Skiathos sziget, hotel, jó szállodák és apartman fórum

Skiathos (Σκιάθος görögül), magyarul akár Szkiathosz, joggal a fiatalság szigetének is becézett Égei-tengeri sziget a Sporádok tagja, melyet Volosból hajóval, illetve szárnyashajóval is megközelíthetünk. Mamma Mia előtt és után is itt keresik a szállás, nyaralás és nászút ajánlatokat sokan! A természet közelsége megkapó, a vendéglátás színvonala magas, a zajos városoktól távol pihenhetünk.

Kattints egy piros linkre, és nézz egy körül egy konkrét dátumra az ajánlatok között Skiathoson!

Jóval több mint száz szálláshely ajánlata versenyez, garantáltan jó, ténylegesen szabad szobák itt magyarul. Próbáld ki a legjobb hotelkeresőt ITT! Skiathos szigete települései szerint hotel és apartman szállások ITT. Egy konkrét dátumot beírva keress a szálláskeresővel!

Ez egy igazi turistaparadicsom, ahol a rengeteg apartman mellett várhatóan még fognak újabb kis hotelek is nyitni. A hely szépsége miatt még a nászutak terén is tartogat lehetőségeket a sziget, talán Önnek is. A fenti szállás keresővel angolul még több napi árat, akciót, szállásadót érhetünk el. A vendég fórum, az értékelések sokat segítenek a döntésben az egyénileg, kis csoportban utazóknak.

A repülőtérhez is közeli kis városok / vendégül látó lehetősége, online egyéni szállásfoglalás lehetőségek: Skíathos (Skiathos Town) város 19 db, Megali Ammos 7, Agia Paraskevi 4, Vassilias 3, Kolios 14 és Kanapitsa, ahol 3 db szállás online is foglalható télen-nyáron, egész évben. Továbbá: Koukounaries 7, Vassilias 6 és Troulos 11.

A piros színű linkeken keresztül megkapjuk a foglalható szálláshelyek listáját magyarul, illetve korábbi vendégek élménybeszámolóit, értékeléseit is itt olvashatjuk: Skiathos város és környéke szállások, hotel és apartman árak leírással ITT – közeli, kertvárosi üdülő kemping és apartman (kiadó ház, lakás vagy nyaraló villa) ajánlatok is. Kis csoportok részére a hotelkereső kínálja a szabad szobákat. Az utazás élménybeszámolók sokat segítenek a fotók mellett a döntésben az online egyéni szállásfoglalásban.

A kikötők és a strandok közelében is jó az apartman és a szálloda kínálat, éttermek sora, a városban kis üzletek teszik teljessé az ellátást. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive (teljes ellátásos) utak, üdülések foglalhatóak.

Vendég vélemények minden skiathosi szállás kategóriában segítenek a választásban, a korábbi látogatók értékelései a fenti piros linkre kattintva áttekinthetőek. Jó helyek például az Eye Q Resort, Bourtzi Boutique Hotel, Skiathos Diamond vendégház, Atrium Hotel 4**** – Agia Paraskevi vagy az Ostria.

Látnivalói, nevezetességei és történelme:
A festői környezetben a múlt lehelete csapja arcon az utazót, hála Skiathos mesés kápolnáinak és kolostorainak. Ugyanakkor nyaranta pezsgő életre számíthatunk a szigeten, mely varázsával a világ minden tájáról idevonzza a turistákat. Ez egy mesés hely bódító szerek nélkül is.

A sziklára épült főváros, melyet kis öblök határolnak, már önmagában is megér egy látogatást, a sziget mégis több mint 60 strandjáról, aranypartjairól híres. A sziget fővárosa Skiathos, itt élnek a helyi lakosok is. Voltaképp a főváros az egyetlen lakott terület a szigeten belül. A sziget délkeleti csücskén helyezkedik el egy szélcsendes öbölben, mely Bourtzi szigetét kettéosztja. Viszonylag új településnek számít, hiszen 1829 – 1830 közt épült ki az egykori óváros helyén, a két dombon, mely a tenger szélén található. Az ősi település már Krisztus előtt 800-ban is létezett. A modern város kikötője alapvető szerepet játszott és játszik mind a mai napig a sziget életében.  Skiathos modern városban kicsi és egyszerű, szorosan egymás mellé épült házakat találunk, melyek többsége kétemeletes. Az utcák szűkek és nem találjuk rajtuk a különösebb tervezés nyomait csak néhány városrészben.

Bourtzi egy kis félsziget, mely Skiathos kikötőjét két részre vágja. A múltban itt egy erőd állt, melyet 1207-ben a Gizi fivérek létesítettek, akik ekkor foglalták el a várost. Fallal övezték, kapuja két oldalán két kerek torony magasodott. A ma is álló romokból képtelenség arra következtetni, milyen magasak lehettek az egykori falak. Az erőd mellett hajdan egy kis templom is állt, az Agios Georgios, melyet a velenceiek védőszentjéről neveztek el, feltehetőleg ezt is a Gizi fivérek létesítették. A templom miatt Bourtzit gyakran Szent György Várának is nevezték. Az erődöt 1660-ben Fransesco Morozini admirális pusztította el, aki ekkor foglalta el a szigetet. Csak 1823-ben sikerült visszaverni. A felszabadulás után itt működött az első kórház. 1906-ban a félsziget központjában általános iskolát nyitottak. 1925 óta az iskola bejáratánál domborodik a város híres szülöttének, Alexandros Papadiamantis írónak mellszobra is. Manapság Bourtzi valóban egyike azon ritka helyeknek, ahol kellemesen tölthetjük szabadidőnket. Megannyi fenyőfája révén itt aztán mindig friss és hűvös a levegő, hogy a parádés látványról már ne is beszéljünk. A régi erőd romjai mellett, a régi iskola bejáratát és a templom helyszínét is érdemes megnézni. Annál is inkább, mert a volt iskolát kulturális központtá alakították. Nyaranta sikeres színházi és zenei előadások futnak itt. A település kávézójában különleges esteket is tartanak, melyek mind hozzátesznek a zöld félsziget népszerűségéhez.

Ha szívesen megnéznénk a szigeten található egyszerű, puritán házakat belülről is, látogassunk el Alexandros Papadiamantis író egykori lakhelyére, mely ma múzeumként üzemel. Az emlékházat a város keleti partjától körülbelül 100 méterre találjuk.

A 14. század közepén a folyamatos kalóztámadásoknak köszönhetően a skiathosiak rá voltak kényszerítve, hogy városukat Kastróba helyezzék, a sziget északi részén található félszigetre, ahol erődöt emeltek, mely védelmet jelentett számukra.  A létesítményt fallal övezték, és védősáncokkal vették körbe, melyek igen erősek és magasak voltak. A 14-19. században a helyiek élete igen nehéz volt, a folyamatos kalóz rajtaütésektől és a törekvő hódítóktól eltekintve az embereknek még a várkastély szűkősségének problémájával is szembe kellett néznie. Az ideépült házakat is szinte egymásra húzták fel, egészen szorosan egymás mellé. Ennek ellenére Kastro több mint húsz templomnak és egy minaret nélküli mecsetnek adott otthont, utóbbinak a török uralom örökségeként. A temető a városon kívül feküdt. Mióta Kastrót 1830-ban elhagyták folyamatos pusztulásnak volt kitéve. Mára csupán két temploma maradt. Érdemes felkeresni, hisz romos állapotban ugyan, de többek közt a török mecsetet és a várkastély teraszát is megcsodálhatjuk itt. Két harckocsit és Anagia ágyúit is megőrizték. Kastro kétségkívül Skiathos egyik legfontosabb helye, mely a vad és impozáns természeti szépséget történelmével ötvözi. Romos épületein keresztül a szomorúság hangján emlékezik meg az elmúlt időkről.

Skiathos pazar strandjai közül nagy népszerűségnek örvend a „Megali Ammos”, melyet a várostól kicsit kijjebb, a Koukounaries felé vezető úton találunk. Akár gyalog, akár kocsival vagy busszal is megközelíthetjük. A kristálytiszta víz mellett, errefelé gasztronómiai gyönyörökben is részünk lehet, kedves kis tavernák és „ouzerik”, kis tavernák várnak bennünket, ahol a helyi italon, az ouzón túl, helyi finomságokat is kóstolhatunk.

A Koukounaries öböl szintén a sziget egyik legszebb, legvonzóbb partszakaszának számít. Közelében a vízi sportok szerelmesei is meglelik számításaikat, kenuzni, szörfölni, vízi sízni és jet­skizni, de még ejtőernyőzni is lehet errefelé.

Természetesen a sziget nyugati részén is találunk csábító helyeket. Az Aghia Eleni például kifejezetten nudista strand, ahová gyalogszerrel, autóval vagy a fővárosból naponta induló csónakkal is eljuthatunk.

A sziget északkeleti partján fekvő Xanemos három tengerpartja páratlan szépségénél fogva emelkedik ki a többi közül. Ezek nem homokosak, vastag kavicsréteg fedi őket. Vizük tiszta és hűvös. Mivel ezek a strandok épp Skopelossal szemközt helyezkednek el, innét a kilátás is fantasztikus. Xanemosban és Kefalában a történelem előtti település romjait is felfedezhetjük. Xanemos mindössze két és fél kilométerre fekszik Skiathos városától, melyet a repülőtér felé vezető úton érhetünk el, akár tömegközlekedéssel is.

A sziget északi részén található Kechira-öböl és a szomszédos Lygarie-öböl akkor is megéri a látogatást, ha menetközben sok piszkos úton kell keresztülvágnunk magunkat. Az öblöket akár csónakkal is megközelíthetjük. Az északi szélnek köszönhetően kristálytiszta vizű, homokos strandokat találunk itt. Kechira ráadásul a régi Panagia Kechrias kolostor mellett található, mely szépségével mindenkit megigéz.

Ha az egyházi épületeknél tartunk, a sziget második plébániatemploma, a Panagia i Limnia templom kedves haranglába a falu fölé emelkedik. Ikonjai mellett a templom arról nevezetes, hogy itt őrzik Papadiamantis fejét. A Panagia Eikonistria a sziget legszentebb helyének számít, mióta 1650-ben megtalálták Szűz Mária csodatévő ikonját. A sziget és a templom egyik fontos szellemi alakja, az idősebb Dionysios volt szerzetes ebben a monostorban. A templom belterét gyönyörű, festett ábrák borítják, melyekben a sok gyertyafüst sajnos jelentős károkat okozott.

Kellemes sétákat tehetünk Skiathos utcáin is, ahol a Mamma Mia című filmet forgatták, illetve új és régi kikötőjében, a Bourtzi és a Skiathos Marina környékén úgyszintén.

A helyi kultúrát a skiathosi népdalokon keresztül tehetjük legkönnyebben magunkévá, melyek többsége elbeszélő jellegű. A dalok eredete egész a középkorig nyúlik vissza. A legjellegzetesebb mind közül a „Kamara”. Ha felhangzik ez a dal, a helyiek egy tipikus skiathosi táncban törnek ki, melyet szintén kamarának neveznek. A múltban ez a tánc volt a legnépszerűbb és legszívesebben táncolt a hölgyek körében, akik népviseletben járták Szent György ünnepén. Mikor még Kastróban laktak az emberek, a táncot az erődítmény teraszán lejtették. Mikor eljöttek onnét és új várost építettek, a kamarát a cséplőmezőkön járták. A dalt a versszakok azonos dallama, az ismétlések, és a refrén teszik jellegzetessé.

Repülőjegyet jó előre érdemes megvenni ide, ill. az egész nyaralást érdemes egy lelkes utazásszervező segítségével foglalni. Ez nem egy olcsó hely, ez egy csodálatos hely, ami elérhető a középréteg számára. Volt olyan, aki három egymást követő évben egyedül megtöltött egy charter járatot, hogy ő maga „ingyen” utazhasson és egy mesés görögországi nyaralásban lehessen része. Ehhez persze meg kell osztani az élményt néhány baráttal, de akkor tényleg egy kicsit könnyesre sírhatjuk a párnát, ha visszaemlékszünk egy-egy tökéletesre sikerült napra Skiathoson. A repülőjegy ár kereső (fenti menüsorban is) jó kiindulás, de fordulhatunk egyből egy tanácsadóhoz is, aki percek alatt az összes többi lehetőségre is rávilágít a luxus utaktól a normál járatokig. last minute akciókig. Austrian Airlines járataival 110 ezer Ft-os áron kaphatunk Bécsből oda-vissza jegyet pl. június végére, amikor a szigeteken már kiváló a víz, a tenger hőmérséklete. Az utolsó helyek ára általában nagyon drága, ez egy nagy népszerűségű nyaralóhely olcsót kereső és elit körökben egyaránt (Malév, Lufthansa, Aegean Air és pl. Olympic Airlines segítségével).

Sok-sok olcsó szálláshelyet ne itt keressünk főszezonban! Szezonon kívül természetesen itt is fellelhetőek az olcsó vendégszobák és barátságos vendéglátó családok, a merészebbek akár fél-egy évet is eltölthetnek itt, ha a béke egy egészen más módját akarják tanulmányozni.

A dugig telt hajók utasai nem tévedtek, ezt tényleg látni kell az errefelé utazóknak.

Zoomolható Skiathos térkép – jól kivehető a műhold képen a repülőtér (hosszú világos csík is):
[geo_mashup_map]

Hivatalos görög turisztikai weboldal: www.skiathos.gr.

Apartmanok, kiadó komplett konyhás lakások és studiók: www.skiathosapartments.com/.

Élménybeszámoló, strand, hajózás és szállás fotók:

2 thoughts on “Skiathos sziget, hotel, jó szállodák és apartman fórum

  1. Visszajelzés: Afissos szállás, apartman és hotel ajánlatok nyaraláshoz

  2. Visszajelzés: Siviri szállás, nyaralás foglalás egyénileg: hotel vagy apartman

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük