Mauritius nevezetességei fórum, utazás előkészület

Mauritius utazás előkészületek, tudnivalók útikalauz cikk

Kipling szerint Isten egyenesen az Indiai óceán kulcsának és csillagnak is hívott pici szigetállamról, Mauritiusról mintázta az Édenkertet.

Nászút luxus célpont

Itt nézzen körül a mauritiusi szállások ajánlatai között! Teljes lista: Mauritius szállás ajánlatok települések szerint ITT: hotel, vendégház, a teljes árlisták. Kattintson az előző piros linkre! Kedvező egyéni árak, jellemzően jóval a portai (lista) árak alatt, nincs trükközés, kedvezmények vannak. Az összes szállásfoglalási rendszer árát kigyűjti másodpercek alatt ez a rendszer. Szép fotók, képek, térkép és leírás is segít a döntésben. Kutakodjon néhány dátumra bátran és figyelmesen!

Kedvcsináló képek, fotók:

Egy all-inclusive álomcsomag: Az 50m² alapterületű szobák egy king-size ággyal vagy 2 queen-size ággyal rendelkeznek, és gyönyörű kilátást kínálnak a hotel kertjére, a strandra és az Indiai óceánra. Ilyet is tudunk teljesen egyéni igények szerint foglalni, egyénileg megvásárolt akciós repülőjeggyel.

Szálláshelyek az olcsóbbtól a top 5 csillagos luxusig, árak összehasonlító rendszere magyarul: Mauritius hotelei. Az előző piros linkre kattintva a korábbi vendégek véleményét és értékeléseit is elolvashatjuk.

A legtöbben utazási irodával utaznak ide, de szálláshelyet tudunk foglalni egyénileg is, így egy-egy jó charter helyet, akciós repülőjegyet megszerezve maradhatunk hosszabb időre. Nászutak ideális célpontjaként is hirdetik. Ebene, InterContinental, Sheraton, Hilton, Le Meridien hotel és más luxus és wellness csodabirodalmak, üdülőparadicsomok.

Települések, szigetek nevei (angolul-franciául): Balaclava, Bel Ombre, Belle Mare, Black River, Blue Bay, Cap Malheureux, Flic en Flac, Grand Baie, Grand Gaube, Grse, Le Morne, Mahebourg, Mont Choisy, Palmar, Pereybere, Pointe aux Piments, Port Louis, Poste de Flacq, Rodrigues, Trou aux Biches és Trou d’Eau Douce. A szerencsésebbek Szilveszterkor és Karácsonykor is ide utazhatnak, mások az olcsóbb időszakokban valósíthatják meg egy fő utazási álmukat a szigeteken.

A történelmi leírás folytatása, nevezetességei és adatok:

A Madagaszkártól 900 kilométerre található szigetcsoportot két nagyobb és több kisebb, főként lakatlan sziget alkotja, melyek összterülete megközelítőleg 2000 km²-tesz ki, melyből a fősziget, Mauritius 1865 km²-t birtokol.

Mauritius Rodriguezzel és a Franciaországhoz tartozó Réunionnal a Mascarenhas-szigetcsoport tagját képezi. Fővárosa Pourt Louis. Mauritius legmagasabb csúcsa a maga 828 méteres magasságával, a Piton de la Petite Rivière Noire csúcs. Legnagyobb folyója a 35 kilométer hosszú Grande Riviére. Mauritius éghajlata szubtrópusi, a decembertől júniusig tartó nyár meleg, az átlaghőmérséklet 30 °C körüli. Mauritius gazdasága főként a cukornádtermelésén, az idegenforgalmon, a textiliparon és a szolgáltatásokon alapul, de más területek is fejlődnek. Egy főre jutó GDP-jével a szigetállam a második Fekete-Afrikában, olajexportjának köszönhetően csupán Egyenlítői Guinea előzi meg. Mauritiuson több mint 9000 off-shore céget találunk, melyek közül sok Indiával és Dél-Afrikával kereskedik.

Mauritius gazdag élő- és növényvilága nélkül, nem is lehetne Mauritius. A sziget közepét képező fennsíkon, a „Fekete folyó szurdokában” alakították ki a Black River Gorges Nemzeti Parkot, mely az őshonos madarakat és denevéreket igyekszik megóvni a kipusztulástól. 1963-ban a népszerű író és zoológus, Gerald Durrell is itt alapította meg a JWPT nevű társaságot, melynek tagjai a fogságban lévő, veszélyeztetett állatfajokat szaporítják, nevelik, majd bocsátják szabadon. A mára már végleg kipusztult mauritiusi dodó az oktalanul kiirtott állatok jelképévé vált. Anglia, Svájc és Brazília után Mauritius a világ negyedik olyan országa, mely saját bélyeget adott ki. A kék Mauritiusnak mindössze tizenkét példányát ismerik, ezzel a legendásan ritka bélyegek szimbólumának számít.

