyógyulásának emlékéül fát ültetett a város sétányára, ami azóta is Tagore nevét viseli. Ezután rendszeressé vált, hogy híres emberek fát ültetnek a sétányon. Ilyen volt például Farkas Bertalan, Göncz Árpád vagy Wigner Jenő.

A kórháznál a Kossuth forrásnál kóstolhatják meg a híres savanyúvizet az oda látogatók.

A savanyúvízhez járó vendégek már a 18. században kezdeményezték, hogy legyen egy templom a fürdő területén. Így alkották meg Fruhman Antal tervei alapján klasszicista stílusban római Pantheon képére, a kupolájáról és kör alakú formájáról elnevezett Kerek Templomot.

A Jókai Villa állandó kiállítás keretében enged bebocsátást az író életébe.

Számos kulturális programmal várja a tavasz és a nyár beköszöntével a Balatonra látogató közönséget.

Május 06-07. Jókai napok keretében Bablevesfőző versenyen mutathatják meg ki a legjobb szakács. Május 14-15. Vitorlabontó ünnepség várható. Hagyományőrző programja a Korok fesztiválja immáron 5. alkalommal kerül megrendezésre, május végén. Célja a hajdanán volt korok szokásainak bemutatása a római kortól egészen a 19.századig. Korhű ruhák, zenés felvonulás, népzenei tánc bemutató, reneszánsz tánc kiállítás, kirakodóvásár várja az érdeklődőket.

Június 23-26. Balatoni Hal és Borünnep Július 23-án megnyitja kapuit az Anna bál. 2011-ben a Borhetek időpontja augusztus 6.-27. között.

Videó : www.youtube.com/watch?v=7D8F3OVEknk.

Balatonfüred Veszprém megyében a Balaton északi partján helyezkedik el.

Első számú programlehetőség Balatonfüreden egyértelműen a forró napsütés elől megmártózni a hűsítő tó strandok kínálta habjaiban. Csodálatos látvány tárul a szemünk elé ezen a gyönyörű vidéken. A Magyar tengernek is nevezett hatalmas tavat előszeretettel látogatják külföldiek is nagy számban. Szerencsére az utóbbi időkben a magyarok is inkább ezt a térséget keresik fel nyaralásuk szempontjából, a külföldi utazás helyett. Balatonfüred mindent megad az odalátogató vendégeknek, amit csak kívánnak. A parton ingyenes és fizetős strand is működik, a víz ugyan nem kristálytiszta, de a minősége kifogástalan, amit rendszeresen ellenőriznek a vízügyi hatóságok. A vízi sportot kedvelők itt kiélhetik kedvenc sportáguk gyakorlását. Vízibiciklizés, csónakázás, szörfözés, yetsky használata egyaránt megengedett. Bármilyen vízi sporteszköz a Balatonba vihető, korlátozás nélkül. A gyerekek is megtalálják a számításukat – még olyat is, amire nem is számítanak – programokkal, játszóterekkel, úszásoktatással várják őket.

A Reformkori-séta mindenkinek jót fog tenni. Az egy óra hosszú kellemes séta idegenvezető segítségével történik. A reformkori nevezetességek bemutatása után, kisvonat szállít minket a Tölgyfa csárdához ebédelni.

Aki 2011. július 22 – július 24. között érkezik Balatonfüredre, részese lehet egy csodálatos bál látványának. A Füredi Annabál híres dala: “ A füredi Annabálon szól a zeneszó…”

A FüredFest 2011 egy kihagyhatatlan program ebben a térségben. Híres előadók által, híres magyar dalok hallhatók óriási látványtechnikával és művészekkel.

A Kékszalag Tókerülő verseny is rendkívül izgalmas szórakozás. A hajók Balatonkenese felé kerülnek versenyezve a győzelemért. Légvonalban 160 kilométert tesznek meg.

Balatonfüredre a legkönnyebben vonattal a Keleti-Pályaudvarról Kelenföldi vonattal jutunk el, autóval pedig az M7-es autópályán a 90-es kijáratig, utána kövessük a 71-es utat Balatonfüredre.

Történelme: Római kori település, Európa-hírét a szív és vérkeringési rendszer zava­rainak gyógyítására használt
11 szénsavas forrásának köszönheti. Az 1700-as évek elején már fürödni jártak ide a környékről, s még eb­ben az évszázadban fürdőépületeket emeltek, villákat, nyaralókat épí­tettek, egyszóval: kialakult a „fürdőközpont”. Pihent itt Kossuth Lajos, Széchenyi István (innen indította útjára a Kisfaludyról elnevezett első gőzhajóját), Wesselényi Miklós, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, Blaha Lujza, Ady Endre stb. A városközponttól, a Gyógy tértől délre, a hatal­mas parkban ültettek az újabb vendégek emlékfákat, közöttük – szob­rot is kapott – a Nobel-díjas hindu költő, Rabindronath Tsporo ós egy másik Nobel-díjas: Salvatore Quasimodo olasz költő. Ültetett fát a park­ban Leonov, aki az első sétát tette az űrben s több államférfi és mű­vész is.

Itt állítottak szobrot Kisfaludy Sándornak, aki Balatonfüreden 1831-ben létrehozta a Dunántúl első kőszínházát. Ahol a színház épü­lete volt, megmaradt hat oszlopából emeltek emlékművet. A parkban emlékpadja van Blaha Lujzának, és ott állítottak emlékoszlopot Noszlopy Gáspárnak, ahol 1849-ben a szabadságharcosok élén partra szállt.

A város egyik legrégibb épülete a copf stílusú Horváth-ház (1798), ma bányászszanatórium. Valamíkor itt tartották az Anna-bálokat. Ma a SZOT-szanatórium – szintén a Gyógy téren – művelődési házában, az emeleti nagyteremben rendezik a hagyományos mulatságot. A fedett sétány a Balatoni Panteon, ahol emléktáblák örökítik meg a fürdő híres vendégeinek nevét.

A Gyógy térről nyugatra nyíló, a nagy színésznőről elnevezett ut­cában van Blaha Lujza nyaralója, ma üdülő, vele szemben az ún. Hermi­na-udvar (épült 1795-ben) s Kedves néven cukrászda. A Jókai és Hon­véd utca sarkánál (1. szám) van az egykori Jókai-villa, ma múzeum. Jókai több mint 20 nyarat töltött itt, ebben a házban született Az arany ember című híres regénye. Az emlékmúzeum – hétfő kivételé­vel – 9-től 17 óráig látogatható. A múzeummal majdnem szemben, a Blaha utca torkolatánál láthatjuk a Kerek-templomot, építését 1846­ban fejezték be. Egyik oltárképét (Krisztus a keresztfán) Vaszary János festette.

Az üdülőteleptől északra, a régi község főterén a 3. századból való római épületmaradványokat találunk. Füred legrégibb utcája, a Siska ut­ca az 1829-ben épült klasszicista református templom mellett kezdődik, s egy hajdani vízimalomnál fejeződik be. A Vázsonyi utca vezet a teme­tődombra, ahol a község régi temploma állott. Római mintára építették a 12. században román stílusban, később gótikusra alakították. Az Öreg­hegyi úton jutunk a Lóczy-barlanghoz (megtekinthető nyáron 9-12 és 14-18 óra között, októbertől májusig 10-12 és 14-16 óráig; telefon 40-281), hossza 120 méter.

Balatonfüredhez tartozik a volt Arács (Balatonarács) község is. Odamenet az Arácsi út 94. szám alatt 18. századból való présházat találunk. A régi te­metőben nyugszik az 1920-ban elhunyt természettudós, Lóczy Lajos. Sírján üveglap alatt egy havasi gyopár látható. Stein Aurél hozta a Hi­malájáról… Balatonfüred szállodái: Hotel Annabella (április 20-tól október 4-ig), Hotel Arany Csillag (egész évben), Hotel Marina (május 26-tól október 1-jéig), Hotel Margaréta.

Balatonfüredre a legkönnyebben vonattal a Keleti-Pályaudvarról Kelenföldi vonattal jutunk el, autóval pedig az M7-es autópályán a 90-es kijáratig, utána kövessük a 71-es utat Balatonfüredre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük