Jbeil, Bybbos Libanon nevezetességei, hoteleken túl

Jbeil, Bybbos nem csak a zarándok utakat taposóknak…

Az ősi, régi libanoni tengerparti város Bybos, mai nevén Jbeil Bejrúttól 40 km-re található északra. Magyarul Büblosz néven is találkoztunk vele, ami az angol Byblos szó egy átírása lehet. Az ókori romok mellett óriási várossá nőtti ki magát. Modern város, ami tele van irodaházakkal és különféle üzletekkel. A romkert a Föld egyik legrégebbi ismert településének emlékeit őrzi, az UNESCO Világörökség része. Őskori, kőkorszaki leletek, főníciai hagyomány szerint El isten alapította, a kutatók egybehangzó véleménye szerint több mint 7000 éves. Neve több ezer éven át Gubla volt, később Gebal, és ebből alakult ki a mai Jbeil, amit a görögök adtak neki Kr. e. 1200 körül.

A régi időkben ez a partvidék maga a Kánaán, sikeres kereskedők és gazdálkodók éltek a térségben. A sokféle használati eszköz, fegyverek és szerszámok maradványaira bukkantak itt. A város területét több népcsoport is lerohanta, többször újjá lett építve a csaták, nagy háborúk után. Egyiptommal aktív kapcsolata volt.
Hosszú időre a görög nyelv lett itt az értelmiség nyelve, sok görög szokást átvett a lakosság, virágzott a kultúra a római idők alatt is tovább. A római uralom Kr. u. 395-ig tartott.
A bizánci kor 395-637 közöttre tehető, ebből a korból nagyon kevés emlék maradt fenn.

Az arab uralom egy nyugodt korszak volt itt, más területek fejlődtek jobban gazdaságilag. 1104-ben keresztes lovagok vették át Bybos vezetését. Utána a Török Birodalom része volt egészen az első világháború végéig. Ekkorra nagyon visszafejlődött, egy nagyobb falu volt antik romokkal.

A huszadik században több évtizedig voltak itt ásatások, óriási mennyiségű anyagot dolgoztak itt fel különböző nemzetiségű régészek és kutatók.

A régi kikötő mellett találjuk az antik emlékeket, az óvárosban találunk színes utcákat, apró sikátorokat, így egyénileg is sok érdekességet tudunk felfedezni. A régi várfalak is sokat tudnának mesélni, perzsa erődítmények, templomok, katedrális, római-kori színház, kőurnák és lakóápület romok.

A Viaszmúzeum egy mai, vidám történelem feldolgozást nyújt. Kedves olvasóinktól fényképeket, személyes élménybeszámolókat örömmel kapunk.

A piros linken keresztül megkapjuk a foglalható szálláshelyek listáját, korábbi vendégektől értékelés fórum: Jbeil, Byblos és környéke szállások, hotel vagy apartman árak leírással ITT – közeli, kertvárosi üdülő és apartman (zarándok vendégház, kiadó ház, lakás vagy nyaraló villa) ajánló. Kis csoportok részére a hotelkereső kínálja a szabad szobákat. Az utazás élménybeszámolók sokat segítenek a fotók mellett a döntésben az online egyéni szállásfoglalásban. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálláskereső online rendszerekből. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomagok.

A vendég-fórum vélemények alapján népszerű szállások, kedvelt hotelek:
– Byblos Sur Mer 5***** (luxus elérhető áron)
– Guias Boutique Hotel & Spa 4 **** (kényeztetés és jó pihenés)
– Monoberge Byblos Hotel 3*** (normál árkategória)
– VU’Z Hotel (egy konkrét dátumra a legolcsóbb hely volt, de biztosan találunk itt olcsóbb pici vendégház-panziót egy kis kutatás után)

Közeli települések online hotel, szállás ajánlóval:
Jounieh 43, Batroûn 4, Zouk Mikael 3, Ţabarjā 2, Safra 2, Admā 1, Harisa 1, Mayrūbā 1, Rayfūn 1, Fayţrūn 1, ‘Ajaltūn 1 és Adūnīs 1 db ajánlat volt.

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés