Bolzano útikalauz leírások, látnivaló ajánló

Bolzano útleírás

Bolzano (Bozen) beszédes példája az olasz és germán kultúra (bajor-német-osztrák) együttélésének. A Piazza Walther körül tömörülő óvárosban, valamint a Via dei Portici árkádjai mentén patriciusházak sorakoznak, a germán gót építészet remekei. A Piazza Waltheren áll a festői, gótikus Duomo, amely a 13-14. században épült, és Alto Adige legrégibb csarnoktemploma. A Museo Archeologico deli’Alto Adige lenyűgöző gyűjteményében láthatják az Ötzinek nevezett múmiát. A jégben kitűnő állapotban megőrzött tetemre 1991-ben bukkantak az Ötzaler Alpokban. A több mint 5000 évesre becsült „öregfiú” ruházata és baltája is épen maradt ránk. Hűtött tárlóban állították közszemlére, amely -6 °C-on tartja az állandó hőmérsékletet, és a tetejében golyóálló. A Talfer-folyó túlpartján, az „Újvárosban” viszont a Mussolini-korszak zord építményei már az olasz hatásról vallanak. Az első világháborút követő olaszosítási kísérletek részeként a várost iparosították, és ma Bolzano az óvárost leszámítva jellegtelen, füstös gyárváros.

Bolzanóból drótkötélpálya visz fel a Renón- (Ritten-) fennsíkra, egy népszerű üdülőhelyre. Tiszta napokon a Dolomitok ormai lélegzetelállító látványt nyújtanak. Felfelé haladtukban a l’Assuntánál (Maria Himmelfahrt) piramishoz hasonló óriási homokformációk csoportja tűnik elő, amelyek termeszhangyafészkekre emlékeztetnek, mindegyik tetején egy-egy kőtömbbel. Ezek a képződmények több évszázados erózió következményei.

Bolzano keleti határában húzódik a Sciliar (Schlern) őshegység, amely hatalmas kőerődítményként magasodik a környék fölé. Lábánál terül el csak-nem 50 km2-en az Alpe di Siusi (Seiser Alm), Európa legnagyobb hegyi legelője, amely szép számú túraútvonalat és sípályát kínál a turistáknak.

Sciliarból Castelrottóba követve az országutat a Val Gardenába (Grödner-völgy) érkeznek. Itt találják Ortisei (St. Ulrich), Santa Christina és Selva (Wolkenstein) népszerű síközpontjait (luxus síparadicsom). A völgy fafaragóiról régóta nevezetes. Wolkensteintől a Sella Joch-hágó a Langkofel-hegy és a fenséges Sella masszívum bércei között kanyarog. A hágó vándorai élvezhetik a Marmolada-hegynek, a vidék legmagasabb csúcsának látványát (3343 m). Ez az útvonal találkozik a nagy Dolomit-úttal, amely keletnek elvezet a venetói Cortina d’Ampezzóba, az 1956-os téli olimpia színhelyére és népszerű téli üdülőhelyre, nyugati irányban pedig Costalungán (Karer-hágó) keresztül Bolzanóba. Bolzanóhoz közeledve még átszeli a Catinaccio (Rosengarten) őshegységet. Alkonyatkor a Rosengarten sziklaorma a lenyugvó nap rózsaszínű sugaraiban fürdik. A vöröseknek ez a tengere méltán emlékeztette az erre járókat rózsakertre.

Lana Bolzano és Merano között az almatermesztés központja. Niederlana parókiája őrzi Alto Adige legnagyobb (több mint 14 m magas) késő gótikus szárnyas oltárát. A völgy túlfelén fekszik Avelengo (Hafling) a híres haflingi ló szülőhazája. Alto Adige középső részén az Isarco (Eisach) völgye több mint 2000 éve köti össze a germán északot a latin déllel a Brenner-hágó közvetítésével. Ennek az útvonalnak legészakibb állomása Vipiteno (Sterzing). Hajdani kereskedelmi jelentőségéről jómódú patríciusházai tanúskodnak.

Repülőtér távolság a központtól légvonalban: Innsbruck repülőtér (INN) 84,7 km – Ausztria, autóval 123 km (több mint másfél óra).

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben: [geo_mashup_map]

Egy hozzászólás a(z) “Bolzano útikalauz leírások, látnivaló ajánló” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Dolomitok szállás keresés, az olasz hegyvidéken hotel és apartman télen-nyáron

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.