Autó

Utazás autóval tanácsok és vélemények fórum

Mindig próbáljunk hosszabb és rövidebb utakon egyaránt útitársat találni, és ezzel is spóroljunk pénzt/energiát és óvjuk a környezetünk (Telekocsi hely értékesítés és kereső)! Lehet ezt még jobban csinálni, más ilyen oldalakat is fejlesztenek, hogy a telekocsis utazás ára tényleg olcsóbb legyen. www.oszkar.com, gyakran utazóknak megéri a fizetett hirdetés is, olcsó és jól működött nekem 1-3 nappal az indulás előtt meghirdetve a helyeket. Európa felfedezése természetesen óriási élmény autóval. Drága mulatság ez, így például jobban megéri sokszor például fapadossal repülni és ott autót bérelni 1-2 napra (pl. Spanyolországban). Nekem az AutoHop is jól működött (korábbi Zivi).


Valójában az útvonaltervezők egyre összetettebbek. A gyalogos, a kerékpáros, az autós és tömegközlekedési utak között komoly különbségek lehetnek, elég egy kis 300 méter magas hegyre gondolni, amin például csak a vonat (villamos) megy át (3 perc alatt egy alagúton), gyalog egy órás út lehet a fel és a lemászás együtt. Az autópályákat és fizetős alagutakat elkerülve Európa közeli részein is 50-100 km-es különbségek lehetnek egészen rövid útszakaszokon az Alpok vagy például Dolomitok magas hegyei miatt.

Magyar ember kényelmes, és belföldre egyértelműen autóval szeret utazni, és a környező országokat is sok esetben megéri ilyen módon megközelíteni.

Minőségi hotel és szállás keresés gyorsan egyre több kedvezményes napi és nyaralás csomag ajánlattal: Egyénileg foglalható napi és csomag árak, a rendszer kigyűjti a lehetőségeket ITTÜzleti út, üdülés, diák és turista szállások, mindig a jó online árak és kedvező foglalási feltételek (félpanziós nyaralási csomagokkal), általában előre fizetés nélkül.

Indulás: 
Cél:         (néha szükséges lehet az országot is hozzáírni, pl. Split Horvátország) Autópályák elkerülése – (ha nincs más lehetőség, mint autópályán menni, az opció bejelölése ellenére autópályát is kiadhat az útvonalkereső)


Használati útmutató

Útvonalterv Térkép

 

Használati útmutatás, segítség

Az útvonaltervezőben tervezhető útvonal belföldre, és külföldre, városok, országok, címek, és városokon, településeken belüli címek között is. Az “indulás”, és a “cél” mezőbe írható város, település, és teljes cím is (emelet nélkül persze).

Ha nem szeretnénk autópályadíjakat fizetni, vagy valamilyen más okból el szeretnénk kerülni az autópályákat, akkor az “Autópályák elkerülése” opciót kell bejelölni. Így az útvonaltervező olyan útvonaljavaslatot fog készíteni, mely nem érint autópályákat. Kivétel ez alól az olyan eset, amikor nincs más értelmes lehetőség, mint autópályán (alagúton keresztül) menni. Németországban az autópályák díjmentesek (ingyenesek).

Hiba van, ha a megadott cím, vagy település nem létezik, vagy hibásan lett írva, új utcánál, épületeknél lehetséges, hogy még nem kerültek bele a térkép adatbázisba.

A program másképp is ismerheti a megadott helyet, mint mi megadtuk: pl. Pozsony helyett Bratislava, vagy Wie helyett Bécs lett írva.

A megkapott útvonaljavaslat böngészhető: a lépések számára rákattintva az adott lépés megjelenik a térképen. Szintén kattinthatók a félkövéren kiemelt utcák, utak, tér vagy autópálya stb.: a félkövér szövegek kattinthatóak az útvonalterv melletti térképen.

A térképen lehetséges nagyítani és kicsinyíteni, a “+” és a “-” gombokkal, valamint balra, jobbra, fel, és lemenni, a térkép bal felső sarkában lévő nyilakra való kattintással, vagy egyszerűen a bal egérgomb nyomvatartásával, és az egér mozgatásával.

Viszonylag megbízható és pontos a Google Maps autósok részére. Folyamatosan frissített az adatbázis, bővítik, így a legjobb, leggyorsabb útvonalat kínálja fel. Időjárási körülmények, útfelújítások, balesetek, építkezések, vagy egyéb körülmények miatt gyakran előfordulhat, hogy a valóságban az útvonalterv különbözik az ideálistól. Fontos mindig figyelembe venni a jelzőtáblákat, információs táblákat útközben. A szolgáltató GoogleMaps  oldala: maps.google.com.

A jól felkészített autó (műszakilag) elengedhetetlen kellék, feltehetőleg ez megvan, így pl. nem indulunk Ausztriába vagy Erdélybe a hegyek közé a fékek ellenőrzése nélkül. Míg itthon egy öreg Skoda 120 is elvisz szinte bárhová, addig kemény külföldi hegyi utakon nem csak az idegeink lennének oda egy öregebb, gyenge járgánnyal.

A drága üzemanyagok helyett most egy pici segítség a kevesebb adót tartalmazó bioetanol, de ez sem megoldás egyelőre. Egy bioetanollal hajtott kismotor már némileg megoldás a rövid távú és biztonságos útvonalakon.

Autós GPS

Nagyon elterjedt ez a kis eszköz, ami mutatja is az utat és mondja is, így kényelmesen tudunk eljutni A-ból B-be, és még az útvonaltervezéssel sem kell küzdenünk. A technika kisebb hibáitól eltekintve, ez az eszköz még mindig nagy jövő előtt áll, és a motoros verzió:

GPS Navy, navigációs rendszerek, ma már mobiltelefonokba építve is kaphatóak, olcsó kerékpáros verzió is van a piacon. Egy ideje 50.000 Ft alatt újonnan is elérhető a PGS autó navigációs rendszer.

www.technet.hu/gps/20070515/myguide_3120_v_mio_c250_-_olcso_autos_gps-ek_szoritoban/. Az autó kötelező felszerelés:

– Láthatósági mellény (száma, amennyi utas van, így akár 5-6 db is kellhet, nem tudom, hogy a buszokon van-e annyi…)

– Elakadás jelző háromszög  (összecsukható)

– Autós elsősegély csomag (mentődoboz, egészségügyi láda)

– természetesen izzókészlet nem szükséges, a mai modern autókban kevés kivételtől eltekintve hozzá se tudunk férni a lámpákhoz.

– hasznos a vontatókötél, és emelő is elkél a pótkerék és szerszámok mellé.

– működő biztonsági övek (becsatolva!?)

– autóstérkép (PGS vagy mobiltelefon nélkül sokszor nélkülözhetetlen).

– Elemlámpa (újratölthető akkus, ma már olcsóak például LED-es fejlámpák/kézi elemlámpák, nagyon hasznos).

Mindenki nézzen rá a mentődobozra és a többi felszerelésre, kellemetlen meglepetések helyett az utak mentén legyünk biztonságban!

Az internetes útvonaltervezésben sok-sok alkalmazás közül választhatunk. Ezek kicsit más és esetenként több szolgáltatást nyújtanak mint az autós GPS (a maga pici képernyőjével).

NEM kötelező? Új és részletes Európa térkép. Ez nagyon hasznos és vele, GPS nélkül is odatalálunk a legtöbb helyre, nem merül le, nem beszél össze-vissza :).

Néhány kedvelt autós oldal: www.utvonalterv.hu. Vagy egy régi jó angol verzió: www.viamichelin.com/viamichelin/int/tpl/hme/MaHomePage.htm.

Még fejlesztés alatt van a mymap.hu.

A kerékpáros útvonaltervezést még itt is lehetne finomítani, de ez egy autós oldal alapvetően, így fő a célját nagyon jól elérte, és sok-sok embert segített az ingyenes szolgáltatásával.

autóval

autóval Európában

Európai célpontok, városok távolsága Budapesttől
1. Tippek egy nap alatt elérhető közelségben:

Como városa, a Comoi tó – Budapesttől 998 km-re található, kb. 10 órás út, amiből néhány kilométert kell csak városban, autópályán kívül megtenni.

– Rovinj (Horvátország, Isztria): 593 km. amiből a legtöbb már jó út. Szlovénia és Olaszország felé és utána Ausztrián keresztül vissza egy szép körutazás része lehet.

2. egy éjszakás pihenővel kényelmesen elérhetően

– Athén (Athens) – 1464 km, pihenőt tarthatunk (Szkopje városában)

Kijev (Kiev, Kyev – Київ )- 1131 km vagy volánbusszal talán kényelmesebb: www.volan.hu/menetrmezo/425.pdf.

– 1893 km Szentpétervár (Санкт-Петербург, Sankt-Peterburg) távolsága, ide is jobb még a szervezett buszos út vagy egy olcsóbb repülőjárat felkutatása.

3. inkább 3 naposra tervezhető

– Bordeaux: 1974 km-re található

– Madrid: 2526 km

4. 4 nap alatt profi, hivatásos jogosítvány nélkül eljuthatunk egészen Portugáliáig is, persze a benzin árak miatt ilyet ritkán teszünk. Üzemanyag ár kereső: www.holtankoljak.hu. Bioetanol tankolás és árak : divat-trend.info/bioetanol/.

– Lisszabon távolsága: 3092 km

– Gibraltár távolsága: 3063 km

Hogyan utazzunk olcsóbban vagy kedvezményesen autóval? Európai városok távolsága Budapesttől.

Korábbi telekocsi vállalkozás próbálkozás: utazzolcson.net stb.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük