Grúzia tudnivalók, érdekes útikalauz részlet, leírás Abházia

Az ember szíve annyit mondana, hogy ‘béke’, és az alábbi videó mosolyogva nézve:

A Kaukázuson túli köztársaság alig néhány évvel függetlenségének elnyerése után csaknem szétesett. A zavargások, belső háborúk után. Most, sőt már tíznél több éve sláger téma a céllal utazók körében. Az akciós és a fapados repülőjegyek (Kutaisziba, Kutaisi Wizzair) előre törésével, 2014. óta, egyre népszerűbb utazási célpont, egy kincs, egy csodavilág. Gyakran roppant olcsó a fapados repülőjegy, és gondoljunk csak bele, több időzónát átutazunk, és egy új világba csöppenhetünk bele, ami Európa pereme és egyben bizonyítottan ősi hagyományokat őrző terület, például 8000 éves borászát (szőlészet), öt-nyolcezer éves szőlőhegyekkel, hagyományokkal és kultúrával.

Mint tudjuk, az energia nálunk (a Kárpát medencében, Erdélyben, Székelyföldön) szintén megvan, de ott már valamennyire újra is éledt. Kattints az indításra, ha eddig nem láttad, és mehet a hangerő fel. Az eredeti videó és csatorna megszűnt, de itt van újra, ha látni akarnád, hogy mivel indított az ‘állami’ turisztikai marketing náluk, nem kis erő volt benne:

Legyen szó városnéző és kulturális célról vagy a meseszép tájakról, égbe nyúló hegyek felfedezéséről. Az élménybeszámolók szaporodnak, a Youtube, Instagram, Facebook, videó és kép megosztó oldalak az alapvetően békés és biztonságos országba csábítanak. A korábbi veszélyek elemezgetése helyett tanulságos a gyors fejlődést megnézni.

A piros linken keresztül megkapjuk az egyénileg foglalható szálláshelyek listáját: Grúzia szállás ajánlatai települések szerint lista ITT – szálloda, kemping-üdülő és apartman (kiadó ház, lakás vagy nyaraló villa) ajánlatok. Kis csoportok részére a hotelkereső kínálja a szabad szobákat, olcsó és drága luxus hotelek egyaránt a kínálatban. A szép lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive napi és csomag ajánlatok. Gyakran nagy baráti társaságok, csoportok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel.

Grúzia (საქართველო) fekszik a legnyugatabbra a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger között elterülő három, Kaukázuson túli köztársaság közül (a másik kettő Örményország és Azerbajdzsán). A legtöbb volt szovjet köztársaságtól eltérően Grúzia függetlenségének 1990. novemberi kinyilvánítását követően nem csatlakozott a Független Államok Közösségéhez (FÁK). 1990 után a Grúz Köztársaság feltett szándéka volt, hogy a maga útját járja. Megkezdte a magánszektor kiépítését, és Nyugaton keresett kereskedelmi partnereket. A Belgiumnál kétszer nagyobb, de csak fele olyan sűrűn lakott köztársaság jövője biztatónak látszott. Gazdasága sokoldalúnak mondható és potenciálisan fejlődőképes.

Ám D-i szomszédaihoz, Örményországhoz és Azerbajdzsánhoz hasonlóan az ország jelentős része fegyveres konfliktusokba keveredett. Az egyik ilyen régió Abházia volt ÉNy-on, a Fekete-tenger mentén, a másik É-on az Oroszországgal határos Dél-Oszét Autonóm terület. Ez utóbbi lakossága az oroszországi Észak-Oszét Autonóm Köztársaságban élő észak-oszétokhoz kívánt csatlakozni. Az Adzsar Autonóm Köztársaság (fővárosa Batumi) szintén függetlenséget kezdett követelni.

A függetlenség elnyerése után, 1991 májusában Zvjad Gamszahurdiját választották a köztáraság elnökévé, de ő kis idő elteltével kénytelen volt elmenekülni a fővárosból; a hatalmat egy katonai tanács vette át 1992 októberében a volt szovjet külügyminiszter, Eduard Sevardnadze lett az ország elnöke. De egészen Gamszahurdija 1993-ban bekövetkezett haláláig harcoltak az elűzött elnök hívei, hogy visszahelyezzék őt hivatalába. Ez nagyban hozzájárult az ország szétzilálásához.

A legsúlyosabb harcok Abháziában voltak, amely 1992 júniusában kimondta elszakadását Grúziától. Oroszország, amelynek csapatai továbbra is ott állomásoztak a régióban, megpróbált tűzszünetet létrehozni a grúz kormány és az abházok között, a grúz-orosz kapcsolatok azonban egyre feszültebbé váltak, mert a grúz kormány Oroszországot hibáztatta a térségben uralkodó bizonytalanság miatt és azért, hogy a lázadók 1993 szeptemberében elfoglalták az abház fővárost, Szuhumit. 1994-ben Grúzia és Oroszország megállapodást írt alá, amelynek értelmében az utóbbi csapatokat állomásoztathat Grúzia és Törökország határán. Grúzia végül engedett a gazdasági nyomásnak, és tagja lett a FÁK-nak. 1997 közepére a tartós stabilitás kilátásai javultak, mivel Sevardnadze békét kötött az abház vezetőkkel.

Az ország autonóm területekre oszlik, és a tájviszonyok nagyon különbözők. A Kaukázus hegyei É-on csaknem átjárhatatlan falat alkotnak. Európa legmagasabb csúcsa az Elbrusz ~5642 m magas, kialudt vulkán. D-en, a Kis-Kaukázus már csak 3322 m-rel dicsekedhet, a világhírű Mont Blanc, pedig mindössze ~4807 méter.

Az országot mély és keskeny völgyek szabdalják keresztül-kasul. A két hegylánc között számtalan teknő és medence található, amelyeken a Rioni és a Kura folyó halad át A Rioni völgye Ny-on olyan, mint egy a Fekete-tengerhez és Európához vezető folyosó. Ez a vidék már legalább 2500 éve lakott, és a történelmi Grúzia központja volt, amelyet a görög-római időkben Kolkhisznak neveztek. Itt volt a görög mitológiából ismert aranygyapjú hazája, és a rómaiak többször meghódították.

Éghajlata meleg, szubtropikus, az évi csapadékmennyiség 1000-2500 mm. Citrusféléket és más szubtrópusi fákat, növényeket nevelnek itt, a volt Szovjetunióban szüretelt narancs 97%-a innen származott. A Szovjetunió teatermésének 93%-a Grúziában termett.

Az ország lakosságának egynegyede a mezőgazdaságból él, cukorrépát, zöldséget, gabonát, burgonyát termeszt sertést és baromfit tenyészt. K felé haladva az éghajlat egyre szárazabbá és kontinentálisabbá válik. A Rioni és Kura folyó közötti vízválasztó távoli végében, a Kura felső folyásánál levő hegyes vidéken a telek hidegek, egy kevés hó mindig esik, a nyár viszont forró. Itt szőlőt, gabonaféléket és zöldséget termesztenek. A teljes lakosság mindössze 4 millió fő körüli (2017.), jelentősen csökkent 1989. óta.

Az ipar, például az élelmiszer-feldolgozás, nehézipar, gép- és autógyártás a fővárosban, Tbilisziben és más nagyobb városokban, például Kutaisziban és Batumiban összpontosul. Az ország munkaerejének 30%-át az ipar és az építőipar foglalkoztatja.

Grúzia fontos iparága a bányászat, vasat és színesfémet egyaránt exportál. A Csiatura környéki mangánlelőhelyek a legnagyobbak a világon, és a múltban a világ szükségletének több mint felét innen fedezték. Van egy kevés nyersolaj, földgáz és szén, de ezek mennyisége nem jelentős, és Grúzia kénytelen energiaszükségletének nagyobb részét a szomszédos országokból importálni. A kőolaj zömmel Azerbajdzsánból érkezik vezetéken keresztül, és helyben finomítják.

Az a tény, hogy kőolaj- és földgázbehozatalra szorul, Grúzia sebezhető pontja. A függetlenné válás utáni konfliktusok Abháziával és Dél-Oszétiával fennakadásokat okoztak az energiaellátásban. Azerbajdzsán arra használta fel olaját, hogy nyomást gyakoroljon Grúziára, és rábírja, nyújtson segítséget Örményország ellen vívott háborújához. A grúz kormánynak nagyon kell vigyáznia, hogy az ország zavartalan energiaellátása érdekében jó viszonyt tartson fenn a többi volt szovjet köztársasággal.

Több évi ingatag béke után Sevardnadze elnök, aki az 1995-ös választásokon földcsuszamlásszerű győzelmet aratott, folytathatta a gazdasági reformokat. Erőfeszítései elismerést váltottak ki az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap köreiben, és az országban kezdenek mutatkozni a gazdaság talpra állásának jelei. 1997 közepén Sevardnadze és az abház vezető közös békenyilatkozata tovább növelte a stabilitás esélyeit.

Grúzia

‘Az 1989-es népszámlálás szerint a lakosság 48%-a grúz, 17%-a abház. A 2011-es népszámlálás alapján: abházok (50,71%), örmények (17,39%), grúzok (17,93%), oroszok (9,17%)’ (Wiki).

Ünnepnap: Július 23. – Nemzeti ünnep – a függetlenség napja, 1992.

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben az interneten.

Nagyobb városok / lakosságuk régi adatsora:

Tbilisi TB 1,062,282
Batumi AJ 152,839
Kutaisi IM 147,635
Rustavi KK 125,103
Sukhumi AB 62,914
Gori SK 48,143
Zugdidi SZ 42,998
Poti SZ 41,465
Tskhinvali JO 30,456

Turisztikailag legjelentősebb települések online szállás ajánlóval jelenleg (2017.): Tbiliszi, Batumi, Kobuleti, Kutaisi, Gudauri, Borjomi, Mestia, Kazbegi, Gonio, Makhinjauri, Ureki, Telavi Szenaki, Kvariati, Chakvi, Mtskheta, Akhaltsikhe, Gori, Sekvetili és Napareuli.

Egy hozzászólás a(z) “Grúzia tudnivalók, érdekes útikalauz részlet, leírás Abházia” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük