Kumrovec, amikor a szívem él, kis remény Horvátországban

Kumrovec

Amikor vonzódunk a jóhoz, szeretjük a délebbi területeket, de igazából csak a vidéki béke lenne a lényeg, akkor ez a falu egy jó célpont Szlovénia és Horvátország határál Zágrábtól 51 km-re északra. Talán ez maga a Balkán határa is. Aki ajánlotta nekem, ős is csak ki akart szabadulni a városi lét steril bezártságából, a jólét rabságából, megérinteni a természetet, a falusi élet szépségét. A Muzej “Staro selo”, angolul “Old Village” Kumrovec” Horvátország legnagyobb ilyen jellegű helytörténeti kiállítása.

Ugrás a keresett témához gyorsan: Szállás | Látnivalók | Környéke

Kicsi területű önkormányzat, alig 250-300 fős állandó lakoságú település. A falumúzeum az egyik fő látnivalója. Az ilyen helyekhez régóta vonzódom a magam módján, ahogy a szentendrei vagy a zalaegerszegi is, ez ad leginkább betekintést a múltba, egy termékeny terület fenntartható jó dolgaiba.

Szállás ajánlatok keresése / összehasonlítása gyorsan, egyénileg: Kumrovec szállások itt. Kiadó egységek külön-külön. Részletes leírások/árak és szobatípusok, foglalható lehetőségek. A település és környéke, hotel, szállodák, olcsó magánszállás, panzió, lakások, konyhás apartman, üdülő-villa, kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta B&B vendégház és turista- / diákszállás (hostel) interneten, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek, belváros (központ) közelében egyszerűen tudunk keresni. Friss vendég vélemények, értékelések a leírás mellett fórum szerűen segítenek a döntésben.

– A legnépszerűbb a megfizethető árkategóriájó vendégház, a Guesthouse Villa Zelenjak Ventek 3*** itt, reggelivel egy kétágyas szoba 47 euró éjszakánként. A szép környezet, a kényelmes ágyak, az étterem, minden a vendégek kedvére tesz, így még szerénynek is nevezhetjük az áraikat. Komoly rendezvények, ünnepségek és esküvők helyszíne. Szauna és pezsgőfürdő felár ellenében vehető igénybe. Nyáron a kinti medence használatát tartalmazza a szobaár.


– Tágas és kényelmes a Kuća za odmor Pri Brozu itt, 3 hálószobás 82 m²-es üdülő-apartman-ház maximum 8 főre. Ez egy nyugodt helyen lévő privát szőlő és gyümölcsös birtok háza. Nyáron a kerti medencével együtt tökéletes hely a kikapcsolódásra/pihenésre.

Utazás élménybeszámoló, hotel, szállás és látnivaló ízelítő képek:

Városok, települések a közelben, környéke szállás ajánlóval online: Tuheljske Toplice (10-13 km-re termál- és élményfürdős hely, wellness hotel), Zágráb illetve Szlovéniában Ptuj (Potony, jó éttermekkel, bárokkal, várral és folyóparttal) 55 km, Celje (Cilli) 51 km és Novo Mesto 68 km.

Repülőterek távolsága a központtól: Franjo Tuđman Airport 67 km (címe: Ul. Rudolfa Fizira 21, 10150, Zagreb, 1 óra 2 perces út). Ljubljana repülőtere több mint 122 km, ahonnan a csatlakozás szintén kevéssé jó, így ez marad egy autós célpont mindörökké.

A környék zoomolható térképe, útvonalak keresése, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben az interneten.
Térség térkép
Budapest és Kumrovec távolsága kb. 356 km autóval az online útvonaltervező ajánlásával, az utazási idő így kb. 3 óra 45 perc autópályákon haladva. Mellékutakon (jelenleg fizetős autópályán kívül) haladva 6 óra 15 perc (391 km).

Útleírás, útikalauz, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

A környező erdők, mezők, patakok és szőlehegyek látványa önmagában elég lehetne, de kicsit többet tartogat ez a hely, a belföldi mellett a külföldi turisták körében is egyre népszerűbb lassan előre lépkedve az online kirándulóhelyet keresők körében.

Múzeum nyári nyitvatartás: április 1-től szeptember 30-ig. 9:00-tól 18:30-ig. A helytörténeti és falumúzeum weboldala: www.mss.mhz.hr/en. Néhány ünnepnapon teljesen bezárnak: Január 1 (Újév), November 1, December 25-26 (Karácsony). A többi kérdéses napra kérdezzünk rá, ha bizonytalanok vagyunk, vagy a nyári főszezonon kívül utazunk. Mi egyszer az Őrségben is úgy jártunk augusztus végén, hogy csak szerencsével jutottunk be egy kiállítóterembe, mert pont arra sétált a mindent tudó személyzet egy lelkes tagja az utcán. A horvátországi tapasztalataim megosztóak, a szlovéniaiak abszolút pozítívak. Minden ilyen természetközeli életmódot bemutató helynek örülök, annak ellenére, hogy alig-alig találunk ilyet több országban, Ausztria esetében szerencsére komplett kistérségek ilyenek maradtak több helyen is. Aki szereti az autós körutazásokat, de nem menne túlságosan messzire, annak egy CsáktornyaVarasd-Zágráb-Kumrovec-Ptuj-Maribor-Graz-Szombathely életre szóló élmény lehet 4 napra kényelmesen elosztva. Ezen a 429-455 km-es útszakaszon biztosan nem fogunk unatkozni, és fizetős autópályákon kívül is bejárható így kevesebb mint napi 3 óra autózással.

Kicsit mindig ajánlok egy mellékszálat is az utazáshoz, ebben az esetben mindenképpen Szlovéniával vegyíteném, egyes ételeket is italokat a horvát és a szlovén oldalon is megkóstolnék, és összehasonlítanék. Ár-érték arány, minőség, ízek, kiszolgálás.

YouTube videó, egy átlagon felülii nap, esemény zenével, tánccal, lelkesedéssel és mosollyal a sok étel is ital mellett: Nektek hogy tetszik az ilyen biztosan kevert stílusú tánc és népzene? Lehet, hogy csak beleképzelem, de mintha a közeli balkáni, az északabbi osztrák és a magyaros hatás is jelentkezne egyszerre.

Az, hogy mindig és szinte mindenhol idős embereket látunk, nyugdíjas vagy a nyugdíjas korhoz közelítő, annak van jó oldala, ha vidámak és egészségesek, és élhető környezetet hagynak az unokáikra. A gyermekeik nagy része Európa nyugati részén telepedett le, vagy hosszútávon ott dolgoznak Ausztriától Angliáig. Ha hazatelepülve a kézműves hagyományok nagy részét nem viszik tovább, de legalább a házak, kertek, erdők és mezők állagát fenntartják, fejlesztik, az is becsülendő, követendő példa.

Egy partizán találkozó emlékképei, videó: youtu.be/54JkWJY-wVQ.

Időjárása, aktuális hőmérséklet és előrejelzések, szél és csapadék értékek, napfelkelte és naplemente ideje, páratartalom: www.vrijeme.net/hrvatska/kumrovec.

Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive napi és csomag ajánlatok. Last minute és előfoglalás, szállás árak összegyűjtése másodpercek alatt: Kumrovec és környéke szállások minden ajánlata itt. Hotel szoba, olcsó B&B magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis szálloda, vendégház és diákszállás (hostel) kereshetően. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálláskereső online rendszerekből. A szép luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden. Gyakran nagy baráti társaságok, csoportok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel az egész világból, nem kizárólag Európából.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.