Balatonfüredi útra szállás és látnivaló tippek

Balatonfüred – kinek ne csengene ismerősen a neve!? A 2019-ben hivatalosan 12800 fős lakossággal rendelkező kisváros nem túlzsúfolt, 46.5 km²-es teljes területén rengeteg a zöld terület. Az északi part legrégebbi, és egyik legkedveltebb üdülőhelye, a közvetlenül Tihany szomszédságában található ‘Füred’.

Ez a lankás dombokkal körülölelt város megközelíthető országúton, vasúton és vízen. Már az ősi, római korban lakott település volt. A város hangulatát az régmúltból fennmaradt villa vagy iskola épületek, parkos lakónegyedek, templomok és szőlőskertek adják.

A város idegenforgalma századokkal korábbra nyúlik vissza. 1971-ben nyilvánították a savanyúvizet gyógyvízzé, gyógyforrássá, aminek köszönhetően gyógyüdülőváros lett, emellett pedig a Bor és Szőlő Nemzetközi városa is. Füred kultúrájához tartozik rengeteg történelmi emlékhely, amiket az évek során felújítottak, átalakítottak; némelyik egészen más szerepet tölt be, mint az ősidőkben, de így kétség kívül színesítik a város arculatát.

Lista főbb látnivalóiból, nevezetességei:

Tagore sétány, emlékfapark
Akár a párunkkal, haverjainkkal vagy családunkkal érkezünk ide, laza kikapcsolódást nyújthat egy séta a több mint 1 km hosszú Tagore sétányon (korábbi nevén Kolos ill. Deák sétány), amely nevét a bengáli hindu költőről, Rabindranath Tagore-ról kapta. Ő ültette el az első fát a helyszínen, miután meggyógyult a füredi szanatóriumban. Tagore emlékének tisztelegve a későbbiekben több emlékfa került elültetésre, olyan személyek által, mint például Harsányi János tudós, Salvatore Quasimodo költő, Indira Gandhi India miniszterelnök-asszony, vagy épp Farkas Bertalan űrhajós.

Lóczy barlang
Ha nem elég meleg a Balaton egy jó fürdőzéshez, vagy ha csak simán imádsz túrázni, mindenképp keresd fel a Tamás-hegy nyugati oldalában 1894-ben feltárt, és 1934-ben megnyitott barlangot. Helyenként megtalálható borsókövek illetve üstszerű oldási formák utalnak a barlang kialakulásának körülményeire; látványos mészkő rétegek veszik körbe a langyos vizek által kioldott barlangot.
Ez a fokozottan védett látnivaló a város központjától gyalog fél órás sétával, kocsival pedig 5 perc alatt érhető el; a barlanghoz turistajelzés vezet: a Jókai-kilátótól zöld háromszög, a vasútállomástól pedig zöld sáv.

Jókai kilátó
A már előzőleg említett kilátóhoz zöld háromszöggel jelzett turistaút vezet a Lóczy-barlangtól. A 317 méter magas Tamás-hegyen találjuk ezt a 3 emeletes, fából épített kilátót, ahonnan gyönyörű látvány nyílik Balatonfüredre, a Tihanyi-félsziget irányába és az egész Balatonra.
Az itt található tanösvény érdekes lehet a természetet kedvelőknek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt, ugyanis 6 db tábla mutatja be a környék állat- és növényvilágát illetve földtanát. Túránkat kényelmesebbé téve pedig megpihenhetünk, a Jókai hőséről elnevezett Aranyember útján található ülőpadokon.

Szénsavas források
Balatonfüred hírét többek között az itt feltörő szénsavas források erőstik. Eleinte ez az értékes víz szabadon kifolyva eltűnt a partot körülölelő nádasokban. A víz jótékony hatását felismerve a későbbiekben több kutat fúrtak még. A füredi gyógyvizet manapság használják például ivókúraként epe- és bélbántalmak kezelésére, de fontos még megemlíteni, hogy cukorbaj ellen igen hatásos. Emellett fürdőkúra formájában javasolt főként szív- és érrendszeri betegek számára. 2001-ben a füredi ún. savanyúvizet „elismert, természetes ásványvíznek” minősítette az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság; az ide érkezők több helyen megkóstolhatják ezt a vizet a városban, például a leglátogatottabb helyen, a Tagore sétányon lévő ivókúton.

Halász és a Révész szobra
A város hajókikötőjénél áll a Pásztor János által készített „Halász és a Révész” szobra, amely két ősi balatoni foglalkozást ábrázol. Bár a szobrok 1937-ben készültek el, jelenlegi helyükre csak 4 évvel később kerültek. A legenda úgy tartja, hogy ha megsimogatjuk a halász és a révész csizmáját, biztosan visszatérünk még a városba. Ha megmosolyogtat ez, akkor szinte biztos.

A vízparttól távolabb, a város belső részén inkább pizzériákat és olcsóbb büféket találunk, mint például a Giorgi Pizzéria és Étterem és a Peron Pizzéria & Pub.

A tóparthoz közel, és a már korábban említett Tagore sétány körül kimondottan sok vendéglőből, cukrászdából választhatunk, ahol a luxus kategóriából sincs hiány. Alapvetően a magyar konyha jellemző ezekre a helyekre, mégis gyakoriak a különböző hal- illetve tenger gyümölcseivel készült ételek, illetve bőséges az éttermek bor kínálata.

Rögtön a Tagore sétány 1 alatt találjuk a Borcsa Éttermet, ami a magasabb árakért cserébe remek ételeket kínál, balatoni kilátással az étteremből. Egy könnyed beszélgetéshez, sütizéshez ajánljuk a Bergmann cukrászdát, ami szintén nem egy olcsó kategóriába sorolható hely, a sütemények minősége és a cukrászda hangulata megéri az árát.

A háziasabb desszerteket kedvelőknek érdemes megkóstolni Árpi Bácsi Házi rétesét (rétesbolt), esetleg pogácsájukat, ha pedig szeretnénk valami finomságot hazavinni, vásárolhatunk lekvárokat és kézműves szörpöket.

A Tagore sétányon található még egy szuper fagyizó, ahol ételallergiások kedvükre válogathatnak, így mindenképp érdemes benézni a Levendula Kézműves fagylaltozóba.

Szállás tipp
A Pe-Ki Lux apartman ideális választás lehet azoknak, akik harmóniát és nyugalmat sugárzó, modern berendezésű szállást keresnek. A kiadó lakás egy lifttel rendelkező újépítésű ingatlan második emeletén található, teljesen felszerelt konyhával, kényelmes ággyal, korlátlan wifi-vel és sok csatornás Tv-előfizetéssel. Fizetéskor beírva a kupon kódot: UTAZAS5, 5% kedvezményt adnak a foglaláskor, amíg az akció tart.
Bővebb információért, fotókért, foglalásért kattintson az alábbi linkre:
pekiapartman.hu/index.php/termek/pe-ki-lux-apartman-balatonfured/.

Nappali

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.