Argentína látnivalói, szállás ajánló helyett tények

Argentína

A gazdag és szép Argentína gazdasága tényleg összeomlik, becsődöl? Én és sok elemző nem hinné, de az ő huszadik századi történelmük és a 2015 utáni időszakukat nézve, sok kérdésünk lehet, sőt az egész előttünk álló huszonegyedik század éles képe ez egy görbe tükörben.

Területe: 2 780 400 km² (amiből nagyjából 1,1 % vízfelület)
Népessége, lakossága: 44 938 712 (2019-es adat) több részlet pl. a citypopulation.de oldalon településekre/régiókra lebontva.
Népsűrűsége átlagosan: 16 fő/km² körüli
Fővárosa: Buenos Aires 3,072,029 fő (2019-07)

Szállás (üdülés) ajánlat keresés és foglalása, ajánlatok összehasonlítása gyorsan, egyénileg: Argentína települései és szállások itt. Kiadó egységek külön-külön. Részletes leírások/árak és szobatípusok, foglalható lehetőségek. A település és környéke, hotel, szállodák, olcsó magánszállás, panzió, lakások, konyhás apartman, üdülő-villa, kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta B&B vendégház és turista- / diákszállás (hostel, hostal) interneten, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek, belváros (központ) közelében egyszerűen tudunk keresni. Friss vendég vélemények, értékelések a leírás mellett fórum szerűen segítenek a döntésben.

Egy ország, aminek a csodájára járnak az egyszerű utazók és a világot látott üzletemberek szintén. Nekünk még Maradona szép és romló korszakai, illetve lecsúszása is felkeltette a figyelmünk, de a lényeg inkább az a forró dél-amerikai ország, ami sok szempontból érdekes, és biztosan nem unatkozunk ott legyen szó a nagyvárosi forgatagól, vagy a rejtett északi vagy déli határmenti területeiről.

Dél-Amerika második legnagyobb országa, ami a világ nyolcadik legnagyobb területű országa, tiszteletet parancsoló, ahol nagyobb méretekben gondolkodnak, hiszen óriási területeken lehet állatokat tenyészteni, mezőgazdasági tevékenységet folytatni, vagy éppen erdőt írtani, hogy ne csak hasznos dolgokat említsünk. Egy időben a világ egyik leggazdagabb országaként tartották számon, node a politikai, társadalmi és gazdasági viharok, katonai diktatúrák és erőszakos bűncselekmények miatt sokat romlot az életminőség arrafelé. A túlságosan egy központú berendezkedés itt is megmutatta, hogy nem jó, Buenos Aires lakossága természetesen egy válság után szó szerint szegénységbe zuhant, ami után nem a vendéglők, a kultúrált szórakozóhelyek és a múzeumok látogatása lett a fő program. Egy ország, aminek egyaránt van modern síközpontja és luxus tengerparti (óceánparti) üdülőövezete, többféle klímájú termékeny földterülete, szép kirándulóhelyei, képes ugyanúgy hanyatlani, ahogy Európa is sok értelemben. Kopár hegyek, buja erdők, tavak, folyók, gleccserek és vízesések, a turizmus terén még bőven tart lehetőséget, ha a földi civilizáció egy fenntartható útra lép. Az argentínok vendégszeretete jó talaj spirituális értelemben, nem csak a kikötőiek (főleg a fővárosiak) szeretik a vendégeket, hanem vidéken is sok vidám emberrel futhatunk össze, ahogy Mexikó nagy részén is. Igazi őslakos, benszülött alig maradt az oszágban, délen a mapuchék kis csoportjai, északon a guaraník (Paraguay), collák és tobák színesítik az európai kultúrával átszőtt Argentín térképet.

A világgazdaság, a világkereskedelem megannyi bolond hatása Argentínában is nyomott hagyott az erkölcs végtelen és viharos óceánján. A rengeteg hatalmi játszma, a földesurak őrülete polgárháborús seregek vérengzéséhez vezetett. Gyilkosságok, vámok, nemzet nélküli birodalom, ezek jól jellemzik az 1800-as éveket. 1880 után kezdtek igazi munkások áramlani Agentínába, például a szegény olaszországi (itáliai) parasztok, de a legtöbben Spanyolországból érkeztek. Az ország ezután is kétszáz oligarcha család birtokában maradt, ami mint tudjuk egy kultúra felvirágzását gátolja, és növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket, ahogy a modern kapitalizmus is. A gazdagok az 1900-as évek elején nem törődtek a társadalmi gondokkal. Piszkos időszakot másik piszkos követett, sokat olvashatunk róla, és pár történelmi nagy játékfilm és dokumentumfilm is igyekezett bemutatni a távolabb élőknek.

1973-ig kellett várni az első úgynevezett szabad és demokratikus választásig. Furcsa időszak után 1982-ben az infláció elképesztően megnőtt, a szegénység általános közállapot lett. 1989-ben jött egy alkotmányreform, ami jól összecsengett az akkori világpolitikai eseményekkel is, Carlos Merem majdnem három cikluson át vezette az országot, de 10 év után minimális előnnyel Fernando de la Rúa legyőzte. Összeomlás összeomlás után egy csodás adottságú országban, mintha törvényszerű volna. IMF segély, hitelek, csalások, gazsasági instabilitás, mintha egy film lenne, de ez megtörtént. Ahonnan az elnöknek el kell menekülnie, az biztosan nem egy békés sikertörténet.