A szigetnek nem léteztek őslakosai, nevét, a Dina Robint is a 10. században erre hajózó araboktól kapta, akik többször is kikötöttek partjainál. A sziget újrafelfedezése egész a 16. századig váratott magára, amikor is a portugálok Hattyú-szigetre keresztelték. Őket az angolok követték 1512-ben, majd a hollandok 1598-ban, utóbbiaktól származik a szigetállam mai neve is, de a cukornád termesztés meghonosítása, a dodók és az ébenfák kipusztítása is számlájukra írható. A 18. században érkező franciák, miután királyuk, XV. Lajos az Indiai Társaságnak adományozta Mauritiust, lassan megtelepedtek itt. A Társaság megszűnésével a király visszavásárolta a szigetet, melyet 1810-ben az angolok foglaltak el. 1832. óta Mauritius hivatalos nyelve ugyan az angol, ám a legtöbben mégis franciául beszélnek. A 19. században az ipari forradalom a szigetvilágot sem hagyta befolyásán kívül, ekkor épült ki a vasútvonal, megjelentek az autók, sőt a telefon és az elektromosság is bevezetésre került.

A sziget első pénzét, a rúpiát 1934-ben helyezték forgalomba, a helyi munkáspárt 1936-ban kezdte meg működését. A helyi repülőtér, mely kezdeten a királyi légierőt szolgálta ki 1941-ben épült, 1947-ben már utasszállító gépeket is fogadott. Mauritius 1968-ban vívta ki függetlenségét, 1992-ben pedig köztársasággá alakult. A lakosság túlnyomó részét, mintegy 68%-át az indiaiak teszik ki, a miniszterelnök például mindig indiai. Ennek dacára az európai, indiai, kínai és afrikai kultúra is jól megfér egymás mellett a szigeten. A zene és a konyhaművészet mellett, az egyházi épületek is ezt a kulturális sokszínűséget tükrözik, mecsetek, kínai pagodák, buddhista sztúpák színezik a katolikus templomok egyhangú képét.

A fővárost a sziget északi részén találjuk, csakúgy, ahogy Mauritius fehér homokos tengerpartjait és festői lagúnáit. Ha Port Louisba látogatunk, ne hagyjuk ki a főváros vallási épületeit, melyek a már fennebb említett kulturális sokszínűség jegyében valóban igazi élményt jelentenek.

Érdemes felkeresni Mahébourg városát is, mely a francia időszakban a sziget székhelyét képezte. A várost a nemzetközi reptértől kocsival negyed óra alatt elérhetjük.

Ha nem mindennapi élményekre vágyunk, vegyünk az irányt a La Vanille Krokodil Park felé. Az 1895-ig vanília-ültetvényként használt területen ma vérszomjas hüllőket és krokodilokat tekinthetünk meg. A kis halászfalu, Sonillac pedig vízesésével, a Rochester Falls-szal érdemli ki, hogy meglátogassuk.

Mauritius nyugati részen is találunk homokos partokat, ám ez a rész kevésbé fejlett, mint az északi. A leghosszabb partszakaszok egyikét a Flic en Flac képezi. Itt találjuk a 83 méter magas Chamarel-vízesést is és a Brabaut-hegyet, mely arról nevezetes, hogy a 17-18. században a szökött rabszolgák menedékhelye volt. Ha a hegy csúcsáról katonákat láttak közeledni, a tengert választották hullámsírjukul. A horgászok a Riviere Noire Centre de Peche horgászparadicsomban hódolhatnak szenvedélyüknek. Látnivalók akadnak szép számmal itt is, persze figyeljünk egymásra jobban, vagy horgászat közben a kapásokra.

A csak az utóbbi években fejlesztésnek indult keleti rész is tartogat néhány természeti szépséget és látványosságot, melyeket érdemes felkeresni. Közülük is kiemelkedik a hollandok által emelt, 17. századi Frederick Hendrick-erőd, illetve a 2800 hektáros alapterületű Le Val rezervátum.

A főváros mellett Curepipe, Rose Hill, Beau Bassin és Quattre Bornes is tartogat meglepetéseket. Curepipenben találjuk a kialudt Trou aux Cerfs vulkánt és a Tamarin-vízeséseket, Rose Hill és Bean Bassin városa színházakkal és galériákkal csalogat, Quattre Bornes pedig a Gangesz-tóval és a Black River Gorges Nemzeti Parkkal.

Zoomolható térképe, GoogleMaps műholdképek:
[geo_mashup_map]

Kell vagy lehet ennél jobb luxus nászút célpontot elképzelni? Mi a véleményetek? Szerintem lehet, teljesen ízlés dolga. Az tény, hogy erről álmodozni nagyokat lehet pár jól eltalált reklám videó megtekintése után.

Egy hozzászólás a(z) “Mauritius nevezetességei fórum, utazás előkészület” bejegyzéshez

  1. Péter

    Hogyan érdemes Port-Louisba érkezni a reptérről? Van valamilyen ajánlott taxi, vagy transfer szolgáltatás, vagy van valami amire különösen figyelni kell? Köszönöm a választ!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.