Innsbruck látnivalói, útikalauz és aktuális életképek

Innsbruck – Tirol fővárosa

Története és történelmi szemezgetések: “Területét ősidőktől fogva lakták, a környékén fellelhető só és réz csábította letelepedésre az embereket. A Római Birodalomban fontos településnek számított, ekkor Oenipontum néven tartották nyilván. A mai város alapítása 1180-ra tehető, amikor Andechs gróf irányítása alatt várat építettek és pénzverdét létesítettek területén. A város hamar gyors és látványos fejlődésnek indult, kedvező közlekedésföldrajzi adottságainak köszönhetően. A 13. század végétől már banki szolgáltatásokat is igénybe lehetett venni itt, Európában egyébként az elsők között. Innsbruck I. Miksa és I. Ferdinánd uralkodása idején császári székhely volt egy ideig, 1234-ben kapott városi jogokat. Tirol Ausztriával való egyesítése után a tiroli fejedelem helyezte ide székhelyét. A második világháború után a terület a francia zóna része lett.”


A 70′-es 80′-as években sokan vonattal érkeztek ide, de egy ideig még a vendégmunkások egy része is így közlekedett gyorsvonattal Bécsen keresztül, a vonatról jobban megfigyelhető volt a zöldellő táj és sok hegyoldal. A pályaudvar óriási forgalma kicsit módosult, most is vannak roppant aktív időszakok. Elképesztő forgatag, sokféle ember, fiatalok és idősebbek, hallhatóan több nyelv csendül fel.

Nevezetességei, látnivalók:
A város állandó lakossága (népessége) 120 ezer fő körüli volt 2013-ban, a közvetlen szomszédaival együtt 166 ezer körüli. 2019-re, a teljes 105 km²-es városi önkormányzati részen 132 ezer fő fölé nőtt a népesség, az agglomeráció 443 km²-es területén összesen 228525 fő élet 2019-ben hivatalosan.

A város központja a tengerszint feletti 574 méteres magasságban van nagyjából. A kiszélesült folyópart alapvetően egy szép természeti környezet.

A város hírnevét öregbíti, hogy 1964-ben és ’76-ban a téli olimpia színhelye volt, ’84-ben és ’88-ban a téli paralimpiáé, 2008-ban pedig a Labdarúgó Európa-bajnokságnak adott otthont. A sportrajongók híres síparadicsomként ismerik, a téli sportok szerelmesei évről-évre visszajárnak ide.

A várost körülvevő csupa kétezer méter feletti csúcs nekem már kicsit sok, de nézzük meg konkrétabban, hogy kik ők. Északon a Karwendel-hegység, a Nordkette, a Solstein (2644 méter), Brandjoch (2596 méter), Frau Hitt-nyereg (2273 méter), Rumer Spitze (2453 méter), szinte mindig láthatunk itt felhőket. Még többen ismerhetik a Hafelekar Spitze csúcsot (2334 méter), hiszen ez van közvetlenül a város peremén, szemben a városközponttal északra. Délre a Tuxer Alpen és a Stubaier Alpen vonulatai a meghatározóak.

Az óváros látnivalókban és programokban is gazdag, elég csak a barokk stílusban épült Szent Jakab katedrálisra gondolnunk, érdemes Innsbruckot egyszer nyáron is felkeresni. A békebeli kávéházak mellett számtalan érdekes és szokatlan múzeum vár kiállításával, ilyen például a Harangmúzeum, mely generációk óta ugyanazon család tulajdonában áll. Vagy az Óriás körképfestmény, mely a napóleoni háborúk bergiseli csatáinak tablóját őrzi. A vásárlás megszállottainak ugyancsak az Óvárosban érdemes sétálgatniuk, a Mária Terézia sétáló utcában számtalan érdekesség várja őket. Vásárok, kiállítások, konferenciák teszik világhírűvé a várost folyamatosan.

Hogy Innsbruck tényleg megér egy misét, arra II. János Pál pápa szentmiséje a bizonyíték, melyet a szentatya 1988-ban tartott.

A városban az Inn folyót több híd szeli át, a híres öreg híd (Alte Innbrücke) és fiatalabbak egyaránt. A folyóparti városokban a sétákat én különösen kedvelem, néha jobban mint a csodás és békés tópartokon. A fennmaradt kastélyok és paloták a mai napig szépek, a háborúk okozta nehéz évek ellenére inkább kellemes itt kirándulni, és nem a világháború bombatámadásai által okozott romboláson fog járni az eszünk. Roppant sűrűn beépített lett a belváros, zajlik az élet, érdemes sokakkal szóba elegyedni.

Néhány híres épület és utca:
– Kaiserjägerstrasse, Museumstrasse, Hofgasse, Pfarrgasse, Maria-Theresien Strasse, Herzog-Friedrich Strasse, Meraner Strasse, Herzog-Otto Strasse, néhány keskeny utcája egészen festői. Az Universitätsstrasse irányában találjuk a régi egyetemi épületet, a 16-17. században a jezsuiták kollégiuma volt.
– Várostorony (Stadtturm), Goldenes Dachl (a csillogó Aranytető), szerviták kolostora, Landhaus (tartományi székház), diadalkapu (Triumphpforte), középkori városfal, Katzunghaus, Trautsonhaus, Szent Jakab templom, udvari templom (Hofkirche), Hofburg (várpalota) és például a Leopoldsbrunnen (Lipót-kút).
– Múzeumai: Tiroler Volkskunstmuseum, Tiroler Landesmuseum Ferinandeum, vasúti múzeum (Localbahnmuseum – Tiroler MuseumsBahnen) stb.

A város közvetlen környékén, 20 kilométeren belül még több érdekes helyet, kastélyt találunk, kisebb műemlékek, kilátók és sétányok, vagy a Wellnesshotel Schönruh 4****, Seefeld és környéke nem véletlenül szintén világhírű. Luxus elérhető áron, 30-35-60 m²-es szoba és lakosztály egységek gazdag büféreggelivel pazar környezetben. Wellness szálloda

Szerencsésnek mondhatja magát továbbá, aki kicsit elmélyülhet a régi egyetemi könyvtár legérdekesebb könyveit lapozgatva.

Bajorország felé Olaszországból a híres a Brenner-hágón át vezet az út, roppant forgalmas a nyaralási időszakban is, nem véletlenül fejlett itt az ipar és a kereskedelem egyaránt, a földrajzi adottságokat itt igyekeztek kiaknázni.

Útleírás, útikalauz, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

Eseménynaptár: www.innsbruck.info/brauchtum-und-events/veranstaltungskalender.html. Az egyéni szervezésű, teljesen ingyenes túra, torna, sport és beszélgetős szabadtéri programoktól a drága koncertekig mindenről egy helyen értesülhetünk.


A szálláshely kínálat sokat fejlődött, követte a modern kor igényeit. Amire kis panaszunk lehetne, az az ár, hiszen itt az az olcsó, ami pár évvel korábban Svájcban is drágának számított: Szállás keresés, foglalás ajánló blog-fórum cikk ITT.

Folytatása még következik, ez a száraz útikalauz bevezető volt gyakorlatilag.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.