A jó részére térve, ez a húsevők és a vörösborok egy földi paradicsoma, amiről azért nem hallunk sokat, mert a többségét helyben, belföldön elfogyasztják. Agentína egy statisztika szerint a világ hatodik legerősebb borfogyasztó nemzete. Nevetségesen olcsón állítanak elő jó minőségű borokat, amikről hallhattunk már, az USA is fő felvásárlója volt ezeknek. Európai szőlő fajtákat is termesztenek, a változatosságra sem lehet panasz, ötven félét tudnak ajánlani a legjobb helyi szakértők.

Argentína államformája: föderalista elnöki köztársaság – República federal presidencialista
Nemzeti ünnepei:
– március 24. Día Nacional de la Memoria por la Verdad y la Justicia -az 1976-os katonai puccs emléknapja
– május 25. Primer Gobierno Patrio – az Első Nemzeti Kormány megalakulása
– június 20. Día de la Bandera – a Zászló napja
– július 9. Día de la Independencia– a Függetlenség Napja
– augusztus 17. Paso a la Inmortalidad del General José de San Martín – José de San Martín emléknapja
– szeptember 11. Día del Maestro – a Tanár Napja Domingo Faustino Sarmiento halálának napja

Közigazgatás: 23 tartomány és Buenos Aires szövetségi kerület a részei
Fontosabb települések, nagyság vagy turisztikai jelentőség miatt kiemeltek: Ushuaia, El Chalten, Mendoza, San Carlos de Bariloche, Villa Carlos Paz, San Martín de los Andes, San Marcos Sierras, Ciudad Evita, Buenos Aires és Mar del Plata
. Továbbá kiemelhetőek rengeteg szálláshely lehetőséggel: Córdoba, Salta, Rosario, Puerto Iguazú, El Calafate, San Rafael, Colón, La Plata, Tandil, San Miguel de Tucumán, Tigre és Villa de Merlo.
Legmagasabb pont: Az Aconcagua az Ázsián kívüli világ legmagasabb csúcsa 6960 méter magassággal.
Legfőbb folyók: Paraná, Bermejo, Iguazú, Río Negro vagy Fekete-folyó, Salado, Senguerr, Chubut, Santa Cruz, Pilcomayo, Río de la Plata, Paraguay és az Uruguay.
Gazdaság: mezőgazdasági ország fejlődő iparral
Hazai össztermék (GDP) /fő (PPP): 2013-ban is nagyot fejlődött, de én nem hiszek ezeknek a számoknak
href=”https://tradingeconomics.com/argentina/gdp” target=”_blank”>ITT, mikor-miért-mennyit esik vissza, elég bonyolult történet.
Munkanélküliség: 10% körüli jelenleg 2019-ben.
Munkaerő: 19 millió fő körüli
Infláció: 55% (2019-ben!)
A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: mezőgazdaság, ipar, szolgáltatások
Exporttermékek: legfontosabb a búza (a pampákon), ott nagy mennyiségű lent, kukoricát, burgonyát, dohányt és napraforgót is termesztenek. Jelentős még a szójabab-, szőlő-, mogyorótermesztés, aminek egy részével az európai üzletekben is találkozunk.
Importtermékek:műszaki és közlekedési berendezések, járművek és alkatrészek, vegyipari termékek, fém alkatrészek, műanyag stb.
Főbb kereskedelmi partnerek: exportban Vietnám, importban Brazília 24,3%, Kína 18,7%, USA 12,5% és Németország 5,5%.

2019-es cikk szerint az gazdasági összeomlás szélére jutott az ország. Mi nyugodtak vagyunk ennek ellenére, az infláció 50 %-ot meghaladó mértéke mondjuk ott sem megszokott, de jobban tűrik az elmúlt 200 év viharai után, mint mi egy újabb világháborút. A világ legrosszabbul teljesítő devizája az övék, 2015 decembere óta közel ötödére esett a vásárlóértéke az Európai Unió fő fizetőeszközéhez képest.

Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive napi és csomag ajánlatok. Last minute és előfoglalás, szállás árak összegyűjtése másodpercek alatt: Argentína szállások települések szerint, minden ajánlat itt. Hotel szoba, olcsó B&B magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis szálloda, vendégház és diákszállás (hostel) kereshetően. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálláskereső online rendszerekből. A szép luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden. Gyakran nagy baráti társaságok, csoportok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel az egész világból, nem kizárólag Európából.

További adatok, kultúra és történelem:
Buenos Aires látnivalói
es.wikipedia.org/wiki/Argentina
hu.wikipedia.org/wiki/Argent%C3%ADna
– Argentín peso árfolyamok, Euro-ARS árfolyam változások, tíz évestől a napi árfolyamokig minden grafikusan: www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=ARS&view=10Y.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.