Alcantara szurdok

Alcantara-szurdok hossza: 500 m
Szélessége: 5 m
Mélysége: 70 m

CATANIA, OLASZORSZÁG
Szicília délkeleti részén, a Taormina-Giardia-Naxos üdülőközponttól 15 km távolságra van egy hegybe metszett keskeny szurdok, sötétszürke színű, oszlopos bazaltból felépült, függőleges falakkal. Keletkezése az Etna egyik mellékvulkánjához, a Monte Moióhoz kapcsolható, mely Kr. e, 2400-ban heves erejű kitörést produkált. A végtelennek tűnő lávafolyás nem csupán az Alcantara-folyó völgyét lepte el, de lehömpölygött egészen a tengerpartig, majd belefolyt a vízbe, kialakítva ezzel a Schiso-fokot. Mikor hűlni kezdett, hosszú repedés szaladt végig rajta, és a folyó utat talált benne a tenger felé.

Alcantara szurdok

A legendák szerint két fivér, az egyikük vak, osztozkodni kezdett a betakarított termésen, és a látó testvér csalni akart kapzsisága miatt. Egy sas körözött a fejük felett, szólt Istennek, aki villámot küldött a földre és agyoncsapta a tolvajt. Az összegyűjtött magvakból egy vörös színű hegy keletkezett, ahonnan hatalmas lávafolyam tört elő.

A szurdok nyitott a látogatók számára, és festői gyalogösvényen lehet megközelíteni. A folyó vize jéghideg, a helybéliek és a turisták nyáron mégis szívesen fürdenek benne, mert enyhülést ad az irgalmatlan hőségben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük