Anzio városa Olaszországban

Anzio Olaszországban található 63 négyzetkilométer területű város. A 10 ezer lakossága van, fürdő- és üdülőhelyként ismert, az ókori Antium helyén találjuk.

Ez volt a volszkuszok fővárosa, melyet a rómaiak csak i.e. 314-ben tudtak elfoglalni. Ezután, főként a korai császárkorban a legelőkelőbbek építtettek itt villákat. A II. világháborúban a szomszédos Nettunóval együtt igen súlyos károkat szenvedett.
A leglátványosabb ókori maradványok a Néró császár által építtetett kikötőhöz, valamint Néró villájához tartoznak. Ezeket Grotte di Nerone néven emlegetik. A tengerparti dombok némelyik barlangjában mozaikpadló van, és számos szobrot találtak itt, köztük a Vatikáni Múzeumban lévő Belvederei Apollót, vagy a római Museo delle Termében lévő Antiumi lányt. A pályaudvasr mögötti Villa Spigarelliben sok római kori leletet őriznek. Anzio környékén több kisebb település van, kiépített tengeri fürdővel és kempinggel. A part mentén számos megmaradt Római kori villa ékeskedik, csodálatos betekintést nyújtva az ókorba. Anzioban található a Brit katonai temető és a Beachead Múzeum. A mintegy 8 kilométerre a várostól World Wide Fund for Nature (WWF) található egy kénes vízű forrás, amely kitűnő üdülőhely, és fantasztikus látványt nyújt a Tor Caldara torony. A WWF egy nemzetközi civil szervezet, amely felkutatja és megőrzi a természet kincseit.

A parton végig találhatunk strandokat, szállodákat, éttermeket. A szecesszió stílussal épített épületek szintén óriási látványosságok a városban. A vásárlási lehetőségek óriásiak, a piactól kezdve a hipermarketekig minden megtalálható. Aki erre a térségre utazik, kedves embereket és kényelmes szállodákat talál a tengerparton kívül.
Anzióba a legkönnyebben úgy juthatunk el, ha Budapestről Rómába utazunk és onnan autóval 1 óra alatt Anzioba lehetünk. Autóval Magyarországról is mehetünk. Szlovénián keresztül. A csaknem 1300 kilométert 12 óra alatt beutazhatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük