Triglav és Júliai Alpok, erdők és mezők

Hegyek száma: 52
Triglav magassága: 2864 m
Kőzet: karsztos mészkő

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben: [geo_mashup_map]

GORENJSKA, SZLOVÉNIA
A szlovén havasok magasba törő tornyai alkotják Európa legkevésbé ismert, de talán legszebb alpesi táját. Titokzatos, érintetlen vidék ez, melynek hangulata az idelátogatókat újra és újra visszacsalogatja. A hegységet ma júliai Alpoknak hívják, melyet valaha Julius Caesar után neveztek el a 2. században, amikor a római légók megszállták a mai Szlovénia területét. A Júliai-gerinc a Keleti Alpok része, amely rajta kívül magában foglal néhány láncot az Olasz-Alpokból, valamint az osztrák Alpok nagy része is ide tartozik. Magassága nem vetekszik az Alpok legnagyobb csúcsaiéval, mivel nem éri el a 3000 métert, de amit elveszít a termetben, azt behozza a látványban. Jellegzetes, egyedi felszínformákkal büszkélkedhet, vakítóan fehér sziklafalakkal, pengeéles gerincekkel és jég marta hegycsúcsokkal.

Triglav és Júliai Alpok

A meredek oldalú völgyek bővelkednek fenyvesekben, melyek dús füvű, illatozó alpesi mezőket zárnak közre, míg feljebb haladva zord sziklavilág fogadja a látogatót, ahol kőszáli kecskét és zergét is láthat. Ez a vidék híres hegyvidéki flórájáról és kerti virágokkal borított falvairól. Igazi hegymászó paradicsom, a túrákat még élvezetesebbé teszi 52 menedékháza, ahol szállással és étellel is szolgálnak. A Száva-völgyet egyértelműen Európa legszebb völgyének tartják. A Soca-folyó a Trenta-völgyben pedig kristálytiszta gleccser kék vize miatt Európa legszebb folyója címet érdemelte ki.

A júliai Alpok királya a Triglav tömbje, amely 2864 méteres csúcsával Szlovénia legmagasabb hegye, és egyben nemzeti szimbóluma. A korai szláv törzsek szerint a hegység egy háromfejű isten otthona volt, aki egyszerre uralkodott az égen, a földön és az alvilágban. A Triglav hatalmas északi fala a sziklamászók Mekkája, 1200 méterre magasodik ki a völgy mélyéről és 3 km hosszan nyújtózkodik. A mondás szerint csak abból válhat igazi szlovén, aki egyszer már megmászta a Triglavot. Szerencsére a legkülönfélébb képességű emberek is feljuthatnak, hiszen turistautak tucatjai vezetnek fel a tetőre. S ha egyszer feljutottunk, pompás kilátásban gyönyörködhetünk, és egész Szlovénia előttünk hever.

Környékén, kapcsolódó cikkek, települések: Bohinjska Bistrica, Bohinjsko Jezero/ és Bohinjska Bela.

2 hozzászólás a(z) “Triglav és Júliai Alpok, erdők és mezők” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Száva-vízesés magyarul, Savica Szlovénia

  2. Anonim Utazó

    Mindenkinek ajánlható a környék, a Száva vízeséstől az olasz határ menti mesebeli falvakon át a biztonságos csúcsokig, jó túra útvonalakig.

    A Pamkutya csapat is befutott 2017-ben, jó a videójuk:
    https://youtu.be/mTQoBKN5dfA

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.