Az Eoli-(Lipari-) szigetek

Az Eoli-(Lipari-)szigetek

Fejezzék be szicíliai felfedezőútjukat egy hamisítatlan kalanddal. Keresve sem találnak jobb helyszínt ehhez, mint az a 7 kicsiny sziget, amely a Golfo di Pattiban csoportosul, Szicília északi partja mentén. A szigetcsoport neve – Eoli-szigetek – Aioloszra utal, aki a szelek ura volt a görög mitológiában. A komphajó először Vulcanón köt ki; itt kénsárga fürdőt vehetnek, és megcsodálhatják a félelmetes vulkanikus krátereket. Lipari a legnagyobb és a legnépesebb. Földtörténetileg is ez a sziget a legösszetettebb, s történelme is a leggazdagabb. A horzsakőből álló strandnak van egyedül fehér homokja az egész szigetcsoporton. Salina a legmagasabb és legzöldebb sziget, két szimmetrikus vulkán koronázza meg.

A legkisebb és legelegánsabb Panarea kis fehér házait buja növényzet övezi; gazdag turisták és luxusjachtok állomásoznak itt. Stromboli ezzel szemben a „fekete óriás”. Mindössze két falu települt a szigetre, melyeket izzó lávafolyamok választanak el egymástól. „Csak” 40 000 éve született, így a legfiatalabb a hét „nővér” közül. Az Etnához hasonlóan folyvást aktív, s a föld morajlása 5, 10 vagy 25 percenként hallható.

Filicudi és Alicudi látogatói jobban teszik, ha elfeledkeznek a modern élet kényelméről, mivel e szigeteken egyszerűen nincs csapvíz. E kis kellemetlenség ellenére a két sziget nem csupán a búvárok, tengerimádók és horgászok paradicsoma, de azoké is, akik békére és magányra vágynak.

Webkamera képek: www.golfodipatti.it. Szállás, hotel és apartman ajánló másik cikkben, itt a jobb oldalsó fenti kereső segít az egyéni, gyors és hatékony szállásfoglalásban.

Golfo di Patti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük