Letenye szállások: látnivalók, kirándulás a határszélen

Letenye

Ugrás a keresett témához gyorsan: Szállás | Látnivalók | Környéke

A Mura-folyó egy magyar kisvárosa (a nagy falu). A letenyei statisztikai kistérség (járás) a Nyugat-dunántúli régió déli peremén, Zala megyében található, közvetlenül a horvát és a szlovén határ szomszédságában. A statisztikai kistérséget 28 település alkotja. Az összlakosság 1980-ban 21804 fő, 2004-ben mindössze 18678 fő, 2011-ben 16410, 2019-ben 15074 fő, mely folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, a teljes, 41.7 km²-es területén.

Egyre jobban ismerve és szeretve ezt a térséget, az embereket még főállásban is vállalnám, hogy ide, a távoli vidékre kiköltözőkkel elbeszélgetek órákon át. A másik terület pedig a turizmus, ami itt elmaradott viszonylag (kivéve néhány nemrégiben átadott kerékpárút szakaszt), a csodálatos, határokon átívelő térség egy részén nagyon fejlett a turizmus (Lendva/LendavaSzlovénia, Muravidék illetve Alsómarác – Moravske Toplice Horvátországban, és az utóbbi években Lenti). Mivel sokszor vissza akarok térni ebbe a térségbe, így sok fotóval, leírással és információval ki akarom egészíteni ezt a cikket a jövőben.

A településszerkezet tipikusan aprófalvas jellegű, ahogy Zala megye szinte teljes egészében, csupán három olyan település van, amelynek lélekszáma eléri az ezer főt (Letenye, Becsehely, Tótszerdahely). A legkisebb falvak lakossága a százat sem éri el, vagy a körül mozog (Valkonya, Lasztonya, Szentmargitfalva, Maróc, Kistolmács). A lakosság területi megoszlása egyenlőtlen, a kistérség etnikai súlypontja a mezőgazdaságilag kedvező adottságú délkeleti részében található (Letenye, Becsehely, Rigyác vonaltól délre), itt élt az összlakosság közel hatvan százaléka (2003-ban).

Szállás (üdülés) ajánlatok keresése / összehasonlítása gyorsan, egyénileg: Letenye szállás lista itt. Kiadó egységek külön-külön. Részletes leírások/árak és szobatípusok, foglalható lehetőségek. A település és környéke, hotel, szállodák, olcsó magánszállás, panzió, lakások, konyhás apartman, üdülő-villa, kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta B&B vendégház és turista- / diákszállás lehetőség interneten, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek, belváros (központ) közelében egyszerűen tudunk keresni. Friss vendég vélemények, értékelések a leírás mellett fórum szerűen segítenek a döntésben.

Kiemelhető a Radics Panzió Étterem és Wellness Központ 3*** komplexuma (szoba, lakosztály és apartman jellegű nappalis egység, jó pihenőhely, www.letenyepanzio.hu), jól kialakított hely, a legtöbb vendég egy éjszakára marad, aki kettőre, az már hosszú időnek számít, feltehetőleg a helyi szolgáltatások és ízek rabulejtették. A közeli kirándulóhelyek, jó éttermek és a Wifi internet együtt még a nagyvárosi üzletemberek fő igény szintjét is kielégíti. Lendva, Lendava (Szlovénia) autópályán 25 perc alatt elérhető.

Minőségével a 2017-től online foglalható Vitis Vendégház Becsehely itt az első, akit meg kellene néznünk, reggeli és jó kávé, kétágyas és négyágyas családi szobák, szőlőskert, szőlő oltványok és jó környezet az M7-es autópálya közelében. Nem véletlenül szerettek bele nagy kerékpártúrás utazók is, ingyenes parkolás, jó WIFI, szauna, túraszervezés, rendezvényterem, légkondícionált helyiségek, borkóstolás és kerékpártárolás szerepel a szolgáltatás listájukon.

Városok, települések a közelben, környéken szállás ajánlóval online, amik az ide utazókat szintén érdekelni szokták: Lenti, Nagykanizsa, Bázakerettye, Magyarszerdahely, Szentkozmadombja, Kistolmács, Sormás, Tormafölde, Gosztola, Újudvar, Nagybakónak illetve Zalasárszeg.

A térségbe 28 település/önkormányzat tartozik: Bánokszentgyörgy, Bázakerettye, Becsehely, Borsfa, Bucsuta, Csörnyeföld, Kerkaszentkirály, Kiscsehei, Kistolmács, Lasztony, Letenye, Lispeszentadorján, Maróc, Molnári, Murarátka, Muraszemenye, Oltárc, Petrivente, Pusztamagyaród, Rigyác, Semjénháza, Szentliszló, Szentmargitfalva, Tótszentmárton, Tótszerdahely, Valkonya, Várfölde, Zajk. A 404,12 km² kiterjedésű kistérség Zala megyében a második legkisebb területű a zalaszentgróti után. Mivel népessége meglehetősen kicsi, így a népsűrűség is alacsony (38.78 fő/km² 2019-ben, 46,22 fő/km² – 2003-ban).

Molnári lakosságának az összetétele különleges, a népszámláláskor 2001-es adatok szerint a lakosság 75%-a horvát nemzetiségűnek vallotta magát, ez 601 főt jelentett. A szomszédos Tótszerdahely még hasonló, ott 914 fő, a lakosság 68,8 %-s volt hotvát. Tótszentmárton esetén 567 fővel 61%-a volt volt horvát a népességnek.

Repülőterek távolsága a központtól légvonalban: Zágrábi repülőtér (ZAG) 92,9 km – Horvátország fővárosa.

Budapest központja és Letenye távolsága kb. 233 km autóval, 2 óra 15 perc jó időben (végig autópályán dugómentesen haladva). Az online útvonal tervezők sokat segítenek nekünk, pl.: Google, Viamichelin a profi útvonalterv készítők az olcsó (ingyenesen használható) vagy a gyorsabb utak feltérképezésére.

A környék zoomolható térképe, útvonalak kutatása, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben az interneten.

Útleírás, útikalauz, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

Az önkormányzat weboldala: www.letenye.hu. A hivatal, a nyitvatartási idők, turizmus, eladó önkormányzati ingatlanok, projektek, befektetési lehetőségek, állások és hírek.

Utazás élménybeszámoló, hotel, szállás és látnivaló ízelítő képek:

Időjárása, aktuális hőmérséklet és előrejelzések, szél és csapadék értékek, napfelkelte és naplemente ideje, páratartalom: www.idokep.hu/elorejelzes/Letenye.

Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive napi és csomag ajánlatok. Last minute és előfoglalás, szállás árak összegyűjtése másodpercek alatt: Lenti kistérség szállások minden ajánlata itt. Hotel szoba, olcsó B&B magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis szálloda, vendégház és diákszállás (hostel) kereshetően. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálláskereső online rendszerekből. A szép luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden. Gyakran nagy baráti társaságok, csoportok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel az egész világból, nem kizárólag Európából.

A Letenyei statisztikai kistérség Zala megye DK-i részén fekszik. Horvátország és Szlovénia szomszédsága egyszerre óriási plusz, de akadályok sora is, erről az elmúlt száz év rengeteget tudna mesélni (1919-2020). Mivel a kistérség társadalmi, gazdasági dimenziók mentén szerveződött, ezért határai mind mesterségesek, kivéve Délen, ahol azt a Mura folyó alkotja, ahol több hídra lenne/lett volna szükség a kulturális kapcsolatok fejlődése miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.