Graz városnézés, látványosság keresés, helyek és emberek

A nyári után őszi kirándulás élményekkel is gazdagodtunk Grazban 2019-ben. Az első blog bejegyzésben, Graz látnivalói ITT leírtuk, hogy lehet többféle városnézés lehetőség közül választani, amik közül nekem a kerékpáros a legvonzóbb, de legalább részben legyen kerékpáros a város méretei miatt. Ez Barcelonában is igaz, hogy egy kerékpárral könnyedén körbejárhatjuk a belvárost, de gyalogosan több óra.

Célunk, hogy egyre jobban emberivé tegyük az utazást segítő oldalaink, ezért helyi csoportok, események, közösségek, klubok és egyesületek elérhetőségét is megadjuk. Konkrét kávéző, cukrászda vagy étterem tippet itt nem adunk, azt mindenki megérzéseire és a gasztronómia szaklapokra rábízhatjuk. A jó minőséget keressük mindenben, a bio és tiszta ételek/italok terjednek szerencsére itt is.

Graz belterületén a Mura folyón hat hídról írnak a régebbi (30-40 éves) útikönyvek, a mai friss leírásban tizenhatot, ez a fejlődés üteme miatt érdekes, mint tudjuk Budapesten is épültek új hidak az elmúlt harminc évben, és szükség volt mindegyikre. A Mura partján minden jelentős településen van híd.

A folyó bal partján van a több ismert grazi nevezetesség. Graz kerületei, 17 kerületr. Az első kerület, a I., a Belváros köré rendeződik a II. kerület St. Leonhard, a III. kerület Geidorf, a IV. kerület Lend, az V. kerület Gries és a VI. kerület Jakomini. Graz külső gyűrűjében: Liebenau (VII. kerület), St. Peter (VIII. kerület), Waltendorf (IX. kerület), Ries (X. kerület), Mariatrost (XI. kerület), Andritz (XII. kerület), Gösting (XIII. kerület), Eggenberg (XIV. kerület), Wetzelsdorf (XV. kerület), Straßgang (XVI. kerület) és Puntigam (XVII. kerület). A külső gyűrűt 1938-ban hozták létre, amikor a környező településeket beolvasztották a városba és kialakították a mai „Nagy-Grazt”, a nagyvárost. Grazot a következő önkormányzatok veszik körbe: északon Stattegg, északkeleten Weinitzen és Kainbach bei Graz, keleten Hart bei Graz, délkeleten Gössendorf és Raaba-Grambach, délen Feldkirchen bei Graz, délnyugaton Hitzendorf és Seiersberg-Pirka, nyugaton Thal, északnyugaton Gratkorn és Gratwein-Straßengel.

A főpályaudvar (Hauptbahnhof) és a Hauptbrücke (híd) közötti rész, az Annanstrasse mindenképpen egy kiemelt hely. A vár (Grazer Burg) és várhegy (Schloßberg) innen pár lépésre mindenképpen egy kihagyhatatlan látványosság.

A Lend városrész nevezetes helyei/épületei például a Volksgarten (Népkert), a Lendplatz és a Mariahilferkirche (bazilika jellegű templom a minoriták kolostor mellett.

A sok régi polgári ház látványa önmagában érdekes, van egy sajátos hangulatuk. Nekem mégis a mozgalmas Opernring és a főtér (Hauptplatz) közelébe érkezés volt meghatározó élmény, egy időre ott leültem figyelni a folyamatos mozgást. Ahol 5-7 utca forgalma folyik össze, ott mindig történik valami.

Természetesen van a központban turisztikai iroda (Információs központ), és ott is kaphatunk egy impulzust, ami tovább visz a számunkra vonzó és még nem ismert célpontok felé. Neve és címe: Visit Graz – Graz Tourism Information – Herrengasse 16, 8010 Graz, graztourismus.at.

Úgy, ahogy a TV-ben is megszoktuk, de mégis fiatalos stílusban itt a 2017-es kiruccanás videója:

Továbbiak: graztourismus.at és szerencsére egyre több nyelven és weboldalon sok helyen.

Helyi emberek elérhetőségei, csoport és egyesület lista ízelítőül:
– Grazi magyarok, jóval több mint tízezren minden korosztályból és társadalmi csoportból a Facebook-on: www.facebook.com/groups/grazimagyarok/.
– Kultúra morzsák: www.facebook.com/kultura.graz.9.
– Graz események a naptárban, koncertek és minden, ahol együtt lehetünk: www.graztourismus.at/de/sehen-und-erleben/veranstaltungen illetve www.events.at/c/8010-graz.
– Klubok, egyesületek, közösségek, nem csak sport minden érdeklődési körben: www.info-graz.at/clubs-vereine/.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.