Findhorn, közösségi együttélés és fenntartható falu projekt

Findhorn

2020 a turizmus halálának és újjászületésének különös éve, ami 2022-re kicsit tisztább lesz, hogy mit is jelent egy akkora zűrzavar, teljes hipnózis és figyelemelterelés ködös zónájában a ‘modern’ világban.
Ugrás a keresett témához gyorsan: Szállás | Látnivalók | Környéke

Findhorn olyan különleges hely, működő ökofalu Skóciában, ami a közösségi gondolkodás, a koncepciók, a fenntarthatóság terén már világhírű. Itt fellépnek a környezetvédelemért, tudnak szerények lenni, egy kis pénz nem veszi el az összes (nem cseppnyi) eszüket. WWOOF, önkéntesek fogadása mellett a klasszikus turizmus (vendégszoba és apartman kiadás) egy részére is nyitottak. 1982-től startolt a projekt, és tart a mai napig. Mindösszte 0.751 km²-es teljes területén 890 fő élt 2018-ban, ami kifejezetten jó klíma és talaj viszonyok esetén éppen fenntartható. Teljes Muray megye 2238 km²-es területű 95 ezer fő körüli állandó lakossággal.

Magyarországon szintén van egy maroknyi értelmiség (jómódú, egykori grófi időket idéző, Széchényi, Festetics), akik felfigyelt azokra a helyekre, ahol az érték nem a semmittevés vagy a luxus üdülés káprázata, hanem a tanulás, emberi kapcsolatok és az egészség fejlesztése helyben, ‘nősülni pedig legalább hét faluval odább megyünk’. Ok nélkül nem utazunk, mert vagy időt pocsékolunk vele, illetve most már láthatjuk, hogy rengeteg betegség és járvány forrása is ez, és nem csak az óceánjáró hajók szomorú térhódítása miatt. Bizony, a vitorláshajók kora után a légi és vizi közlekedés majdnem a földi emberi civilizáció biztos pusztulásához ért el 2020-ra, amikor a vírus segítsége mint védőangyal adott még egy esélyt.

Itt Skóciában megtanulható sok tájépítészeti, építészeti, kertművelési vagy közösség fejlesztési mód. Természetesen a helyi bio-élelmiszerek, a helyi receptek is adhatnak inspirációt a későbbi életünkre.

Szállás ajánlatok keresése / összehasonlítása gyorsan, egyénileg: Findhorn szállások itt. Kiadó egységek külön-külön, üdülés tervezés . Részletes leírások/árak és szobatípusok, foglalható lehetőségek. A település és környéke, hotel, szállodák, olcsó magánszállás, panzió, lakások, konyhás apartman, üdülő-villa, kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta B&B vendégház és turista- / diákszállás (hostel) interneten, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek, belváros (központ) közelében egyszerűen tudunk keresni. Friss vendég vélemények, értékelések a leírás mellett fórum szerűen segítenek a döntésben.

Utazás élménybeszámoló, hotel, szállás és látnivaló ízelítő képek:

Városok, települések a közelben, környéken szállás ajánlóval online, amik az ide utazókat szintén érdekelni szokták: Edinburgh, Inverness, Nairn, Lossiemouth, Elgin, Grantown on Spey, Boat of Garten, Tomintoul, Aberlour, Tain és Portsoy.

Repülőterek távolsága a központtól autóval Inverness Airports Terminal (INV) 40 km, kb. 38 perces autós út.

A környék zoomolható térképe, útvonalak keresése, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben az interneten.

Edinburgh és Findhorn távolsága kb. 265 km autóval az online útvonaltervező ajánlásával, az utazási idő így kb. 3 óra 40 perc.

Útleírás, útikalauz, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

Látogatóknak információk, program videók és leírások: www.findhorn.org/visit/. A helyiek vendégszeretete itt is híresen jó élmény, a fiatalok hiánya egész Európában komoly probléma. Ökafalu hivatalos weboldal: www.ecovillagefindhorn.com.

Időjárása, aktuális hőmérséklet és előrejelzések, szél és csapadék értékek, napfelkelte és naplemente ideje, páratartalom: www.metoffice.gov.uk/weather/forecast/gfm2j9thj#?date=2020-05-14.

Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive napi és csomag ajánlatok. Last minute és előfoglalás, szállás árak összegyűjtése másodpercek alatt: Findhorn, Skócia szállások minden ajánlat itt. Hotel szoba, olcsó B&B magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis szálloda, vendégház és diákszállás (hostel) kereshetően. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálláskereső online rendszerekből. A szép luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden. Gyakran nagy baráti társaságok, csoportok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel az egész világból, nem kizárólag Európából.

Kis videó 2020-ból:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.